Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Pressrelease

Av: Medclair AB

Medclair: Fokusmarknader

Publicerad: 19 sep 2024 08:15

Nedan är en genomlysning av ett antal för Medclair viktiga marknader. Uppgifterna och de siffror som anges är på inget sätt en prognos eller utfästelse om framtida försäljning, vare sig på lång eller kort sikt utan skall ses som ett försök att illustrera storleken på marknad som är aktuell för Medclair.

Sedan 2020 arbetar Medclair utifrån en expansionsplan med målet att kraftigt öka bolagets försäljning utanför hemmamarknaden. Förutom en ökad kundbas är ett långsiktigt mål att öka andelen kunder som väljer hyreslösningar. Affärsmodellen är attraktiv då den ger återkommande intäkter från en attraktiv kundstock. Målsättningen är att transformera verksamheten till den ledande globala aktören inom hållbar och säker lustgas. I nuläget använder över 100 sjukhus i 20 länder Medclairs teknologi.

Medclair erbjuder lösningar för att minimera klimatpåverkan samt säkerställa en god arbetsmiljö för användare av lustgas. Jämfört med andra åtgärder är minskade lustgasutsläpp ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska påverkan från växthusgaser.

Lustgas som sjukvårdsprodukt är vanligt förekommande i de allra flesta länder i världen. Gasen är ett oerhört viktigt verktyg vid smärtlindring och medför stora effektivitetsvinster då den kräver få sjukvårdsresurser vid användning. Nackdelarna med gasen är en stor klimatpåverkan och arbetsmiljörisker. Medclairs erbjudande löser dessa problem.

Den 19 september genomför Medclair en hearing där bolagets expansionsstrategi förklaras, syftet är att ge en ökad förståelse för bolagets potential och strategi.

Fokusmarknader

Då lustgasanvändning är vanligt förekommande i de allra flesta länder i världen har Medclairs strategi varit att identifiera de marknader som erbjuder störst tillväxtpotential. Dessa länder utgör bolagets fokusmarknader. Detta innebär inte att andra marknader saknar vikt, utan är helt enkelt en definition av vilka områden bolaget väljer att satsa offensivt inom. Förutom fokusmarknader har ett antal segment inom lustgasanvädning identifierats som prioriterade områden, till exempel förlossningsvård.

Målet med att arbeta utifrån begrepp som fokusmarknader och utvalda segment är för att på ett effektivt sätt öka bolagets exponering mot så många potentiella kunder som möjligt.

Urvalskriterier

För att utvärdera en marknad utgår Medclair från en grundläggande frågeställning:

  1. Används lustgas inom de målgrupper bolaget riktar sig mot
  2. Finns det en debatt eller medvetenhet kring klimat och eller arbetsmiljörisker
  3. Finns det investeringsvilja för att lösa dessa problem

För att en marknad ska bedömas som intressant måste fråga ett besvaras positivt, och fråga två samt tre ge en indikation om möjligheten att etablera sig inom marknaden i närtid.

Ett stort antal länder motsvarar väl urvalskriterierna, steget för att urskilja fokusmarknader blir därefter att analysera marknadens potentiella storlek, dels som helhet men även i form av vilka segment som är aktuella i respektive land.

Förlossning, barnsjukvård och dental är tre områden som vi av erfarenhet vet använder en stor mängd lustgas i de länder där gasen är starkt etablerad. Om en marknad har en stor andel lustgasanvändning inom dessa områden ökar därför den potentiella marknadens värde för Medclair.

De marknader som av Medclair identifierats som fokusmarknader är Storbritannien, Frankrike samt USA. Inom varje land används en grundstrategi som består av att etablera en grund i form av ett nätverk med opinionsledare, distributörer och servicepartners. Givet nationella skillnader skiljer sig dock metodiken något mellan de olika länderna.

Storbritannien:

En av Europas stora lustgasanvändare. Uppskattningsvis en tredjedel av all medicinsk lustgas som används i Europa konsumeras i Storbritannien.

I Storbritannien används lustgas vid 60% av alla förlossningar. Med över 600 000 födslar per år innebär det 360 000 födslar där Medclair kan tillföra nytta.

Landet har sedan flera år arbetat kring en tydlig plan för att nå net zero, detta kombinerat med en eftersatt arbetsmiljö innebär att Storbritannien är en marknad med stor potential.

Det långsiktiga målet är självklart att alla tillfällen då lustgas används ska utföras med Medclairs teknik, dock innebär den mycket stora användningen av lustgas inom förlossning ett gyllene tillfälle.

Till dags dato har Medclair levererat knappt 100 installationer i Storbritannien, den stora merparten till just förlossningsavdelningar. 

I landet finns 130 sjukvårdsregioner med flera sjukhus i varje som är relevanta för Medclair, med en penetration motsvarande Sverige innebär det en potentiell marknad om knappt 4 000 installationer.

Även dentalmarknaden är av stort intresse. Lustgas hos tandläkare är allmänt utbredd i landet, och Medclairs bedömning är att det finns potential för över 2000 potentiella kunder inom tandvård i Storbritannien.

Medclair har väl etablerat samarbeten med distributörer i landet och tillsammans med dessa har varumärket Medclair etablerats starkt.
Det långsiktiga arbetet består i att säkerställa att våra lösningar finns i de budgetar som läggs för investeringar i landet. En utmaning i Storbritannien är att lagstiftningen i många fall gått före finansiering, tack vare vårt starka kontaktnät i Storbritannien arbetar vi brett för att påverka och påvisa fördelarna med investeringar i vår teknik.
För att underlätta för potentiella kunder erbjuder vi hyreslösningar, något som i många fall välkomnas. Andelen kunder som väljer att hyra sin utrustning ökar över tid.


