Den numera privatägda nätbanken Nordnet har en "offensiv" plan för att förbättra kunderbjudandet. Det handlar inte bara om låga kurtagenivåer utan mer om att attrahera bredare kundgrupper med sparrådgivning och bolåneerbjudanden.
Det säger Nordnets vd sedan i maj, Peter Dahlgren, till Nyhetsbyrån Direkt.
Digitaliseringsinvesteringar är ett återkommande tema hos svenska finansinstitut i nuläget. Konkurrenten Avanza har flaggat för extra höga kostnader under 2017. Även de fyra storbankerna trycker in stora medel för att förbättra det digitala tjänsteutbudet och den digitala miljön internt, inte minst bjässen Nordea.
Peter Dahlgren nämner flera gånger att ambitionen är att få till "världens bästa kundupplevelse inom sparande och investeringar". Som en privat aktör kan Nordnet satsa hårdare än som noterat på investeringar i digitalisering, menar han.
I nuläget har nätmäklaren betaversioner av nya modernare webbsidor och mobilappar i gång, vilka inom kort är tänkta att lanseras på bred front. Att få hemsidan "up to date", är ett viktigt steg, påpekar han.
Parallellt jobbar nätmäklaren genom partnerskap och investeringar för att få till ett bredare helhetserbjudande - likt många andra aktörer i sektorn.
Nordnet har exempelvis investerat i sparappen Tink samt tecknat ett partnerskapsavtal med den digitala arbetskraftsleverantören IPsoft. Det senare har lett fram till att Nordnet i början av nästa år kommer integrera den digitala medarbetaren Amelia i kundsupporten. Därutöver har Nordnet startat en robotrådgivningstjänst.
"Vi går från en smal nisch till att ha en plattform för hela sparinvesteringsmarknaden. Med AI-robotar kommer vi kunna erbjuda rådgivning på ett modernt sätt", säger han.
Han talar om att Nordnet på sådant digitalt sätt, där placeringar sker utifrån en kunds enkätsvar rörande dennes riskpreferenser, kan halvera priset på så kallad diskretionär förvaltning jämfört med traditionell typ av sådan förvaltning.
Därutöver arbetar Nordnet för att kunna erbjuda så "många kunder som möjligt billiga bolån".
"Vi breddade vårt bolåneerbjudande i september till att omfatta ännu fler kunder och vi har sänkt priset ytterligare", säger han.
Nordnet tittar också på möjligheter för att ändra högsta lånegrad i förhållande till bostadsvärde från dagens 50 procent, fortsätter vd:n.
"Vi tittar på olika tekniker", säger han och berättar att möjligheter till andra typer av finansieringskällor än den egna balansräkningen finns med i utvärderingen.
Den svenska konkurrenten Avanza ska genom ett samarbete med startup-aktören Stabelo framöver distribuera bolån till en bredare kundgrupp än nuvarande Private Banking-kunderbjudande.
Till skillnad från Avanza, som är marknadsledande på svensk nätmäklarmarknad, verkar Nordnet utöver i Sverige även i Finland, Norge och Danmark.
"Vi investerar stort, att ha verksamhet i fyra länder ger oss stordriftsfördelar. Ny teknik skapar en skalbarhet på ett sätt som tidigare inte varit möjligt", säger han.
Utöver den breda närvaron geografiskt ser han även positivt på att Nordnet inte längre är börsnoterat nu när bolaget genomför de stora satsningarna. Det då börsinvesterare tenderar att vara kortsiktiga i sitt fokus på resultat.
"Det är inte alltid dåligt, men en förändring av den magnitud som vi nu genomför hade varit svårt att utföra utan en stark ägarkonstellation", säger han.
Nordnet köptes tidigare i år ut från börsen av Nordic Capital och Dinkelspiel-familjens finanshus Öhman.
Nordnets kundbas växer med strax under 20 procent varje år redan i dag och det är en tillväxtnivå som är tänkt att åtminstone behållas när erbjudandet attraherar fler sparare.
"En ökad kundnöjdhet ska leda till framgång", sammanfattar Nordnet-vd:n läget. Redan i sitt första vd-ord i bolagets halvårsrapport påpekade att han inte kommer att "acceptera att vara nummer två på någon av våra marknader inom ett område som är viktigt för våra kunder".