Sök ikon

Alla pratar om priset på Bitcoin – men det är helt fel fokus

Artikel bild

Det är dags att sluta stirra sig blind på priset på Bitcoin och istället börja prata om potentialen med blockchain, skriver Ivan Liljeqvist i en debattartikel.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Just nu pratas det mycket om att priset på en Bitcoin har fallit från strax under 65 000 till 53 000 kr på någon dag. Men priset har samtidigt stigit från 8000 till 53 000 kr sedan årets start. Det är en ökning på ca 560 procent. 

Men det är irrelevant. Priset är irrelevant.

Det är generellt sett alldeles för mycket prat om prisutvecklingen kring Bitcoin i media och bland folk. Personligen tycker jag att det är helt fel fokus. Det intressanta borde snarare vara att förstå blockchain-tekniken och hur den kan hjälpa de allra fattigaste i världen. Genom att bekämpa hyperinflation, ge bättre tillgång till finansiella tjänster, minska korruption samt sänka transaktionskostnaderna har blockchain potential att lyfta miljontals människor ur fattigdom.

Ett av de största missförstånden är fortfarande att Bitcoin och blockchain är samma sak. Den stora revolutionen är blockchain medan Bitcoin bara är ett av väldigt många användningsområden för blockchain. Man kan tänka sig att blockchain är för Bitcoin vad internet är för email. Ovanpå blockchain kan man bygga olika applikationer – och digital valuta är bara en av dessa applikationer.

Ett argument som ofta förekommer mot kryptovalutor som Bitcoin är att det handlar om ineffektiva system som kräver stora mängder energi för att fungera, trots att användarbasen är relativt liten. Man pratar mycket om hur mycket energi Bitcoin kommer att förbruka när fler och fler går med i nätverket. 

Det första vi måste inse där är att energiförbrukningen är oberoende av antalet användare. Den stora mängden datakraft man oftast pratar om går åt för att säkra nätverket. Redan med dagens energiförbrukning är nätverket säkert nog för att hantera världsekonomin ur ett säkerhetsperspektiv. 

Det andra är att blockchain-communityt redan nu jobbar med att övergå till alternativa sätt att säkra nätverket på, som inte alls bygger på energiförbrukning. Ett bra exempel på det är Ethereums Casper algoritm.

Sedan gäller det att ha ett helhetsperspektiv. Företag som Facebook, Google och Amazon har också enorma datacenter som förbrukar otroligt mycket energi. När vi pratar om Bitcoin, kryptovalutor och blockchain pratar vi om den största teknologiska revolutionen sedan internet. Den här tekniken har potentialen att hjälpa miljoner människor ur fattigdom och förändra hur internet fungerar. 

Av den anledningen borde vi inte snöa oss in allt för mycket på dagspriset på en specifik valuta när vi diskuterar den här tekniken.

Ivan Liljeqvist
Driver Youtube-kanalen "Ivan on tech" som handlar om Bitcoin och Blockchain.

Läs mer om Ivan Lijleqvists tankar kring blockchain och hans framgångsresa med sin Youtubekanal här.

Läs mer