Sök ikon

Ny attack på dyra fonder – från Zalandos förre Norden-boss

Artikel bild
Michael Lindskog har startat Waizer. Foto: Press / I stock

Michael Lindskog byggde upp e-handelsjätten Zalandos verksamhet i Norden. Nu lanserar han tillsammans med förmånsplattformen Benify en ny digital tjänst för sparande, vid namn Waizer.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Trenden med automatisering av fondsparande är fortsatt stekhet. För bara ett par veckor sedan investerade Cristina Stenbecks Kinnevik ytterligare en halv miljard kronor i amerikanska Betterment.

I Sverige har aktörer som Opti (tidigare Prisma), Sigmastocks och Lysa – alla med lite olika approach – lanserat tjänster för digital rådgivning med lägre avgifter än traditionella banker.

Nu ger sig ytterligare en spelare in i branschen: Waizer.

Bolaget ägs till en majoritet av förmånsplattformen Benify, och ska marknadsföras både mot Benifys kunder och en bredare allmänhet.

Waizer drivs av Kalle Erlandzon, grundare till pensionstjänsten Lifeplan som numera ägs av Benify, och av Zalandos tidigare Norden-chef Michael Lindskog.

Den sistnämnde säger att han egentligen inte gillar termen “fondrobot”, som vi på Breakit annars gärna använder för att beskriva den nya generationens placeringstjänster.

“Jag försöker undvika ordet robot, eftersom det inte är det ord som skapar mest tillit hos användarna. Anledningen till att storbankerna är så pass dominerande fortfarande är ju bland annat att folk litar på dem”, säger Michael Lindskog.

Han säger att Waizer skiljer sig åt från andra aktörer eftersom bolaget arbetar noga med att anpassa sparandet efter individen.

“Det som många missar är att ta fram unikt anpassat sparande beroende på vad användaren har för mål med sitt sparande. Det tycker jag gäller både traditionella fonder och de nya automatiserade alternativen. Vi är väldigt noga med att styra vår förvaltningsstrategi efter användarens placeringshorisont, övriga finansiella situation och flera andra faktorer”, säger Michael Lindskog.

Waizer finns nu lanserad i en beta-version, och ska under hösten gå live fullt ut. Förvaltningsavgiften för själva Waizer-tjänsten, alltså skalet för sparandet, är noll kronor vid lanseringen.

Bolaget förväntar sig dock att 0,15-0,20 procent kommer att tas ut i transaktions- och fondavgifter till företag som Waizer samarbetar med, eftersom dessa företag tar betalt för att erbjuda de underliggande fonderna och att flytta dem.

Michael Lindskog säger att hans erfarenheter som Norden-chef på Zalando förhoppningsvis kan hjälpa rådgivningstjänsten med att skaffa kunder snabbare än konkurrenterna.

“Man ser det på många fintech-bolag, att de har bra produkter med de lyckas inte få människor att börja använda dem. Vårt budskap kommer vara: ‘Lägg bara 5-10 minuter av din tid på att sätta upp ditt sparande hos oss, sen behöver du aldrig mer lägga tid på det’. Det tror jag tilltalar många”, säger han.

Läs mer