Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så grabbiga är riskkapitalbolagen inom tech – bara 4 av 50 i toppen är kvinnor

Artikel bild
Mindre än tio procent av riskkapitalbolagens partners är kvinnor. På bild: Pär-Jörgen Pärson, Jessica Schultz, Hans Otterling, Mattias Ljungman, Hjalmar Winblad, Magnus Wiberg, Patrik Hedelin, Niklas Zennström, Ted Persson, Staffan Helgesson.

Hur ska kvinnliga affärsidéer komma fram när det ser ut såhär?
Männen sitter på makten över riskkapitalet – även inom tech.
"Vi har ett strukturellt problem", säger Pär-Jörgen Pärson partner på Northzone.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Hur är det att vara kvinna inom tech i Sverige? Det är en fråga som 22 kvinnor i går gav sina svar på.

Ett tema bland dem, och flera andra som hört av sig till kvinna@breakit.se, är följande.

• Det behöver inte alltid vara en nackdel att vara en kvinnlig grundare. Vissa investerare söker aktivt efter kvinnliga entreprenörer, eftersom de vet att de historiskt sett främst har investerat i män.

• Men det är svårt att få in kapital till affärsidéer som vänder sig till en kvinnlig målgrupp. Detta eftersom de som sitter på pengarna har svårt att ta till sig produkten.

”För oss var det en naturlig nackdel, eftersom vi fokuserar på ett kvinnligt problem. Det gäller inte alla investerare, men man märker tydligt att vissa inte är intresserade av att sätta sig in produkter som vänder sig till kvinnor”, berättade exempelvis Elina Berglund, medgrundare av den snabbväxande fertilitetsappen Natural Cycles.

På pappret låter det enkelt.

Det behövs en mångfald bland de människor som har makten över investeringarna för att bra affärsidéer inte ska missas.

I våras släppte stiftelsen Allbright en rapport som visade att endast 3 av 92 partners på 18 ledande riskkapitalbolag i Sverige är kvinnor. Rapporten fokuserade på riskkapitalbolag som investerar i företag i senare skeden, så kallade buyout-bolag.

Men hur ser det ut på de svenska riskkapitalbolag som investerar i unga teknikbolag?

Breakits stickprov hos sju av de ledande spelarna visar ett nedslående, men förväntat, resultat. Ett resultat som i sig kan vara en förklaring till att nya startups och techbolag som vänder sig till kvinnor kan ha svårt att få gehör för sin affärsidé.

Av 50 partners är bara 4 kvinnor. Det motsvarar 8 procent.

”Det är uruselt, och det som är oroväckande är att detta ska handla om framtiden, unga branscher”, säger Amanda Lundeteg vd för Allbright till Breakit.  

Ett riskkapitalbolag består givetvis av fler människor än dess partners. Många har en investeringskommitté, som i sig kan innehålla fler kvinnor.

Amanda Lundeteg menar dock att det är viktigt att titta på sammansättningen i den högsta ledningen.

”Det är partners som öppnar upp för och rekryterar investeringsansvariga, och vi vet att män öppnar upp för män i större utsträckning. Kvinnor är bättre på att föra fram både kvinnor och män. Därför är det så viktigt att titta på den högsta nivån”, säger hon.

Pär-Jörgen Pärson är partner på Northzone och en av Europas främsta riskkapitalister inom tech och startups. På hans bolag finns en kvinnlig partner, av totalt åtta.

“Historiskt sett har det varit en extrem skevfördelning i hela techbranschen. Vi har ett strukturellt problem – och det verkar inte vara på väg att försvinna. Man har ofta ett nätverk som är irriterande likt en själv och då måste man titta ut utanför det”, säger han.

Han menar att fördelningen bland nyrekryterade på Northzone har varit ungefär 50 procent de senaste tio åren. Att det endast finns en kvinna på partnerposten menar han beror på att man måste jobba sig upp i bolaget under 5-6 år innan man kan bli partner. Det gäller både kvinnor och män.

Han lyfter även fram att det finns statistik på att mer diversifierade grundarteam presterar bättre än homogena team.

“Om alla grundare är likadana som oss är det en nackdel snarare än en fördel. Det gäller inte bara kvinnofrågan, utan mångfald i ett bredare perspektiv”, säger han.

Tittar man på vilka bolag Northzone har investerat i ser det dock inte särskilt mycket bättre ut än mångfalden bland partnerna.

Hur väl tycker du att ni har lyckats?

“Det är en bra observation (att vita män är överrepresenterade). Det går defintivit att bli bättre. Samtidigt finns det flera ljus i mörkret, som tyska Outfittery och NA-KD exempelvis som har en kvinnlig medgrundare”, säger han.

Har ni satt upp några tydliga mål för att förändra det här?

“Vi följer upp hur investeringarna är på våra målmarknader och tittar på sammansättningen i teamen. Om vi är sämre än snittet är det något vi måste åtgärda men vi har egentligen ingen annan målsättning än att vi definitivt inte ska vara sämre än snittet”, säger Pär-Jörgen Pärson.

ERIK WISTERBERG
JONAS DE LANGE

Så gubbiga är riskkapitalbolagen inom tech

Atomico
2 kvinnor, 14 män.
Utvalda investeringar: Truecaller, Goeuro, Mapillary

Creandum
0 kvinnor, 4 män
Utvalda investeringar: Spotify, Neo technology, Izettle

Eequity
0 kvinnor, 3 män
Utvalda investeringar: Royal design, Footway, NA-KD

EQT Ventures
1 kvinna, 8 män
Utvalda investeringar: Oden Technologies, Min Doktor, Wolt

Northzone
1 kvinna, 7 män
Utvalda investeringar: Spotify, Tobii, NA-KD

SEB venture capital
0 kvinnor, 3 män
Utvalda investeringar: Tink, Senion, Leasify

Verdane
0 kvinnor, 7 män
Utvalda investeringar: Boozt, Babyshop, Ecoride

*fotnot SEB Venture capital har inga personer med titeln partner, därför har vi tagit med bolagets “senior investment managers” och vd.

Läs mer