Sök ikon

Toborrow har svårt att växa – fick 15 miljoner av investerare

Artikel bild
Sofie Lundström, vd och grundare Toborrow.

Det tungt backade fintech-bolaget Toborrow har svårt att få fart på tillväxten, visar det färska bokslutet. Där framgår också att Toborrow fick ett kapitaltillskott på 15,6 miljoner kronor när den nya investeraren Marginalen Bank klev in i våras.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Lånetjänsten Toborrow, som grundades av Sofie Lundström, Andreas Thorstensson och Lyndon Dodd, har sedan starten haft gott om kapital i ryggen.

Genom Toborrows digitala plattform kan företag plocka in finansiering via lån från privatpersoner och andra bolag.

Toborrows storägare, det Bonnier-anknutna riskkapitalbolaget NFT Ventures, har i flera omgångar pumpat in nytt kapital i tjänsten. I början av 2016 sköt man till 3 miljoner kronor utöver de 16 miljoner kronor man redan investerat. Under förra sommaren gick NFT och grundaren Lyndon Donn in med ytterligare 6,5 miljoner kronor. 

I våras köpte även Marginalen Bank 30 procent av lånetjänsten, till en prislapp som parterna inte ville avslöja.

Det färska boksutet avslöjar nu också att Toborrow fick in totalt 15,6 miljoner kronor av Marginalen Bank, och huvudägaren NFT Ventures, genom en nyemission under våren 2017.

Mer pengar på kontot alltså. Årsredovisningen ger dock ingen anledning för ägarna att duka fram tårtan. Tvärtom: Tillväxten går trögt. 

Under förra året omsatte Toborrow 551.000 kronor – en knapp ökning från 2015 då omsättningen landade på 469.000 kronor.

Resultatet fortsätter att lysa rött. Under 2016 gjorde bolaget 8,5 miljoner kronor i förlust, vilket är något bättre än resultatet på minus 10,8 miljoner för 2015.

I årsredovisningen skriver Torborrow att man "belastats med extraordinära kostnader" kopplade till legal rådgivning i samband med regulatorisk utveckling och tillståndsfrågor. Det vill säga: Det har varit dyrt att få nödvändiga tillstånd från Finansinspektionen på plats.

Det var våren 2016 som Toborrow tvingades hyra in sig på branschkollegan Sparlåns tillstånd för låneverksamheten, efter att Finansinspektionen slagit fast att alla peer to peer-lån måste ansöka om tillstånd som betalinstitut.

Toborrow fick sedan ett eget tillstånd i maj. 

Toborrow har tidigare meddelat att samarbetet med Marginalen syftar till att öka tillgängligheten på kapital till små och medelstora företag.

”Det här är en mycket viktig del för att i snabbare takt kunna ta vår vision till nästa nivå”, sa grundaren och vd:n Sofie Lundström när Marginalen kom in som ägare.

I en kommentar om framtidsutsikterna skriver Toborrow i bokslutet att man förväntar sig att den svenska marknaden växer markant samt att man tror på "en fortsatt stark tillväxt och god lönsamhet".

Toborrows ledning hade vid denna artikels publicering ännu inte gått att nå för en kommentar.

Läs mer