Sök ikon

Här är techprofilerna i jätteläckan från världens skatteparadis

Artikel bild
Yuri Milner. Foto: TT

Över 13 miljoner hemliga dokument blottar världens rikaste skattgömmor. Bland annat avslöjas det att riskkapitalisten Yuri Milner, som har investerat i Facebook, Twitter och Spotify, har fått en del av sina pengar från en statskontrollerad rysk bank.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Förra året var det de så kallade Panamadokumenten som ledde till att en rad mäktiga personer världen över avslöjades som skatteflyktingar.

Det avslöjandet ledde bland annat till att Islands statsminister tvingades avgå.

Nu har en ännu större läcka nått offentlighetens ljus. Totalt handlar det om 13,4 miljoner dokument som läckt ut med uppgifter om personer som placerat sina pengar i skatteparadis.

Med hjälp av dokumenten, som främst kommer ifrån juristbyrån Appleby med huvudkontor på Bermuda och vars jurister har skatteplanering som specialitet, går det att knyta en rad prominenta personer till ljusskygga affärer.

Nya namn avslöjades löpande via olika medier, både internationellt och i Sverige, under söndagskvällen.

Från svensk horisont är industrimannen Leif Östling det hittills mest välkända. Leif Östling, som idag är ordförande för Svenskt näringsliv, är inte misstänkt för något brott men uppges ha placerat pengar på Malta för att minska sin skatt.

Enligt nyhetsbyrån TT och SVT:s Uppdrag Granskning har han fört intäkter från olika konsultuppdrag till ett bolag på Malta.

”Det finns alltid en egoism i det hela. Man frågar sig: Om man betalar in 20-30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna”, säger Leif Östling till SVT.

Även strålknivsföretaget Elektas grundare Laurent Leksell fick på söndagen kritik för att han har ett företag på Malta.

I den stora läckan, som kallas för Paradisläckan eller Paradise papers, ingår också en av världens tyngsta techinvesterare.

Det är ryssen Yuri Milner som har ägt upp till 8 procent respektive 5 procent i Facebook och Twitter. Han är även investerare i svenska Spotify och den svensk-kinesiska dejting-appen Tantan.

Enligt dokumenten har Yuri Milner backats upp ekonomiskt av den ryska maktapparaten i Kreml.

I Silicon Valley har det länge ryktats om vem eller vilka som egentligen står bakom Yuri Milners investeringar i amerikanska techbolag.

I Paradisläckan kommer nu i alla fall en delförklaring. Dokumenten avslöjar nämligen att den statskontrollerade ryska banken VTB har finansierat delar av Yuri Milners investeringar i amerikanska teknikföretag.

Granskningen visar att Kreml-kontrollerade VTB Bank i tysthet har placerat 1,6 miljarder kronor i Milners fond DST Global.

Milner själv, som är bosatt i Silicon Valley, menar att affärerna gjordes när USA och Ryssland hade bättre relationer.

"Det var en annan tid. Det slog mig ens aldrig då att VTB Bank skulle vara någonting annat än bara en investerare för oss", säger han till New York Times.

Idag har Yuri Milner sålt sina aktier i Facebook och Twitter men är fortfarande en av Silicon Valleys tyngsta investerare.

Andra techprofiler som återfinns i läckan är auktionssajten Ebays medgrundare Pierre Omidyar och Microsofts medgrundare Paul Allen.

Det globala journalistnätverket bakom granskningen, International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, har i likhet med Panama-läckan tagit hjälp av den svenska startupen Neo4j för att organisera de läckta dokumenten.

Läs mer