Sök ikon

Digitala skolprov lockar kapital - Edqu får in 6 miljoner kronor

Artikel bild
Karl Murray, medgrundare och vd för Edqu. Foto: Sara Lindh.

Tunga investerare backar upp satsningen på att bli en global standard för kunskapsmätning i skolan.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Utbildning blir allt hetare i den digitala industrin. På måndagsmorgonen pekade Kinneviks storägare Cristina Stenbeck ut sektorn som en spännande investeringsmöjlighet och nu kan vi berätta att startupen Edqu fått in kapital för att expandera inom utbildningssektorn.

Det är riskkapitalbolaget Gullspång samt affärsänglarna Ludvig Linge (även investerare i Pacemaker och Kivra) och Johan Lenander (tidigare vd på Aspiro) som går in med pengar.

Tillsammans med ett lån från Almi rör det sig om sammanlagt 6 miljoner kronor som Edqu får in.

Bakom Edqu står de fem grundarna Karl Murray, Elias Freider, Johan Sanderoth, Ollanta Cuba Gyllensten och Viktor Sebes. Tillsammans har de tagit fram en plattform som lärare gratis kan använda för att ta fram prov.

Från en databas kalibreras frågor fram baserat på lärarens önskemål. När eleven sedan börjar besvara frågorna modifieras provet efter hand baserat på vilken kunskapsnivå personen befinner sig på.

“Vår ambition är att bygga en digital plattform som blir ny standard för kunskapsmätning”, säger Karl Murray som också är vd för Edqu.

Affärsmodellen bygger på att skolor eller utbildningskoncerner betalar en licensavgift baserat på hur många elever som använder tjänsten. Edqu tjänar också pengar på att sälja olika extratjänster kring produkten.

Så här långt har Edqu drygt ett 1000-tal lärare som använder systemet. Med hjälp av den nya finansieringen ska tjänsten breddas ytterligare.

“Idag har vi matematik för mellanstadiet och högstadiet. Vi lägger kontinuerligt till fler ämnen och årskurser”, säger Karl Murray som fick idén när han jobbade som managementkonsult med uppdrag inom utbildningssektorn:

“Då blev det tydligt för mig att ett av de största utmaningarna i skolan idag är att det saknas verktyg för att mäta hur mycket eleverna lär sig”, säger Karl Murray.

Han räknar med att lansera plattformen utanför Sveriges gränser under nästa år.

“Till en början har vi fokuserat på Sverige men vi tror att det här kan bli en global tjänst. I första läget tittar vi på Storbritannien, Tyskland och USA”, säger Karl Murray.

Men en sådan kraftfull expansion kommer att kräva mer pengar.

“Vi ska nog ta in mer kapital under nästa år. Just nu är det ganska bra finansieringsklimat upplever vi. Utbildning är ett område som intresserar många investerare”, säger Karl Murray.

Edqu-grundaren har inte hittat någon rak konkurrent på marknaden. Det är däremot värt att notera att det svenska bolaget DigiExam verkar i ett angränsande produktområde med sin mjukvara för digitala prov.

Läs mer