Sök ikon

Hon bygger ett "Familjeliv för könssjukdomar" – med svar från experter

Artikel bild
Cecilia Videcél, grundare av Doctor STD. Foto: Press.

Cecilia Videcél på bolaget Doctor STD vill få fler att prata med varandra om könssjukdomar. Nu laddar bolaget för att lansera en helt digital ungdomsmottagning, med barnmorskor som ger svar på nätet.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Runtom i hela Sverige sitter nervösa tonåringar i knäpptysta väntrum inför besök på ungdomsmottagningar.

Utan att ha gjort en statistisk undersökning kan jag killgissa att exakt ingen tycker det är speciellt kul att gå till läkaren med frågor om könssjukdomar.

Det problemet vill Göteborgsentreprenören Cecilia Videcél ta tag i.

“Idén kom när jag bodde i USA och hade en kompis som fått herpes av sitt ex. Hon försökte leta upp information på nätet om det eftersom hon inte ville prata om det. Det enda man hittade då var exempelvis dejtingsidor för HIV-smittade där man fick betala 30 dollar i månaden. Jag ville bygga något helt gratis med riktig och relevant information”, säger hon.

Lösningen på problemet blev Doctor STD – ett slags forum där användare anonymt kan prata om sina problem och få hjälp av frilansande barnmorskor.

“Jag googlade runt lite på de här frågorna och då var det mest Flashback man hittade. Där finns en hel del felaktig eller irrelevant information från personer som inte alls har med ämnet att göra. Om man ska jämföra vår tjänst med något är det lite som Familjeliv, fast med experter. Man kan dela erfarenheter anonymt men också få ordentlig expertis”, säger Cecilia Videcél.

Forumet är inte den enda satsningen bolaget har på gång. Redan i september räknar man med att kunna lansera en helt digital ungdomsmottagning – fast utan åldersbegränsning.

“Om det är något jag har lärt mig av entreprenörskapet är det att allt tar mycket längre tid en man tror. Men vi siktar på att kunna lansera i september”, säger Cecilia Videcél.

Tanken är att forumet ska vara gratis medan bolaget tjänar pengar på besöken på den digitala mottagningen.

Hon berättar även lite kryptiskt att bolaget nu är i diskussioner med tunga potentiella partners.

“Jag kan tyvärr inte säga särskilt mycket just nu mer än att vi sitter i förhandlingar med ganska stora bolag”, säger hon.

Hittills har verksamheten finansierats med lån från Almi och bolaget hoppas på att få fortsatt finansiering via olika stipendier. Samtidigt har man redan fått propåer från minst en investerare.

“Vi fick ett investeringserbjudande från en person i London men tackade nej till det eftersom tajmingen inte kändes helt rätt. Vi letar fortfarande investerare men det måste vara rätt personer för oss. Nu vill vi bygga en solid grund med kvalificerad personal”, säger Cecilia Videcél.

Läs mer