Sök ikon

Pressrelease

Av: Björn Rudman

Skammen vi aldrig pratar om – därför söker män inte hjälp för sitt mående

Publicerad: 25 mars 2025 12:04

Uppdaterad: 25 mars 2025 12:04

Många män mår dåligt – men få söker hjälp. Terapeuten Björn Rudman menar att skam, okunskap och orealistiska förväntningar ofta står i vägen.

– Ja, män behöver ta hjälp med sitt mående. Men hur ska man göra det, när man inte vet vad som är fel – eller ens vad hjälp faktiskt är? säger Björn Rudman, terapeut och expert på stressrelaterad ohälsa.

Många män han möter i samtal har aldrig tidigare pratat om sina känslor – inte för att de inte vill, utan för att de inte vet hur. Inlärda föreställningar om att man ska klara sig själv, “inte gnälla” och alltid vara stark har satt djupa spår.

– Skammen kommer ofta smygande. Inte för att man gjort något fel – utan för att man inte förstår varför man mår som man gör. Då är det lätt att tro att det är “något fel på en”, säger Rudman.

Resultatet blir ett tyst lidande där starka fasader döljer inre trötthet, oro och psykisk press. Många känner sig dumma, svaga eller “töntiga” för att de mår dåligt – särskilt när livet ser ut att fungera på ytan.

– Vi måste hjälpa grabbarna förstå det de aldrig fick lära sig: att känslor är normala. Att det är okej att vara arg, ledsen eller rädd – utan att det betyder att man är svag. Det är mänskligt, fortsätter han.

Skammen är tyst, men konsekvenserna är högljudda – i form av utmattning, psykisk ohälsa och relationer som kraschar i det tysta. Det är dags att vi börjar prata – på ett sätt som män faktiskt kan ta till sig.