Sök ikon

Transfer Galaxy dömdes ut av riskkapitalisterna – fick bud på över 50 miljoner kronor

Artikel bild
Yosef Mohamed är grundare och vd på Transfer Galaxy. I bakgrunden syns bolagets kontor. Foto: Erik Wisterberg.

Transfer Galaxy fick nej av hundratals investerare. Sen vände allt.
Yosef Mohamed är Vivalla-entreprenören som vill visa att det går att lyckas – även om du är född med "fel namn".
"Jag vill bli Vivallas största arbetsgivare", säger han.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den här artikeln är en återpublicering. Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksamma igen på helgerna. Artikeln publicerades urspringligen 28 april 2017.

Solen gnistrar i den djupblå lacken på Yosef Mohameds nya Volvo V60. Klädd i beige rock, bruna mockaskor och gubbkeps kliver Vivallas ende fintech-vd ur bilen.

På dess sida syns Transfer Galaxys logga.

”Jag har precis lackat om den. Någon repade den, kanske är det någon av våra konkurrenter här som tröttnat på att vi tar deras kunder”, säger Yosef Mohamed och spricker upp i ett leende.

Han sätter sig bakom ratten och kör oss från centrala Örebro mot förorten Vivalla.

På 90-talet fick svenskarna lära känna stadsdelen som en radhusidyll via tv-rutan. Där bodde familjen Svensson i SVT-succén ”Svensson Svensson”, även om serien i verkligheten spelades in på en annan plats.

Vivalla är i dag känt för helt andra saker.

När Polisen för ett år sedan listade 53 bostadsområden i Sverige som har särskilt stora problem med kriminalitet, öppen droghandel och sociala problem fanns Vivalla med.

15 av dessa – däribland Vivalla – hamnade i en klass för sig.

”I de särskilt utsatta områdena har kriminaliteten gått längre. Rapporten beskriver parallella samhällsstrukturer dit människor vänder sig, i stället för till polisen och rättsväsendet”, skrev Dagens Nyheter om rapporten.  

I Vivalla växte bröderna Yosef och Ali Mohamed upp. Tillsammans med barndomsvännen Khalid Qassim har de – mot alla odds – byggt ett av Sveriges hetaste nya fintechbolag: Transfer Galaxy som enkelt uttryckt är ett "Swish för utlandsbetalningar".

Vägen dit har varit fylld av stor personlig risk. Ett starkt driv. Och tunga motgångar.

"Vi ringde över 100 riskkapitalbolag, men ingen ville investera i oss. Kanske förstod de inte vår tjänst. Vi insåg också snabbt att våra namn inte andades särskilt mycket fintech", säger Yosef Mohamed.

Grundartrion satsade alla sina besparingar, och tog privata lån, för att kunna förverkliga sin idé.

Sen kom revanschen. Det nystartade riskkapitalbolaget Backing Minds, specialicerat på att hitta undervärderade entreprenörer, gick in med en mångmiljoninvestering i två omgångar.

Bara veckor efter lanseringen på Sthlm Tech Fest kom det första uppköpserbjudandet.

”En av våra konkurrenter kom med ett konkret bud på hela bolaget precis när vi hade lanserat. Det var en siffra som imponerade väldigt mycket på oss”.

Hur mycket bjöd de?

”Jag kan säga att det var över 50 miljoner kronor”.

Yosef, Ali och Khalid valde, efter mycket vånda, att gå sin egen väg.

De tackade nej till att bli miljonärer. Nu ska de bygga en global betaljätte, med ambitionen underlätta för alla som vill skicka pengar till nära och kära i Afrika och Asien.

***

President Siad Barre, diktatorn vars militärregim hade styrt Somalia sedan 1969, störtades 1991. Då slungades landet in i ett kaos. Rivaliserande krigsherrar slet sönder Somalia.

Miljoner människor tvingades fly, och hundratusentals Somalier dog i den massvält som drabbade landet på Afrikas horn.

Yosef och Ali tillhörde dem som undkom lidandet. Deras föräldrar, båda akademiker, tog familjen till Sverige. Efter en tid i Markbacken slog de sig ned i Örebroförorten Vivalla.

Redan då fanns problem i området.

Föräldrarna såg sin son hamna i en skolmiljö där alla pilar pekade åt fel håll. De tog mod till sig och skrev ett brev till rektorn på Olaus Petriskolan i centrala Örebro. Innehållet var rätt och slätt en vädjan: Låt Yosef få byta skola.

Rektorn lyssnade.

Yosef fick börja högstadiet i en skola som ligger blott fyra kilometer från Vivalla centrum. Men det kulturella avståndet var enormt. På Olaus Petri gick mest svenskfödda barn. Yosef kände sig inte hemma.

”Just då hatade jag verkligen mina föräldrar. Det var ingen där som såg ut som jag, och jag var livrädd”, säger Yosef Mohamed och tillägger:

"Med facit i hand var det nog det bästa som kunde hända mig".

