Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Blackberry köpte Ludvig Linges bolag för miljoner – nu satsar han i startups

Artikel bild
Foto av Alex Castilla samt pressbild.

Pacemaker, Kivra, Edqu, Peppy Pals och Aevy. Listan över svenska startups som affärsängeln Ludvig Linge investerat i den senaste tiden kan göras lång.

Men vad är egentligen den röda tråden?

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

När Ludvig Linge för fem år sedan sålde sitt Malmö-baserade bolag The Astonishing Tribe, TAT, till Blackberry för 800 miljoner kronor hade han och de fem medgrundarna kunnat besluta sig för tillbringa sina kommande år på en sandstrand i Karibien.

Så blev det inte.

I stället har Ludvig Linge på kort tid blivit en av de mest aktiva affärsänglarna i Sverige, tillsammans med bland andra TAT-medgrundaren Hampus Jakobsson.

Linge har tidigare investerat i bolag som dj-appen Pacemaker, den digitala brevlådan Kivra och rekryteringsverktyget Aevy. Bara de senaste veckorna har vi kunnat rapportera om hans investeringar i bolag som Edqu och Peppy Pals.

Men att det blivit många investeringar den senaste tiden är bara en slump, menar Ludvig Linge.

”Det är inte så att jag har en strategi för hur många bolag jag ska investera i under en viss månad eller under ett år. Det har blivit mycket den senaste tiden bara. Många av de här bolagen har jag följt länge”, säger han.

Ludvig Linge berättar att han framför allt tittar på tre saker när det kommer till investeringar: Möjligheten att skala upp verksamheten, produkten och entreprenörerna bakom den.

”Jag letar efter internetbolag som kan nå en global publik. Bolag och entreprenörer som genom teknik kan göra världen bättre. Produkten i sig och användarupplevelsen är annars central. Ända sedan TAT-tiden ligger kopplingen mellan design och teknik nära till hands för mig. Det har nog blivit en röd tråd."

Hur mycket han investerar i de svenska bolagen varierar.

”För mig har det även varit viktigt att det finns en prototyp när jag kommer in, som man kan känna på och testa. Gärna att man redan har fått in respons från kunder och kan se att de är lyriska. Finns det på plats kan det handla om ett par hundratusen i investering", säger Ludvig Linge.

”Men jag har märkt att en första investering i ett bolag sällan blir den sista."

Du har investerat i många bolag på sistone. Har du fått mersmak?

”Det är såklart alltid jobbigt att säga nej. Helst vill man ju investera i många bolag, snarare än tvärtom. Men det finns begränsningar. Jag försöker vara aktiv i de bolag jag investerar i och förhoppningsvis kan jag göra skillnad. Men det blir så klart svårare ju fler bolag man investerar i.”

”Sedan påverkas ju engagemanget beroende på hur stor investeringen är.”

Men du blev rik när du sålde TAT. Vad är drivkraften som får dig att fortsätta arbeta?

”Det är ett par veckor som det är kul att ligga och sola där på stranden. Men sedan är det mycket roligare att känna att man gör skillnad. Det finns möjligheter att påverka, speciellt för en sådan som mig som har vissa erfarenheter, pengar och tid att hjälpa bolag. Det känns jättekul och lyxigt att få göra det. Man lär känna spännande människor i bolag, samtidigt som man själv lär sig massor på kuppen.”

Ett av de mer hemlighetsfulla projekten som Ludvig Linge har investerat i är rekryteringsverktyget Aevy - ett bolag som det har pratats om mycket på stan bland svenska affärsänglar senaste året.

Exakt vad Aevy ska syssla med är fortfarande hemligt men enligt uppgifter till Breakit handlar det om ett rekryteringsverktyg som ska identifiera personer med specifika kompetenser och hitta dem överallt på internet.

Läs mer