Sök ikon

Ozempic kan vara fusk – utreds av antidopningsbyrå

Artikel bild
Ozempic. Foto: Lise Åserud/TT

Det kan vara fusk att använda sig av fetma- och diabetesmediciner som Ozempiz och Wegovy på tävlingsarenan. Antidopningsbyrån Wada granskar preparaten, rapporterar Dagens Nyheter.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Webbredaktör och reporter

Sedan viktnedgångsmedel som Ozempic och Wegovy gjorde entré på världsmarknaden och sedan började användas brett har antidopningsbyrån Wadas expertgrupp diskuterat preparaten. 

Nu utreder Wada om de kan vara prestationshöjande effekter och därmed klassas som dopning, rapporterar Dagens Nyheter. 

Semaglutid, som är det aktiva ämnet i Ozempic och Wegovy, har det ännu inte forskats kring kopplat till idrott. Ämnet påverkar bland annat aptitkontroll och metabolism och används främst vid behandling av diabetes och fetma. 

För att ett ämne ska klassas som dopning måste det uppfylla minst två av tre kriterier: prestationshöjning, hälsorisk eller att det strider mot idrottens "anda". 

Forskaren Sebastian Blid Sköldheden tror att semaglutid kan gynna motionsidrottare genom viktminskning, skriver DN. 

“För amatörtävlande människor kan det nog göra ganska stor skillnad”, säger Sebastian Blid Sköldheden, som forskar på preparatet, till tidningen. 

För elitidrottare, som ofta ligger på en optimal vikt, kan snarare missgynnas av användning av preparaten, tror Sebastian Bild Sköldheden. 

För elitidrottare kan däremot en minskning av muskelmassa vara en nackdel. Studier visar att upp till 40 procent av viktnedgången vid användning av semaglutid kan bestå av muskler och bindväv.

“Det är möjligt att de hade kunnat gynnas av att gå ner i vikt, men risken att förlora styrka eller muskelmassa hade nog inte kunnat överväga det”, säger han till DN.

LÄS MER: Ozempic-kliniken Yazen stänger jätterunda – tar in nära en kvarts miljard

Läs mer