Väl på plats såg han hur barnen i klassen drömde om helt andra saker jämfört med de gamla klasskamraterna. I Vivalla handlade drömmarna – de som fanns – ofta om att bli fotbollsproffs eller artist. Ungdomarna på Olaus Petri ville plugga hårt för att bli läkare, jurister eller företagare.

”Jag lärde mig jättemycket, och lärde mig att uppskatta det fina med jantelagen. Samtidigt ville jag inte vara det svarta fåret i klassen, utan valde att plugga hårdare än andra”, säger Yosef Mohamed.

Kaoset i Somalia sådde fröet till en egen barndomsdröm. Yosef ville bli ingenjör för att kunna hjälpa till att återuppbygga Somalia någon gång framtiden.

Det sporrade honom till att satsa allt på komma in på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Om Yosef kom in där, på den finaste skolan för ingenjörer, skulle dörrarna öppnas för honom tänkte han.

När han stod med den magiska nyckeln i handeln – en examen som högskoleingenjör – började den krassa verkligheten komma ikapp.

”En efter en av mina kompisar fick jobb, men inte jag. Jag blev inte ens kallad till intervju, trots att jag hade bättre betyg än några av de som fick jobb”.

Yosef Mohamed tog med sig två lärdomar av den tiden. Den ena handlar om det faktum att hans namn låg honom i fatet i det svenska arbetslivet, det som av akademiker kallas strukturell diskriminering.

Och han lärde sig att han måste anstränga sig hårt.

”Jag visste att jag måste ge mer än andra. När jag väl fick mitt första jobb jobbade jag 14 timmar när de andra jobbade åtta. Jag fick också en lägre ingångslön än vad mina klasskamrater, som i vissa fall hade sämre betyg fick”.

***

Klockan är halv tio på morgonen när vi kliver in i Vivalla centrum. Det ser ut som vilket sömnigt förortscentrum som helst. Ett café, någon enstaka butik och Vivalla food court. Där käkar Transfer Galaxys grundare och vd i stort sett varje dag. Ofta blir det Shawarma al arabi, en slags kebabrulle med kyckling.  

Yosef Mohamed är märkbart stolt över sin stadsdel, som är mångkulturell och har en stark sammanhållning. Det finns mycket kärlek här, säger Yosef som också menar att han har Vivalla att tacka för sitt självförtroende.

"Samtidigt kan man inte blunda för problemen, med kriminalitet och öppen droghandel. Ibland känns det som att Vivalla har blivit bortglömt".

Vi stannar till utanför kiosken, som är ombud för Western Union. Dit gick han ofta för att skicka pengar till sina kusiner i Somalia.

”Min farbror hade inte råd att betala skolgång för två av sina barn, så vi försökte hjälpa till”.

En alldeles för stor del av pengarna försvann i avgifter, istället för att gå till kusinernas skolgång.

Öppettiderna var dåliga. Det var ofta kö. Och fler än Yosef upplevde en frustration.

Remitteringar, som det kallas på fackspråk – alltså att skicka pengar till utlandet – är en jättemarknad. För svenskar med utländsk bakgrund är det en så pass stor företeelse att Sveriges regering gav Konsumentverket i uppdrag i att ta fram en officiell prisjämförelsetjänst för att bidra till att mer pengar faktiskt kommer fram.

"Med tanke på att remitteringar är tre gånger större än det globala biståndet till fattiga länder är det oerhört viktigt att pengarna inte fastnar hos mellanhänder som tar oskäligt stora avgifter", kommenterade biståndsminister Isabella Lövin.

När vännerna Yosef och Khalid stod i den där kön kom idén till dem som en blixt från klar himmel.

”Varför finns det inte ett Swish för att skicka pengar utomlands”, sade Khalid och vände sig mot Yosef.

Han funderade ett par sekunder innan han sade:

”Hur svårt kan det vara”.

Vid den här tiden hade Yosef Mohamed jobb som projektledare på Örebro kommun. Han hade sparat ihop pengar för att kunna köpa ett radhus.

Men det blev inget hus.

Tillsammans med Khalid och lillebror Ali satsade han alla sina besparingar – och tog ett privatlån – för att göra idén om ett Swish för utlandet till verklighet.

Att misslyckas var inte inte ett alternativ.

"Det kostade skjortan att starta upp, med all it-utveckling. Eftersom vi satsade alla våra besparingar kände vi att detta bara måste funka. Det var en stark drivkraft".  

***

Det smäller till när fönstret krossas. Glasbitar singlar ned på asfalten. På andra våningen syns en splittrad ruta – och nere på skolgården står en handfull ungdomar och tittar upp. Yosef Mohamed tittar över axeln och konstaterar att det handlar om rastlösa barn.

Vi står på Vivallaskolans gård, ett stenkast från centrum. Skolans dagar som högstadium är räknade. Eleverna ska istället få gå på andra skolor. Det ska ge dem bättre framtidsmöjligheter, enligt kommunstyrelsen.

Det är bara en minuts promenad till Transfer Galaxys huvudkontor, inrymt i ett före detta bostadshus.

