Sök ikon

"Politiker största hotet mot svenska techbolag"

Artikel bild
Erik Mårtensson / TT

Reaktionerna har varit starka i samband med Breakits granskning av Migrationsverket.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Upp till 18 månaders väntetid, handläggare som vägrar svara på frågor och en olidligt krångligt ansökningsprocess. I torsdags inledde Breakit en granskning av Migrationsverket och den problematik som uppstår när ett techbolag ska rekrytera personer från länder utanför EU.

Anna Fredrixon, rekryteringschef på det svenska techbolaget Truecaller, verkade däremot inte vara speciellt imponerad över Migrationsverkets svar på kritiken.

Det dröjde inte länge innan Migrationsverket gav sig in i Twitter-debatten – med en antydan om att problemet kanske snarare ligger på Truecallers sida.

Och så fortsatte det.

Twitter-användaren David Romell förslog i sin tur att den svenska techscenen borde hjälpa till att lösa problemen genom att arrangera ett så kallat hackathon. 

Journalisten Solveig Rundquist, som bevakar Sverige för sajten The Locals räkning, såg därefter till att sprida vidare innehållet även till den engelskspråkiga delen av världen och samhället.

Även Mentimeters grundare och vd Johnny Warström uttalade sig på Twitter.

Tunga techprofiler som Fyndiqs grundare och vd, Dinesh Nayar, och Truecallers grundare och vd, Alan Mamedi, bidrog också till att sprida och kommentera nyheten i sociala medier.

Dinesh Nayar hade lite skämtsamt synpunkter på den metafor som Per Hugander, som coachar ledningsgrupper för flera av Stockholms snabbt växande it-bolag, använde sig av i en av artiklarna.

I samband med dagens avslöjande om att rika techbolag kan köpa sig förbi Migrationsverkets kö var kritiken däremot desto hårdare.

Läs mer