Okej, du behöver kapital till ditt växande företag. Så var börjar du? Ett första steg är att sätta dig in i vilka olika sätt det finns att finansiera det på – då ser du också vilket sätt som passar dig bäst. Här listar vi åtta olika vägar.
1. Banklån
Att låna från banken är ett vanligt sätt att få in kapital. Utmaningen för ett nystartat bolag är att överhuvudtaget få ett företagslån. Oftast krävs någon typ av säkerhet, eller att du kan visa upp affärer som är på väg in. Oftast behöver du gå i privat borgen för lånet. Har du däremot ett bolag som varit igång ett tag, med bra ekonomi? Då är det lättare. Börja med att kontakta din bank – och hör runt med olika banker vilken ränta de kan ge dig. Men stirra dig inte bara blind på just räntan, en bra kontakt på banken som känner dig och ditt företag kan ibland vara mer värd.
2. Lån från Almi
Almi erbjuder flera olika typer av lån, både i tidiga faser och när du vill växa eller expandera utomlands. Utgångspunkten är att de går in när du inte kan finansiera allt via en annan aktör, till exempel banken, utan behöver en till finansiär. För att kompensera för den högre risken och för att inte konkurrera med bankerna tar Almi ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta. Amorteringar på lånet anpassas till ditt företags utveckling och ekonomiska situation. För att få lånet behöver du kunna visa att ditt företag kan utvecklas och bli lönsamt. Lika viktigt är att du som entreprenör har en vilja och ett driv att ta idén vidare.
Almi har bland annat ett tillväxtlån och ett innovationslån som är riktat mot innovativa tillväxtföretag. Andra lån som Almi erbjuder är mikrolån och exportfinansiering. Läs mer om Almis lån och ansök via nätet här.
En fördel med Almi är att deras finansiering kan kombineras med rådgivning inom olika områden, bland annat nystart, tillväxt, innovation och ägarskiften. De har även ett mentorskapsprogram både för nystartade bolag och tillväxtbolag.
3. Riskkapital
I startupvärlden är riskkapital det finansieringssätt de flesta pratar om. Det finns olika typer: företag som investerar (riskkapitalbolag) eller personer (kallas riskkapitalister eller affärsänglar). Oavsett typ innebär riskkapital att du får in pengar i ditt bolag av en eller flera investerare i utbyte mot delägarskap.
Många tar in kapital från start – och det kan fungera bra för vissa. Men det kan också finnas en poäng i att vänta till dess att du har testat din idé. En affärsmodell som bevisat fungerar är oftast mer värd för investerare – och du kan ge ifrån dig en mindre del av det i utbyte mot kapital.
Hur hittar man då riskkapitalister eller riskkapitalföretag? Ett sätt är att leta runt i sina egna nätverk, ett annat är att läsa vilka som går in med kapital i olika startups här på Breakit, ett tredje är att vända sig till Almi Invest. Almi Invest investerar i bolag med skalbara affärsidéer som har möjlighet att växa långsiktigt. Generellt investerar de i unga tillväxtbolag eller företag som är inne i en tidig expansionsfas. Du får dessutom tillgång till personer med stor erfarenhet av att arbeta med företag i snabb tillväxt. Läs mer om Almi Invest här.
4. Crowdfunding
Crowdfunding (eller gräsrotsfinansiering) går ut på att få in kapital från ett stort antal personer som normalt ger en mindre summa var. Oftast använder man någon av de plattformar för crowdfunding som finns på nätet. De två vanligaste typerna av crowdfunding är:
- Pengar i utbyte mot motprestation. Det går ut på att du ger bort en framtida belöning mot att du får pengar nu. Enkelt exempel: du ska dra igång en startup som levererar hamburgare via en knapptryckning i mobilen. Då kan du be folk att bidra till att du kan dra igång (eller växa) – i utbyte mot att de får en hamburgare när tjänsten är lanserad.
- Pengar i utbyte mot delägarskap. Här ger du i stället bort delägarskap i företaget, mot att du får in pengar. Så med andra ord: en typ av riskkapital, men pengarna kommer in från ett stort antal personer. Det finns flera plattformar som jobbar med detta, till exempel Pepins och Funded by me.
5. Peer-to-peer-lån
Det här är en relativt ny företeelse som dock växer. I grunden handlar peer-to-peer att privatpersoner kan låna av andra privatpersoner, men nu går även företag in under det här paraplybegreppet.
6. Stöd
Det finns en uppsjö olika stöd att söka, dels sådana som kommer i form av lån och dels regelrätta bidrag som inte behöver betalas tillbaka. Det här är oftast ett underskattat sätt att få finansiering – så har du tiden att sätta dig in i det kan det vara guld värt. Nästan alla stöd som finns att söka har två gemensamma nämnare: de ska bidra med tillväxt och de ska gå till någon typ av innovativ affärsidé. På sajten verksamt.se kan du söka på “stöd” och få fram en rad olika aktörer, som du sedan kan klicka dig in på.
7. Kapital på egen hand
Egna pengar är förstås ett sätt att finansiera ditt företag på, om du har den möjligheten. I startupvärlden pratas det framförallt om externt kapital, men de flesta företagare har nog gått in med egna pengar någon gång i företagets historia. Egna pengar – som du har själv eller har lånat – visar också för andra investerare och för banken att du själv tror på din idé.
Glöm här inte att dra nytta av investeraravdraget. Det tillåter andra personer att investera sina privata pengar i ditt aktiebolag och sedan dra av hälften. De får göra avdrag med högst 650 000 kronor per år, vilket alltså innebär max 1,3 miljoner kronor i investeringar. Läs mer hos Skatteverket.
8. Andra sätt till finansiering
Kapital behöver inte bara komma i form av en klumpsumma på bankkontot. Att leasa tillgångar i stället för att köpa dem är ett sätt att få in kapital, liksom att sälja dina fakturor eller ännu bättre: få kunden att betala i förskott.
Det här är en sponsrad artikel från Almi Företagspartner. Vill du veta mer om lån, rådgivning eller riskkapital hos Almi? Här finns all information du behöver.
Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.