Sök ikon

Ozempic-kliniken Yazen stänger jätterunda – tar in nära en kvarts miljard

Artikel bild
Fredrik Meurling, vd Yazen. Foto: Press/TT

Nätläkaren Yazen är ett av bolagen som surfar på Ozempic-vågen. Bolaget har ökat sin omsättning med flera tusen procent på bara ett år.

Nu har bolaget stängt en enorm kapitalrunda. Pengarna ska gå till att marknadsföra tjänsten internationellt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Yazen tar in 226 miljoner kronor i rundan som leds av Evli Growth Partners och Helsana HealthInvest och där även Almaz Capital och Yabeo samt de befintliga investerarna Luminar Ventures och Aggregate Media deltar. Det skriver Sifted

Pengarna ska gå till en internationell expansion för Yazen som redan har 20.000 betalande medlemmar i Sverige och ska ha nått lönsamhet nationellt. 

I affären värderas Yazen till nära en miljard kronor, 930 miljoner kronor, enligt DI. Bolaget får också in spelveteranen Mikael Hed, via hans Evli Growth Partners, som ordförande. Han är kanske mest känd som  tidigare vd för den finländska spelutvecklaren Rovio

Bakom Yazen, som förra året fyllde kassan med 37 miljoner kronor, står bland annat Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, vd:n Fredrik Meurling, Otto Bretz och Martin Carlsson

Tjänsten låter patienter betala för behandlingen genom ett månadsabonnemang och de vårdsökande får även stå för kostnaden för sin medicin. Läkemedel för fetma ingår nämligen inte i högkostnadsskyddet.

2022 låg omsättningen på 2,2 miljoner kronor för Yazen med ett minusresultat på 4,1 miljoner kronor. Året efter 2023 har intäkterna rusat till 56 miljoner kronor – ett lyft med nästan 2500 procent, kunde Breakit avslöja i våras.

“Vi siktar högt i vår prognos för 2024 – mer än en tredubbling. Och siffrorna pekar fortsatt åt att vi når det”, kommenterade Fredrik Meurling då. 

Yazen har kritiserats, bland annat för att skriva ut Ozempic alldeles för lättvindigt. I SVT:s Uppdrag Granskning från tidigare i höstas framkom att Yazen är en av aktörerna som skrev ut viktmedicin till en reporter som inte alls har någon övervikt.

Efter avslöjandet gick Fredrik Meurling till hård attack mot SVT – som fick svara. Läs mer om det här

Till DI säger Fredrik Meurling nu att bolaget har ändrat sitt system. 

”Nu måste man använda livebilder i stället för sparade bilder, vilket gör det svårare att fuska. Men det ska sägas att man blir upptäckt förr eller senare, då man måste lämna blodprover. Med det sagt så är det alltid ett problem för vården när patienter fuskar och luras.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer