De amerikanska techjättarna Facebook och Google äter upp allt mer av annonsintäkterna runt om i Europa.
Båda bolagen har lyckats skapa tjänster som är så attraktiva att de kan sälja sina användare dyrt.
Nyckeln för Facebook är att bolaget vet mer om sina användare än någon annan medieaktör. I fallet Google handlar det om högoktanig så kallad intentionsdata i realtid.
Bolaget kan ta väldigt bra betalt – i vissa fall över 100 kronor per klick – för köpta sökord i anslutning till våra sökningar när vi scannar nätet efter vårt nästa köp.
Breakit publicerar i dag en beräkning av Facebooks intäkter i Sverige. Vi uppskattar att Facebook under 2016 sprängde miljardvallen i Sverige.
Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv finns en baksida av nätjättarnas segertåg.
De konkurrerar om de lokala annonspengarna, som tidigare gått till aktörer i de enskilda länderna. Samtidigt bidrar nätjättarna få arbetstillfällen i länder som Sverige.
Google hade exempelvis 161 heltidsanställda här under 2015. Detta samtidigt som bolaget uppskattningsvis drog in i runda slängar 4 miljarder kronor på sökordsmarknadsföring i Sverige.
Detta kan jämföras med exempelvis mediekoncernen Stampen, vars omsättning landade på 2,8 miljarder kronor under 2016. Den västsvenska mediekoncernen sysselsätter omkring 3.000 människor.
Nätjättarna Facebook och Google betalar också väldigt lite skatt, då de slussar sina intäkter till lågskattelandet Irland. Den forne finansministern Anders Borg var 2013 öppet kritisk mot bolagens skatteplanering.
I flera Europeiska länder har politikerna tagit i med hårdhandskarna mot nätjättarna för att förmå dem att betala skatt i de länder där försäljningen sker. Även EU har drivit frågan.
I Sverige har regeringen, i vart fall att döma av vad som är känt offentligt, valt att låta saken bero.
Facebooks miljardintäkt sätter återigen strålkastarljuset på skattefrågan.
Bolagets svenska bokslut för 2016 är ännu inte offentligt. Men årsredovisningen för 2015 avslöjar bolagets totala bidrag till den svenska ekonomin.
Det ser ut såhär:
• 1,9 miljoner kronor i skatt
• Sociala avgifter för de anställda på 22 miljoner kronor
• De 24 anställda, som i snitt tjänade drygt 100.000 kronor i månaden, skattar sannolikt i Sverige på sina inkomster.