Ett nytt stärkt lagförslag skulle skydda kodare som Sergei Beilin och Tayyab Shabab från att utvisas på grund av små misstag från arbetsgivare.
Men förslaget kommer inte att blir verklighet. Det står klart efter tisdagens möte i socialförsäkringsutskottet, uppger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson, suppleant i socialförsäkringsutskottet.
Det formella beslutet väntas träda i kraft under torsdagen.
Har du missat bakgrunden? Den korta versionen är att tidigare misstag från arbetsgivare, exempelvis brister i sjuk- och pensionsförsäkringar, lett till att Migrationsverket beslutat att neka ansökningar om förlängda arbetstillstånd. Detta samtidigt som teknikbolagen i Sverige skriker efter deras kompetens.
Här kan du läsa på om reglerna och turerna kring de så kallade kompetensutvisningarna som drabbat techsektorn.
I somras lämnade regeringen en proposition med ett lagändringsförslag som skulle innebära att arbetsgivare som gjort ett misstag skulle kunna rätta till det innan Migrationsverket påpekade felet. Förslaget mötte dock kritik för att vara tandlöst, bland annat från Allianspartierna som tappade tålamodet och la ett motförslag som gick vidare från socialförsäkringsutskottet till Lagrådet.
Det var under förra veckan som förslaget mötte kritik från Lagrådet. Efter utlåtandet beslutade socialförsäkringsutskottet sig idag för att inte gå vidare med förslaget, uppger Centerpartiets Johanna Jönsson.
Hon förklarar att Lagrådet har kritiserat beredningen av förslaget samt att det blivit tydligt att det skulle krävas stora förändringar för att förslaget skulle fungera.
Johanna Jönsson pekar på att Allianspartierna upprepade gånger riktat uppmaningar till regeringen att lösa frågan.
"När de valde att inte lyssna på oss försökte vi nu att gå vidare via riksdagen och då blir det svårare. Det var vi förberedda på men det var väldigt kraftig kritik på det området”, konstaterar Johanna Jönsson.
Alternativet skulle ha varit att arbeta om förslaget och skicka ut det på en ny remissrunda. Något som enligt Johanna Jönsson skulle försena processen med månader.
Det betyder att vi är tillbaka vid den proposition som regeringen lade under sommaren, där arbetsgivare kan rätta till misstag innan Migrationsverket upptäcker det. Även det förslaget måste godkännas.
”Det finns en tydlig majoritet för det förslaget och det kommer att träda i kraft den första december”, säger Johanna Jönsson.
Men det kommer att ge sämre skydd än ni hoppats?
"Ja, så är det. Det förslaget som ligger kommer hjälpa några, men det vi sett är att det inte kommer att hjälpa tillräckligt många. Det är jättetråkigt, jag kan inte säga något annat”.
I samband med detta pågår en annan parallell utredning, som tillsatts av regeringen, och som ska komma med förslag för att säkra att arbetskraftsinvandrare inte utvisas när arbetsgivaren begått mindre fel. Deadline är innan årsskiftet.
Johanna Jönsson uppger att man kommer att avvakta utlåtandet innan det blir aktuellt att eventuellt driva frågan vidare. Hon hoppas att regeringens pågående utredning ska leda till att ytterligare ett lagförslag landar på riksdagens bord så snart som möjligt så att det kan träda i kraft under våren.
”Om regeringen inte agerar under våren kommer vi att göra det”.
Fredrik Lundh Sammeli (S) som är ordförande i socialförsäkringsutskottet säger att det nu handlar om att säkra det aktuella förslaget och fortsätta den parallella utredningen.
Även han räknar med att förslaget kommer att gå igenom, och understryker att de förändringar som genomförs måste vara bra och tydliga.
Fredrik Lundh Sammeli säger sig ha förståelse för frustrationen från dem som hoppats på det andra förslaget.
"Vi trodde att vi skulle kunna göra en snabbare förändring som var mer heltäckande i förhållande till problembilden. Men det visade sig att det är en väldigt komplex fråga, många detaljer måste hänga samman", säger Fredrik Lundh Sammeli.
På frågan om huruvida regeringen borde ha tagit tag i frågan tidigare och bör vara självkritiska svarar Fredrik Lundh Sammeli att det är väldigt tydligt att den här frågan gått lite under radarn. Han pekar på att väldigt många andra frågor stått i fokus inom migrationsområdet.
"Även om det här berör många människor är det i förhållande till den övriga migrationspolitiken något som kanske stått i skymundan", säger Fredrik Lundh Sammeli.
Han konstaterar att lagstiftning tar tid.
"Vi trodde att vi skulle kunna göra ett snabbspår och det visade sig i dag att det kommer vi inte att göra".
I samband med de politiska turerna pågår även rättsfall i Migrationsöverdomstolen som kan påverka förutsättningarna för dem som hotas av utvisning.