Sök ikon

Så ska Voddler räddas från ruinens brant - ny vd startar om

Artikel bild
På bilden Voddlers nya vd Adam Lewis. Kollage: Pressbilder Voddler

Voddlers nye vd Adam Lewis har höga förväntningar på framtiden. Den krisande videotjänsten ska byta affärsmodell, bli underleverantör och satsa stenhårt i utvecklingsländer.

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

red@breakit.se

Webbredaktör

Svenska Voddler skulle rädda filmindustrins framtid genom att erbjuda laglig strömning mot betalning, som alternativ till gratissajter och olaglig nedladdning. Det var tanken när tjänsten lanserades 2009.

Så blev det inte riktigt. Under sju år tog företaget in 200 miljoner kronor i riskkapital, utan att riktigt lyfta. På grund av konkurrenter som Netflix och HBO samt höga innehållsbetalningar till filmbolag blev kan förlusten de senaste fem åren summeras till 176 miljoner kronor.

I februari i år avgick Voddlers tidigare vd Marcus Bäcklund och bolaget bytte affärsidé.

Nu har företaget börjat sälja sina tekniska lösningar för strömning till andra företag. För att kunna marknadsföra det nya konceptet, som har döpts till Vnet, vill Voddler ta in ännu mer riskkapital.

Företaget har dock mycket höga skulder, som sannolikt behöver bantas innan någon riskkapitalist ska vilja pumpa in mer pengar genom en nyemission.

I mars ansökte Voddler om rekonstruktion, eftersom bolaget inte kunde betala sina lån.

Voddlers nye vd Adam Lewis vill egentligen inte prata om rekonstruktionen. Men han säger att det dyraste för en strömningstjänst oftast är innehållet.

“Det är också det största hindret för att kunna skala upp verksamheten om du inte har kunder som bara föredrar äldre innehåll, som Cary Grant-filmer. För att kunna få lönsamhet måste du komma upp i många kunder snabbt”, säger han.

Just svårigheterna att få loss innehåll för strömning till ett bra pris var Voddlers största problem med den tidigare affärsmodellen. Genom att byta modell hoppas bolaget i stället kunna tjäna pengar på sin tekniska lösning för strömning av video - som kan säljas till andra företag.

“Om det är något som jag har lärt mig när jag har drivit startups eller jobbat i stora bolag som IBM är att det är viktigt att alltid veta vilket som är ditt företags största tillgång och vad marknaden vill ha. Ibland kan det krävas en stor pivot, ibland en liten”, säger Adam Lewis.

I Voddlers fall säger han att den starkaste tillgången är personalen och den tekniska lösningen bakom tjänsten.

Adam Lewis säger att den personal och de investerare som har varit med sedan början stödjer bytet av affärsidé. Trots det har rekonstruktionen dragit ut på tiden.

När Breakit var i kontakt med rekonstruktören i mars var förhoppningen att processen skulle bli klar på ett par månader. Nu har företaget ansökt och fått tillstånd av tingsrätten att förlänga processen med tre månader.

Kommer ni att fortsätta med affärsidén under ett annat bolagsnamn om inte rekonstruktionen går igenom?

“Vi är väldigt nöjda med det vi har åstadkommit. Voddler är ett starkt namn, kanske inte lika starkt i Manila som i Stockholm, men det är något vi jobbar på. Det är svårt att säga något om framtiden. Vi jobbar med det som vi kan göra i dag: Att fortsätta växa och expandera", säger Adam Lewis.

Särskilt i utvecklingsländer ser han en stor potential för Voddler som underleverantör av videomjukvara.

“Här i västvärlden är det enkelt att få en bra strömningsupplevelse via bredband. Så ser det inte ut i resten av världen. Ändå är det i utvecklingsländerna som videoströmning växer mest. Vi hjälper våra kunder att leverera en fantastisk strömningsupplevelse även i de länderna, så att våra kunder snabbt når nya kunder och kan behålla dem”, säger Adam Lewis.

Möjligheten för företag att licensiera Vnet lanserades i april.

Enligt Adam Lewis har det gått bra hittills, men han vill inte ge några konkreta siffor.

“Det är fortfarande tidigt och vi förväntar oss att det kommer att bli ännu bättre”, säger han.

Läs mer