Förhandlingarna mellan Spotify och dess största långivare TPG har nu dragit igång på allvar. Sky News rapporterade förra månaden att Spotify-chefen Daniel Ek tvingats till förhandlingsbordet för att i förlängningen göra bolaget redo för börsen. Enligt affärstidningen Financial Times pågår nu dessa förhandlingar där Spotify befinner sig på ena sidan förhandlingsbordet och riskkapitaljätten TPG på den andra.
Bakgrunden är att TPG, tillsammans med fonden Dragoneer och investmentbanken Goldman Sachs, förra året lånade ut runt 1 miljard dollar till det svenska techbolaget. I lånevillkoren skrevs det in att långivarna skulle få köpa in sig i Spotify till rabatt när det börsnoterades.
Men nu är Daniel Eks huvudspår inte en traditionell börsnotering där nya investerare bjuds in att köpa aktier i bolaget innan noteringen. Istället vill Daniel Ek göra en så kallad direktlistning på New York-börsen vilket innebär att inga nya aktier trycks och långivarna har således ingen möjlighet att köpa in sig till rabatt.
I praktiken vill alltså Spotify riva upp det avtalet som långivarna ingått med bolaget. Därför kräver långivarna en kompensation och det är nu upp till Daniel Ek att ro en sådan lösning i hamn för att han ska kunna gå vidare med börsnoteringsplanerna.
Det har förekommit olika uppgifter om när i tiden Spotify planerar att gå till börsen men Financial Times uppger nu att fjärde kvartalet i år är huvudspåret. men då krävs alltså att Daniel Ek syr ihop en ny uppgörelse med långivarna. I slutändan handlar det om att kompensera långivarna finansiellt. Och här har Daniel Ek en hel del spelutrymme. Genom att välja en direktlistning slipper han nämligen undan stora avgifter till investmentbanker och andra rådgivare som han skulle tvingas betala vid en traditionell notering. Spotify väntas få ett börsvärde på runt 120 miljarder kronor och en notering brukar kosta några procent av börsvärdet. Daniel Ek kan alltså spara någon miljard eller två på detta upplägg.