Sök ikon

Ekonomi-appen Tink tar in 129 miljoner kronor från storbanker

Artikel bild
Tink-grundarna Daniel Kjellén (till vänster) och Fredrik Hedberg. FOTO: Press

Ekonomiappen Tink har tagit in 129 miljoner kronor genom en finansieringsrunda som nu har slutförts.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

Tink är en av Sveriges mest omskrivna startups inom fintech. Bolaget startades 2012 av entreprenörerna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.

Till en början var Tink en ekonomiapp, som i stort sett gick ut på att ge användarna tips om hur de kunde förbättra sin privatekonomi. Men bankerna stretade emot.

Det senaste året har Tink istället skruvats om.

”Sedan ett år tillbaka kan du göra de flesta bankärenden direkt i appen, oavsett vilken bank du har. Du kan till exempel både flytta pengar och betala räkningar”, har vd:n Daniel Kjellén tidigare sagt till Breakit.

Nu meddelar bolaget att man får in 129 miljoner kronor i riskkapital.

”Det är den största investeringen hittills i Tink”, säger Daniel Kjellén till Breakit.

Bland de som investerar finns SEB, Nordea, Nordnet, ABN Amro, Creades och Sunstone. Efter grundarna är Sunstone och Creades – finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag – de fortsatt största finansiella investerarna. SEB är den största strategiska ägaren, skriver bolaget.

Att Hagströmer tror på bolaget visade sig tydligt i slutet av augusti när Creades la in 14 miljoner i bolaget och blev därmed en av de största ägarna. Dessa 14 miljoner är en del av den större investeringen på 129 miljoner kronor.

Enligt Breakits uppgifter värderas Tink till 845 miljoner kronor i transaktionen. Med pengarna de nu får in ska Tink fortsätta rulla ut sitt bankerbjudande i Europa. 

Vad gäller banksamarbeten är Nordea, Nordnet och Klarna de senaste tillskotten. Samtliga tre har gått med på att börja använda Tinks teknik i sina mobila konsumentlösningar.

Detta gör sedan tidigare även SEB och den nederländska storbanken ABN Amro.

Konkret innebär det att bankerna kan göra egna Tink-liknande appar, eller integrera delar av funktionaliteten i sina existerande appar. 

"Det är fantastiskt kul att Tinks teknologiben verkligen etablerar sig med en sådan spännvidd av kunder. Vi har Nordea, en megabank, i ena änden och Klarna, ett extremt snabbrörligt och teknikkräset bolag i andra änden", säger Daniel Kjellén.

Tinks app har totalt 400.000 användare. Appen lanserades 2013. Tink omsatte 13,6 miljoner kronor under 2016, med ett minusresultat på 12 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om bolagets vision för svenskarnas privatekonomi

Men det har inte bara varit klang och jubel för Tink. På ett event arrangerat av Breakit och Carnegie i Göteborg tidigare i höst gick Lena Apler, grundare av Collector, till frontalattack mot storbankernas investeringar i fintech-startups, med just Tink som varnande exempel.

“Titta på priset som SEB betalade för Tink och hur högt Swedbank värderade Mina Tjänster. De värderingarna har ingen förankring i verkligheten, det är obehagligt”, säger Lena Apler, sade Lena Apler då.

Läs mer