För drygt ett år sedan kallade jag värderingen av Fundedbyme för ett skämt. Då värderades den svenska crowdfunding-plattformen till 174 miljoner kronor. Nu är värderingen ännu högre – samtidigt som bolaget hittills bommat sina försäljningsprognoser grovt.
Just nu slår bolaget på stora trumman och marknadsför sin pågående nyemission brett mot allmänheten, bland annat genom en reklamkampanj i tunnelbanan. Så här långt har marknadsföringen gett gott resultat – på måndagseftermiddagen hade 664 personer tillsammans gått in med 16,8 miljoner kronor i nyemissionen som är på totalt 20 miljoner kronor.
Innan jag förklarar varför jag är ännu mer skeptisk till värderingen av Fundedbyme idag än jag var för ett år sedan vill jag ha två saker till protokollet. För det första, jag gillar verkligen grundaren Daniel Daboczy. Han är en extremt driven visionär som är fast övertygad om att Fundedbyme kommer bli ett världsföretag. Helt rätt inställning.
Och för det andra: Jag gillar Fundedbymes vision att ingen entreprenör ska bli utan kapital på grund av sitt namn, kön, utbildning eller bakgrund. Istället är det vad du gör som betyder någonting, inte vad du säger att du ska göra.
Dessvärre är det just på den punkten som Daniel Daboczy själv, i alla fall ur ett avseende, misslyckats. När jag kallade värderingen av Fundedbyme för ett skämt på försommaren 2016 så hängde Daniel Daboczy bland annat upp sitt case på en kraftig omsättningsökning.
2017 skulle försäljningen sticka iväg från 4 miljoner till hela 23 miljoner kronor. Det var förhoppningen som Daniel Daboczy sålde in till investerarna och som i slutändan tryckte in dryga 11 miljoner kronor i nyemissionen.
Men den utfästelsen visade sig inte vara särskilt mycket värd. Fundedbyme bommade omsättningsprognosen katastrofalt och försäljningen i år kommer bara bli 4,2 miljoner kronor.
Men, men. Prognoser är egentligen bara kvalificerade gissningar och denna gång kanske Daniel Daboczy och hans kollegor gissar bättre? Låt så vara. Problemet är bara att även om de denna gång lyckas infria prognoserna så är värderingen på nästan en kvarts miljard ändå skrattretande.
Jag vet, det är bara konservativa tråkmånsar som jag själv som tycker det är relevant att mäta även techbolag efter traditionella mått som till exempel värderingen i förhållande till omsättning eller vinst. Men om ni låter mig hållas bara ett ögonblick så kan vi konstatera att Fundedbymes så kallade p/s-tal (värderingen i förhållande till omsättningen) är 55. Det är mångfalt högre jämfört med konkurrenter som Pepins (p/s-tal 8) och Crowdcube (p/s-tal 14).
Och kom då också ihåg att det långt ifrån är någon rea på dessa konkurrenter. Tvärtom ligger det extremt höga förväntningar på tillväxt och framtida vinster inbakade även i värderingar av Pepins och Crowdcube.
På lite längre sikt tror jag (och andra smarta personer som jag rådfrågat) att Fundedbyme och de andra crowdfunding-plattformarnas stora potential ligger i att bli ett slags börser. Få saker är nämligen så lönsamt som att äga en aktiebörs (det skulle möjligen vara en bank då).
Idag får crowdfunding-plattformarna i princip bara betalt av sina kunder när de hjälper dem att ta in kapital (normalt 7 till 10 procent av beloppet). En börs får betalt dag in och dag ut så länge handeln pågår i bolagets aktie. Så fort en aktie byter ägare så är börsen där och plockar åt sig en liten avgift som sedan delas mellan börsen och mäklaren som genomför transaktionen.
De fasta kostnaderna är relativt låga och vinstmarginalerna skyhöga för börsoperatörerna. Det är en viktig orsak till att Stockholmsbörsens ägarbolag Nasdaq är en sådan kassako, förra året blev vinsten nästan 10 miljarder kronor och vinstmarginalen (ebitda) ligger på löjligt höga 50 procent.
Men Fundedbyme och deras konkurrenter är såklart ljusår ifrån den position och de vinster som Nasdaq besitter. Ändå måste du som investerare ha en stark tro på att styrkeförhållandena mellan Nasdaq och Fundedbyme jämnas ut rejält för att dagens värdering ska kunna motiveras.
Nasdaqs marknadsvärde är idag runt 3 gånger omsättningen vilket alltså kan jämföras med Fundedbymes 55. Fundedbymes kvartsmiljard-värdering skulle kunna motiveras om försäljningstillväxten var fenomenal, men den är faktiskt inte särskilt imponerande. Slår prognosen för nästa år in hamnar försäljningen på 11 miljoner kronor.
Visst, en ökning med drygt 150 procent är inte illa, men det sker från väldigt låga nivåer. Daniel Daboczy och de andra lovar dessutom att en förlust på 7 miljoner kronor ska vändas till en vinst på över 5 miljoner kronor. Lyckas man med det är det bara att gratulera, men här måste jag ändå uttrycka min tveksamhet efter de andra prognosmissarna.
Nej, enda chansen att kunna räkna hem en investering i Fundedbymes nyemission tror jag är att en jätte som Nasdaq får för sig att ge sig in i samma segment och köper upp Daniel Daboczys baby. För en spelare som Nasdaq är några hundra miljoner upp och ner felräkningspengar om de väl bestämt sig. Konstigare saker har hänt, men som aktieinvesterare skulle jag inte satsa några stora pengar på att det scenariot blir verklighet.
En aktieinvesterare med hyggligt låg riskprofil gör nog ändå bäst i att hålla sig borta från Fundedbyme.