Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Sergei Beilin utvisas från Sverige - "Reglerna är skit"

Artikel bild

Ett misstag från en före detta arbetsgivare gör att Fyndiqs systemutvecklare Sergei Beilin utvisas.
“Min dotter har alla vänner här och pratar bättre svenska än ryska", säger Sergei Beilin.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

“I april är det fyra år sedan vi kom till Sverige och då skulle vi uppfylla kraven för permanent uppehållstillstånd. Det var då livet skulle börja på riktigt”.

Orden kommer från Sergei Beilin när vi möts under lunchrasten på Kungsholmen i Stockholm, ett stenkast från Fyndiqs kontor där han arbetat som systemutvecklare i två och ett halv år.

Nu klämtar klockan för den ryska kodaren, hans fru Natalia och 5-åriga dottern Anna. För två veckor sedan kom beskedet från Migrationsverket – Sergei Beilin utvisas från Sverige och har fyra veckor på sig att lämna landet.

Det var i samband med en ansökan om förlängt arbetstillstånd som Migrationsverket upptäckte att hans första arbetsgivare missat att betala in sjukförsäkring under 2014.

Sergei Beilin har hamnat i samma rävsax som flera andra före honom. I somras lämnade exempelvis stjärnkodaren Tayyab Shabab Sverige efter en lång och uppmärksammad kamp mot sitt utvisningsbeslut, där en tidigare arbetsgivare gjort en försäkringsmiss.

Detta samtidigt som techbolagen i Sverige och Stockholm skriker efter utvecklarkompetens och talanger.

“Jag är bekant med Tayyab och känner många människor som utvisats eller väntar på negativt beslut, men många överklagar inte ens. De säger bara ‘hej då Sverige’ och flyttar till Tyskland eller Holland som behöver bra ingenjörer”, berättar Sergei Beilin.

Han tänker överklaga Migrationsverkets beslut och vänta på beskedet i Sverige, men känner inget större hopp om en lyckad utgång och det riskerar att bli en kostsam process.     

”Vi ska överklaga och om vi inte lyckas kan vi i värsta fall vinna tid för att hinna förbereda flytten. Vänner och kollegor tycker att det är tråkigt men jag förstår att vi måste lämna landet", säger Sergei Beilin.

Han har liksom sin fru en doktor i matematik och Natalia Beilin har för stunden praktik som universitetslärare på KTH. Hennes drömjobb, enligt Sergei Beilin. Familjen flyttade hit för arbetsmöjligheterna men även för att de hört mycket gott om Sverige, inte minst som ett land för dottern att växa upp i.

Idag är de bosatta i Solna och har fortfarande inte berättat om beslutet för sin dotter. Hur förklarar man egentligen för en 5-åring att hela hennes liv kommer att förändras?

“Vi är inte redo för det här. Min dotter har alla vänner här och pratar bättre svenska än ryska. Min fru mår jättedåligt över det här och kan inte sova”.

Sergei Beilin är kritisk till Migrationsverket och tycker själv att de borde informerat tydligare till både arbetsgivare och arbetstagare om de regler som gäller. Han poängterar samtidigt att det är arbetsgivaren som ska sköta försäkringarna och att han litat på att den förre arbetsgivaren hade läget under kontroll.

“Vi behöver utvecklare och ingenjörer i Sverige, vi måste importera dem istället för att utvisa dem. Vi som jobbar inom hi-tech förstärker Sveriges konkurrenskraft långsiktig. Vem tar ansvar för ekonomin? Migrationsverket har rätt men reglerna är skit och det måste ändras.”

På Fyndiq har Sergei Beilin arbetar med att utveckla e-handelssajtens finansiella system.

Han är imponerad av Sverige och beskriver arbetsmiljö som “unik”.

“Jag har inte sett någon hierarkisk pyramid som i många andra länder, och det är jättekul med mindre startups där du kan ställa frågor direkt till vd:n och teknikchefen”.

Han må vara inställd på att lämna landet - men han hoppas samtidigt kunna komma tillbaka till Sverige. Planen är flytta tillbaka till Ryssland för att jobba på distans medan han söker ett nytt tillstånd i Sverige.

Hur lång tid den processen kommer att ta, eller hur utfallet blir, är oklart. 

“Jag har inget annat val eftersom jag lyssnar på mitt hjärta och min dotter. Sverige har blivit vårt hem och det är vårt land, vi ska tillbaka så snabbt det bara går”.

Nyfiken på varför högutbildade kodare utvisas och när det kommer att förändras? Vi reder ut alla frågetecken här.

Breakit har sökt Sergei Beilins tidigare arbetsgivare. 

Läs mer