Frankrike:

Liksom Storbritannien är Frankrike Europas stora lustgasanvändare och i likhet med Storbritannien används cirka en tredjedel av Europas lustgas i landet. Skillnaden är att Frankrikes konsumtion inte används inom förlossning, vilket i sig utgör ytterligare en framtida potential.
Landet har varit intressant under flera år sett till ovan, under de senaste 12 månaderna märks dock en kraftig ökning i klimatdebatten. Detta drivs på dels genom ett generellt ökat klimatmedvetande och påskyndas av att allt fler sjukhus förpliktas att rapportera sina klimatskadliga utsläpp. Utöver detta syns också ett tydligt ökat fokus på arbetsmiljön vilket gagnar Medclair.

I landet är lustgas mycket utbrett inom det som Medclair definierar som procedursmärta. Inom till exempel pediatrik, barnsjukvård, utgör lustgas en mycket viktig smärtlindring.
Av erfarenhet från såväl Sverige som Nederländerna vet vi att dessa kliniker är en tacksam instegsmarknad. Koppling mellan barn och klimat är ständigt närvarande. Med nästan 600 barnkliniker finns det en stor marknad och en potential på över 2 000 installationer inom endast segmentet pediatrik.
Segmentet hemsjukvård är spännande, här ser vi redan nu en starkt ökande efterfrågan och en framtida stark marknad för våra produkter som kan samla lustgas.

Liksom i Storbritannien är fundamentet för Medclairs plan i Frankrike väl fungerande distributörer. Tack vare våra goda relationer till de världsledande gasleverantörerna har vi ett starkt kontaktnät och är i slutskedet av att bygga upp vårt distributörsnät i Frankrike. Under 2024 har ett antal produktdemonstrationer genomförts med positiv feedback och de första ordrarna förväntas komma inom de närmsta 6 månaderna.

USA:

Av de fokusmarknader som valts ut är USA mest spännande. Sett till landets stora population finns det en stor attraktionskraft men minst lika viktigt är det faktum att lustgasen har en så stark position inom flera för Medclair intressanta segment som gör landet än mer spännande.

Lustgasens position i USA är olik den vi ser i Europa. Utbredningen är stor och för många vårdgivare är den tydligt kopplad till ekonomisk effektivitet. Med lustgas kan fler ingrepp per vårdanställd utföras. Samtidigt ökar klimatfokuset mycket snabbt i flera delstater och allt fler aktörer ifrågasätter de arbetsmiljöskydd som idag används. Detta sammantaget gör utgångsläget för Medclair ytterst gynnsamt.

Förlossning har idag en relativt låg användningsgrad med 15% av alla förlossningar, dock måste detta sättas i perspektiv till den stora mängden födslar, närmare 4 miljoner årligen, som sker varje år. Vi ser även en stark ökning där andelen förlossningar med lustgas för 10 år sedan rapporterades vara endast 5%. Som tidigare konstaterades drivs detta av ett ökande behov av effektivisering inom sjukvården. Sett till att landet har 2 700 sjukhus med förlossningsvård är Medclairs potentiella marknad inom segmentet över 15 000 installationer inom förlossning.

Inom en stor del av tandvården är lustgasen ett fundament, USA har drygt 180 000 dentalkliniker och vi vet att lustgas är allmänt förekommande. Inom barntandvård är behandling med lustgas närmast att betrakta som ett standardförfarande. Även inom detta segment ser vi en stark ökning av intresset för minskad klimatpåverkan.

Slutligen har vi i USA identifierat ett nytt spännande segment i form av skönhetsbehandlingar. Vår första kund i landet driver en salong som genomför enklare behandlingar där deras kunder erbjuds lustgas för att minska smärtan. Behandlingarna är mycket vanliga och utförs av ca 7 000 kliniker. Det vår kund uppmärksammat, förutom klimatpåverkan, är stora problem med arbetsmiljön - något vi kan lösa.

Vår etablering i USA är under etableringsfas men många kritiska steg är avklarade. Vi ser en stark efterfrågan i flera delstater och för diskussioner med potentiella partners inom såväl distribution som eftermarknad. Vi har flera kontakter med key opinion leaders som ser en stor nytta av vårt erbjudande.

Vi noterar en stark ökning i diskussionerna kring lustgasens klimatpåverkan och en ökad insikt i hur kostnadseffektivt det faktiskt är att åtgärda dessa utsläpp. En viktigt faktor som ökar Medclairs intresse för USA är den stora efterfrågan för leasing och hyrköp, som tidigare konstaterats mycket positivt då detta dels ger återkommande intäkter men även medför ytterligare möjligheter till stärkta marginaler.






Denna information är sådan information som Medclair AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 september 2024 kl 08:15.


För ytterligare information vänligen kontakta:

Jonas Lundh, Medclair AB (publ), Tfn: 076-193 90 90, e-post: jonas.lundh@medclair.com

Medclair är den ledande aktören för säker och klimatsmart lustgasdestruktion. Medclair, ett svenskt green-tech bolag,verksamt i tjugo länder, erbjuder effektiva lösningar för att kraftigt minska lustgasens klimatpåverkan och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö.

Bolaget noterat på NGM Nordic SME. Mer information om Medclair finns på www.medclair.com

Läs fler artiklar