Creades har ”i samband med en transaktion i Tink” investerat ytterligare 14 miljoner kronor i bolaget. Det uppger Creades i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.
”Vi är jätteimponerade av bolaget. Det har varit en fin tillväxt, och vi ser att det finns ytterligare tillväxt att ta. Det vill vi vara med på”, säger John Hedberg, vd för Creades till Breakit.
Efter affären äger Creades 11 procent till Tink, en post som värderas till 93 miljoner kronor enligt Creades uppgifter.
Det innebär att Tink som helhet, sett till dessa siffor, värderas till 845 miljoner kronor. För ganska exakt ett år sedan var motsvarande siffra blott 344 miljoner kronor.
John Hedberg vill inte avslöja om affären sker via en nyemission, eller via köp av befintliga aktier från övriga ägare i Tink.
”Vi kommentera bara det med att vi har gjort en transaktion i Tink”, säger han.
I skrivande stund finns ingen nyemission registrerad hos Bolagsverket.
Sätter press på bankerna
Tink är en av Sveriges mer omskrivna startups inom fintech. Bolaget startades 2012 av entreprenörerna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Till en början var Tink en ekonomiapp, som i stort sett gick ut på att ge användarna tips om hur de kunde förbättra sin privatekonomi. Men bankerna stretade emot.
Det senaste året har Tink skruvats om för att laddas med ett betydligt mer potent erbjudande.
”Sedan ett år tillbaka kan du göra de flesta bankärenden direkt i appen, oavsett vilken bank du har. Du kan till exempel både flytta pengar och betala räkningar”, säger vd:n Daniel Kjellén till Breakit.
Det som har störst potential att locka användare – och sätta press på bankerna – är kanske att Tink-appen erbjuder en möjlighet att spara pengar.
”Vi hjälper inte bara våra användare att hitta bättre sparränta eller ett bättre bolån. Nu hjälper vi dem att agera och faktiskt byta lån i appen. Den resan, att göra detta enklare och snabbare, fortsätter framöver med fler produkter”.
Ni värderas nu till 845 miljoner, hur ser du på det?
”Vi har inga kommentarer om transaktionen, förutom det som står i Creades pressmeddelande”.
Tink omsatte 13,6 miljoner kronor under 2016, med ett minusresultat på 12 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om bolagets vision för svenskarnas privatekonomi.