Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mimbly vill få världen att tvätta smartare

Artikel bild
Daniel Colunga, Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Miguel Estruch.

Ett startupföretag har tagit fram en universalprodukt som ska få vilken tvättmaskin som helst att börja snåla med vattnet.

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

red@breakit.se

Reporter

Utmaningen under examensarbetet var tydlig: angrip ett problem som saknar lösning. För grundarna av Göteborgsstartupen Mimbly – som alla pluggade masterprogrammet i entreprenörsskap och affärsdesign på Chalmers – föll valet på vattenbrist.

“Det är ett stort problem som kommer bli ännu större. Det behövs lösningar för att folk ska ha tillgång till vatten”, säger medgrundaren Isabella Palmgren.

Ett problem som i dagsläget ofta förknippas med andra delar av världen.

“Men det finns vattenbrist även i Sverige, speciellt ute på Gotland och Öland och i skärgården. Det visar att vi behövs här med och att vi också i Sverige behöver vara smarta med hur vi använder vatten”, säger Isabella Palmgren.

Startupens första uppfinning kan kopplas ihop med vilken tvättmaskin som helst och gör att en stor del av det vatten som annars hade hamnat i avloppet i stället renas och återanvänds av maskinen.

En lösning som förutom vatten också sparar energi.

“Eftersom vi samtidigt behåller värme i vattnet behövs inte lika mycket uppvärmning”, förklarar Isabella Palmgren.

Upplägget påminner om den hajpade duschstartupen Orbital Systems, som bland annat har H&M:s vd Karl-Johan Persson och Skype-grundaren Niklas Zennström som investerare.

Just nu pilottestas produkten av Hotel royal i centrala Göteborg. Vid årsskiftet hoppas startupen att en handfull bostadsrättsföreningar och tvätterier ska vara igång och prova lösningen.

Affärsmodellen går ut på att installera tekniken gratis och att löpande ta ut en avgift som motsvarar en del av kundens vatten- och energibesparing. Men de långsiktiga ambitionerna kretsar framför allt inte kring hotell och tvätterier – utan om hemmet.

“Vår nuvarande prototyp är anpassad för industri och halvindustri, men systemet är modulärt och kan användas också för hushållsmaskiner”, säger Isabella Palmgren.

På sikt vill Mimbly ta sig an återanvänding också av bad- och diskvatten, framför allt i länder där vattenbristen är stor. Samtidigt kommer dagens slöseri och låga vattenpriser på vissa håll i världen inte att bestå för evigt, tror startupen.

“Vårt mål är att bli en nystart för hur vi använder vatten i framtiden”, säger medgrundaren Daniel Colunga.

Innan tekniken kan börja löna sig på allvar i vanliga svenska hushåll behöver den bli billigare, menar Isabella Palmgren.

“På platser där det råder brist på vatten lönar sig en sådan här lösning redan i dag, men i dagsläget har vi valt att fokusera på tvätterier och tvättstugor för att utveckla tekniken och göra den ännu mer prisvärd”, säger hon.

Sedan starten förra året har startupen kammat hem en bit över en miljon kronor i stipendier och bidrag. Nyligen stod det också klart att Mimbly kommer ta plats i IKEA:s nya acceleratorprogram.

Ett annat stöd på vägen har varit uppfinnaren Roger Gustavsson. När den första prototypen skulle testas i hans verkstad i Örnsköldsvik slutade det med översvämning.

“Uppenbarligen gjorde vi ett stort misstag när vi bedömde hur tvättmaskinen kommunicerade med vårt system”, säger Daniel Colunga, som den dagen hade på sig ett par läderkängor.

Tvättvattnet färgade delar av skorna vita.

“Vi tog med oss en av våra viktigaste lärdomar från den dagen. Min fru säger att jag måste slänga dem, men de är en fin souvenir”, säger han.

Säljstart av en helt färdig produkt väntar tidigast nästa år. Fram till dess handlar det om att fortsätta förfina produkten och att lära sig av sina pilotcase.

“Och självklart att bevisa att vår teknik och affärsmodell fungerar”, säger Isabella Palmgren.

Senare den här månaden deltar Mimbly i Sverigefinalen av Venture Cups startuptävling.

Läs mer