Izettle har tidigare gått ut med att man siktar på börsen 2018.
Nu står det klart att det blir JP Morgan och Carnegie som får nyckelrollerna som så kallade global coordinators i vad som lär bli en av nästa års hetaste svenska börsnoteringar. Klart är även att firman STJ Advisors agerar börsnoteringsrådgivare åt Izettle, en roll som bland annat inbegriper hjälp med att välja banker. Ytterligare banker som ska bistå med noteringen kommer att utses senare i höst.
Att man nu har valt banker är ett högst konkret tecken på att processen att notera det snabbväxande finansiella mjukvaruföretaget redan är påbörjad. Normalt tar det mellan ett halvår och ett år att förbereda en notering.
Izettle kom 2011 ut med en mobil lösning för att underlätta för småföretag att ta emot kortbetalningar och har sedan dess expanderat till affärssystemtjänster och finansieringslösningar. Det senare genom Izettle Advance, som kan ge användare förskott på framtida kortbetalningar. Förra året växte Izettles intäkter med 60 procent till 641 miljoner kronor samtidigt som förlusten på rörelsenivå minskade till 238 från 259 miljoner kronor.
Enligt källor med kunskap om planerna kan Izettle värderas till 10 miljarder kronor i samband med noteringen. För att nå den värderingen inför juni nästa år, den månad då de flesta större noteringar sker, behöver bolaget dock fortsätta att växa kraftigt. Samtidigt måste även förlusterna fortsätta att minska – och helst vändas till vinst.
När Izettle senast emitterade aktier 2015 och 2016 var det till en kurs som värderade hela bolaget till drygt 4 miljarder kronor, det vill säga omkring sju gånger försäljningen 2016. Men med en fortsatt tillväxt i år och nästa år i samma takt som 2016 skulle det “bara” behövas en värdering på sex gånger den väntade försäljningen 2018 för att nå 10 miljarder kronor.
Konkurrenten Square, som första halvåret växte med 35 procent, det vill säga betydligt långsammare än Izettle, och som ännu gör förlust på rörelsenivå, värderas jämförelsevis till omkring 4,5 gånger årets väntade försäljning. Sedan ett år tillbaka har Square dock börjat visa vinst högre upp i resultaträkningen, på justerad EBITDA-nivå.
“Det är möjligt att det kan öka aptiten för en notering av Izettle, att man kan peka på att affärsmodellen fungerar, om man inte börjat göra vinst själva”, säger en källa med god kunskap om branschen.
Startskottet för Izettles börsnotering kommer samtidigt som ett par mycket uppmärksammade affärer i den glödheta svenska fintechsektorn. I juli köpte franska Ingenico betaltjänstbolaget Bambora av riskkapitalbolaget Nordic Capital för 1,5 miljarder euro, också till en mycket hög värdering. Bambora växer mycket kraftigt, men inte lika starkt som Izettle. Å andra sidan är bolaget lönsamt och väntas öka rörelsevinsten före avskrivningar (EBITDA) med över 30 procent per år de närmaste två åren. Med en försäljning på 202 miljoner euro förra året och en väntad ökning på någonstans över 20 procent motsvarar köpeskillingen drygt sju gånger förra årets och omkring sex gånger innevarande års intäkter.
Och dagen efter Bambora-affären blev det klart att riskkapitalbolaget Permira köper in sig i Klarna. Hur stor andel för hur mycket pengar ville inte Permira berätta, men enligt Financial Times var det omkring 10 procent av bolaget som Permira köpte för omkring 250 miljoner dollar.
Bland Izettles största ägare finns riskkapitalbolagen Index Ventures och Zouk Capital. Grundarna Magnus Nilsson och Jacob de Geer återfinns på tredje respektive fjärde plats bland storägarna, med strax under 9 procent av aktierna var.
Jacob de Geer, som även är vd för iZettle, har avböjt att kommentera uppgifterna.
Sven Nordenstam
Frilansjournalist, tidigare reporter på nyhetsbyrån Reuters
sven.nordenstam@googlemail.com