De senaste åren har artificiell intelligens och maskininlärning seglat upp som ett av de absolut hetaste investeringsområdena. Enligt riskkapitalbolaget Atomicos stora techrapport har närmare 2 miljarder kronor investerats i svensk “Deep tech” – där AI ingår – de senaste fem åren.
Redan 2004 startade Måns Erlandsson och Luka Crnkovic-Friis sitt bolag Peltarion. I den senaste årsredovisningen beskrivs bolaget som ett “konsultföretag inom avancerade matematiska modeller“.
Exakt vad det innebär i detalj framgår inte – men Peltarions egen sajt avslöjar att det rör sig om olika typer av AI-tjänster inom det som kallas "neural networks", alltså samma funktionssätt som den mänskliga hjärnan har.
Bland annat har man tillsammans med flera svenska energibolag utvecklat en modell för att förutspå hur vinden ska blåsa.
“Det som kräver flera timmar av uträkningar på en superdator för 40 miljoner dollar kan i själva verket göras på mindre än 0,1 sekunder på en laptop”, skriver bolaget på sin sajt.
Enligt offentliga handlingar som Breakit har tagit del av har bolaget nu, i det tysta, fått in 30 miljoner kronor från riskkapitalbolaget EQT Ventures. Detta trots att Peltarion nästan inte visat någon omsättning alls det senaste decenniet.
“Bolaget har varit väldigt litet. De har spjutspetskompetens inom området och har tagit fram den första generationen AI-produkter för nästan ett decennium sedan men styrkan har inte legat i att tänka på expansion och kommersialisering. De har kört det väldigt tajt och litet och fokuserat på den tekniska utmaningen”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures och fortsätter:
“Tittar man på kunderna och vad de har gjort är det otroligt imponerande. De har jobbat med bland annat Tesla och Nasa.”
Hjalmar Winbladh berättar att bolaget numera jobbar på en ny produkt som ska lanseras i närtid men vill inte säga mer än så.
I samband med investeringen tar han rollen som styrelseordförande i bolaget.
För EQT Ventures är Peltarion något av ett undantag i investeringsväg. Ofta investerar riskkapitalbolaget betydligt större summor än 30 miljoner kronor och ofta i ett senare skede av kommersialisering.
“Det är en väldigt tidig investering med tanke på bolagets storlek men när vi snubblade över ett av Europas bästa team på området valde vi att investera tidigt. Det är väldigt sällan man springer på personer av det här kalibret som också har en vision om vad de vill göra”, säger Hjalmar Winbladh.
Hur kom ni i kontakt med bolaget?
“Det var faktiskt när vi letade underleverantörer till vår egen plattform Motherbrain. När vi träffat dem, förstått vad de gjort och hur de ser på världen är vi extremt ödmjuka inför att kunna vara med på den här resan så tidigt”, säger Hjalmar Winbladh.
De handlingar från Bolagsverket som Breakit har tagit del av indikerar att Peltarion i affären värderas till ungefär 65 miljoner kronor före investerat kapital (pre money).