Pink Programming är en ideell organisation som grundades 2015 med ett tydligt mål: Att locka fler kvinnor till programmering.
Allting började med att Vanja Tufvesson och de två medgrundarna Tone Pedersen och Vibeke Tengroth startade ett läger för att lära ut java-programmering. Det blev snabbt fullbokat.
Därefter har organisationen fortsatt med sina läger och håller varje månad eventen "Pink Programming Sunday" i Stockholm, Göteborg och Malmö för kvinnor som vill programmera. Eventen är även öppna för transpersoner.
Tanken är att skapa en miljö där intresserade personer kostnadsfritt kan lära sig att koda eller utvecklas vidare i en inspirerande miljö.
Intresset är stort och nu expanderar Pink Programming till Oslo där man nästa helg håller Pink Programming Sunday för första gången.
”Man blir lika förvånad varje gång, det blir fullbokat varje gång, ändå är det fortfarande lite svårt att fatta. Jobbar man som utvecklare är man van att nästan alltid vara ensam tjej i teamet, man fattar inte var alla de andra tjejerna är annars", berättar medgrundaren Vanja Tufvesson.
I Oslo blev de runt 60 platserna fyllda på en vecka.
Initiativet i Norge leds av den svenska utvecklaren Simone Andersson, som är van att vara den enda kvinnan i teamet. Om allting går bra hoppas organisationen kunna fortsätta i grannlandet en gång i månaden.
"Allt bygger på att folk engagerar sig ideelt och att man lägger tid på sin fritid, men det har vi inte haft svårt att hitta."
Vanja Tufvesson berättar att hon alltid känt ett driv för att få in tjejer inom teknik och menar att det finns en rädsla för att inte passa in. Att det finns en idé om hur programmerare ska vara och att man måste "leva och andas programmering".
"Jag läste själv teknisk matematik och var jätteosäker på om jag skulle passa in. Man vill peppa andra att våga", säger Vanja Tufvesson som berättar att många tycker att det är mycket roligare än de förväntat sig.
Pink Programming har fått förfrågningar från partners utanför Sverige, men tänker för stunden fokusera på Sverige och Norge.
"Vi har kört med handbromsen i sen starten, det är så mycket vi vill göra. Men vi försöker prioritera så att vi samtidigt hinner bygga en fungerande organisationsstruktur".
Vanja Tufvesson pekar på att det görs en hel del – men det behövs mer.
"Vi lyckas inte tillgodose behovet, vi har alltid väntelista. Det finns initiativ som gör liknande saker men jag tror inte att någon av oss känner att vi lyckas mätta behovet".