En ung kille från Handelshögskolan är det första som möter oss. Han sitter med ett stort excelark framför sig, och räknar på Transfer Galaxys framtida expansion. I konkurrens med hundratals andra startups och storbolag valde han ett litet företag i Vivalla för sin praktikperiod.

Det måste vara första gången det händer, tänker jag tyst. Men å andra sidan är det helt naturligt.

Transfer Galaxy presenterade sig på Sthlm Tech Fest hösten 2016, vilket gav stor uppmärksamhet. I samma veva blev det känt att Backing Minds, ett nystartat riskkapitalbolag som vill hitta undervärderade entreprenörer – exempelvis bolag drivna av kvinnor och människor med utländsk bakgrund – hade investerat i bolaget. Dessutom hade entreprenören och affärsängeln Emad Zand i samma veva gått in med kapital.

Bakom Backing Minds fond på minst 100 miljoner kronor står investerare som H&M-chefen Karl-Johan Persson. Affärsidén backas upp av data som visar att en stor andel av allt privat riskkapital går till en homogen grupp entreprenörer i Stockholms innerstad.

Startupen från Vivalla har blivit en snackis. Men hur går det egentligen?

Det enda offentliga bokslutet som finns (helåret 2015) visar en marginell omsättning och en förlust på drygt 400.000 kronor. Före riskkapitalet har marknadsföringen i stort sett bestått av att kunder berättar för andra kunder.

Nu är Transfer Galaxy i ett annat läge.

"Vi har en oerhört stark tillväxt. I april hoppas vi att kunna nå 7 miljoner kronor i transaktionsvolym", säger Yosef Mohamed.

Målet för i år är förmedla remitteringar på "hundratals miljoner kronor". Sett till Transfer Galaxys avgift, 6 procent inklusive valutaväxling, innebär det en omsättning på allt från 6 miljoner kronor och uppåt. 

En hel del går dock till bolagets samarbetspartners – de som ser till att det i snitt tar 23 sekunder att skicka pengar till exempelvis Somalia med tjänsten.

Målet är att pressa ned avgiften, men Transfer Galaxy ligger i dagsläget lägre än exempelvis Western Union, som enligt Money from sweden tar drygt tio procent för en överföring till Somalia. 

Den globala marknaden för remitteringar är värd 605 miljarder dollar, enligt de siffror som Transfer Galaxy bygger sitt affärscase på. Blott den svenska är värd 32 miljarder kronor, sett till transaktionsvolymen.

Som många startups i tillväxtfas kommer Transfer Galaxy att gå med förlust. Men nya avtal med Afrikas telekomoperatörer gör att tjänstens räckvidd nu är kraftigt utökad. Just nu väntar Transfer Galaxy på att säkra "det stora tillståndet" från Finansinspektionen. När bolaget är ett godkänt betalinstitut väntar lansering i andra EU-länder.

"Vi vill skala upp detta väldigt fort. Vi börjar med de nordiska länderna. Sedan är planen att lansera i resten av EU", säger Yosef Mohamed.  

Konkurrens saknas inte. Dels finns de traditionella jättarna som Western Union och Dahabshiil. Dels finns den extremt välfinansierade, och miljardvärderade, startupen Transferwise.

"Vi är mer inriktade på länder i tredje världen och Transferwise håller sig inom banksystemet. Med dem tar det också två till tre dagar för en överföring, medan det går på sekunder hos oss", säger Yosef Mohamed om konkurrenten.

Enligt honom själv handlar bygget av Transfer Galaxy dock inte bara om pengar. Yosef Mohamed har upplevt ett stort stöd från Vivallaborna, som hjälpt till med att sprida budskapet om tjänsten. Det var också grannar i Vivalla som hjälpte till att fixa chaufförer och boende när ledningen nyligen var i Kenya för att förhandla om ett viktigt avtal.

Han hoppas att kunna visa ungdomar i förorter som Vivalla att det går att bli företagare, även om oddsen talar till ens nackdel.

"Dessa stadsdelar saknar förebilder. Men det går att bli entreprenör om man brinner för och tror på det man gör", säger Yosef Mohamed.  

Yosef kommer själv aldrig att lämna Vivalla.

"Jag känner en så stor kärlek, och ett sånt stort stöd från den här stadsdelen. Om jag kan vill jag ge något tillbaka".

På en mer konkret nivå har Yosef Mohamed två stora mål. Det enda handlar om att dra ett litet strå till stacken för att lindra fattigdomen i utvecklingsländer, genom att göra det billigare och mer tillgängligt att skicka pengar dit.

Det andra handlar om att kunna erbjuda något som Vivalla saknar: Jobb inom en framtidsbransch.

"Vi bygger vårt bolag här i Vivalla, och jag hoppas att vi kan bidra genom att en dag bli den största arbetsgivaren i den här stadsdelen".

Sedan den här artikeln publicerades första gången har en hel del hänt i bolaget. Omsättningen för 2016 landade på knappt 1 miljon kronor. Under förra året steg omsättningen rejält till 7,7 miljoner kronor. 

Samtidigt har förlusterna ökat från 1,4 miljoner till 3,6 miljoner mellan 2016 och 2017.

Läs mer