Vi befinner oss just nu i ett globalt krig om talanger inom många områden. Framförallt råder stor brist på programmerare, designers och andra liknande kompetenser.
I Europa finns det gott om alternativ för topptalanger just nu, så Sverige är långt ifrån ensamma om att försöka locka hit dem.
I London rekryterar Facebook aggressivt till sitt nya Europakontor, i Amsterdam finns Booking.com och nyligen öppnade Uber ett nytt kontor där. I Berlin finns hundratals startups som slåss om samma talanger som de svenska bolagen. Medan Nederländerna ger en skattelättnad de två första åren för arbetskraftsinvandrare, så har Sverige börjat att massutvisa skattebetalande talanger istället.
En stor del av framgången för Spotify, King, DICE med flera kan förklaras genom att bolagen kunnat anställa folk från hela världen.
Men nu sprids ryktet bland programmerare över hela världen att du ska undvika Sverige eftersom det finns en stor risk att bli utvisad.
Trots att du betalat hundratusentals kronor i skatt, följt alla lagar och regler och försökt göra rätt för sig.
Efter 2 år ska du dessutom vänta 6-12 månader på att få besked om du får stanna.
Under denna tid kan du inte resa, eftersom du inte har giltiga resedokument. Du är alltså i princip fängslad i ett land under ett halvår till ett år. I ett scenario där du förlorar en anhörig utomlands, riskerar du alltså att inte få återvända till Sverige efter den nödvändiga resan.
Det är en skam och ett totalt misslyckande för en regering som påstår sig vilja öka konkurrenskraften och locka hit fler internationella bolag.
Regeringen, med Mikael Damberg i spetsen, lägger ner massa tid på att få hit serverhallar, som ger blygsamma skatteintäkter jämfört med ett snabbt växande startup eller utvecklingskontor som kan anställa 100 personer på några år.
Just nu expanderar nämligen bland annat Google, Ubisoft och EA sina utvecklingskontor i Sverige, men den nuvarande situationen kan sluta med att de väljer andra länder.
Länder som inte sparkar ut deras anställda.
Förutom Google så har även ett annat stort Silicon valley-bolag nyligen etablerat ett kontor i Sverige. Tyvärr har de nu stött på samma problem och riskerar att få många av sina nya programmerare utvisade.
Frågan är om regeringen ens förstår hur stora skadorna kommer att bli på sikt för Sveriges rykte till följd av passiviteten i den här frågan.
Enligt en rapport som Civilingenjörsförbundet tagit fram skapar varje ingenjör 5 nya arbetstillfällena inom andra sektorer.
En utvecklare med en lön på 50 000 kr per månad i Sverige, genererar omkring en halv miljon genom skatt och sociala avgifter per år.
De största förlorarna på att vi utvisar dessa personer är svenskarna själva. Vi säger farväl till hundratals miljoner på sikt i skatteintäkter.
Efter det uppmärksammade fallet med Tayyab och pressen från Stockholms handelskammare, företag och många fler, lyssnade slutligen regeringen på kritiken. Man sade sig vilja förändra situationen och tillsatte en utredning kring frågan, ett lagförslag som skulle lösa situationen togs till slut fram.
Efter att ha läst lagförslaget på 15 sidor kan vi konstatera att regeringen återigen visar sig vara ointresserade av att lösa problemet på riktigt. Lagförslaget är i princip helt meningslöst och tillåter bara att företagen åtgärdar fel innan Migrationsverket upptäcker dem.
Problemet är att mycket av de mindre misstag, försäkringsmissar står till exempel för majoriteten av fallen, inte ens går att åtgärda retroaktivt.
Allianspartierna tröttnade och sköt fram ett motförslag som skulle ta hänsyn till helheten så att ett litet misstag inte leder till utvisning. Det förslaget har nu fått tummen ner av lagrådet och tas därför inte med i lagförslaget som det ser ut nu.
Just nu kan vi räkna upp ett antal programmerare som är doktorander i matematik och riskerar att utvisas från Sverige. Ett stort antal ansökningar om förnyade arbetstillstånd har skickas in och tusentals programmerare riskerar att bli utvisade inom en snar framtid.
Vi får räkna med massutvisningar av högavlönade programmerare framöver eftersom regeringen och politikerna misslyckats med sitt uppdrag. Fredrik Lundh Sammeli, S, ordförande i socialförsäkringsutskottet, påstår att det är en "väldigt komplex fråga".
Det är en dålig ursäkt från hans sida. Företagen vi pratat med är villiga att ta sina straff i form av bötesbelopp eller liknande om de gjort fel, men det är helt bisarrt att anställda ska bli utvisade för något som inte är deras fel.
Arash Haddad Arman
Grundare, C/MIND och 0+X
Patrik Arnesson
VD, Football Addicts