Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lappen på KTH förändrade hennes liv – Tuva Palm om varför hon alltid måste vara bäst

Artikel bild
Tuva Palm, CTO på Nordnet. Foto: Pressbild.

Hon är hippiedottern som blev datasnille och hajpad fintechboss. Vägen dit har varit långt från spikrak. Nu berättar Tuva Palm om sitt livs största kris – och de hårda kraven på sig själv: ”Jag är sjukligt tävlingsinriktad”, säger hon.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Ung, ambitiös och hungrig klev Tuva Palm in på KTH i Stockholm för snart 20 år sedan. Redan då närde hon en personlighetstyp som de flesta av oss känner igen från skoltiden.

Hon ville vara bäst, på allt. Få högsta betyg i alla ämnen. 

”Jag ville ha alla rätt, speciellt i de allra svåraste ämnena”, säger Tuva Palm, idag teknisk chef på Nordnet.  

Det var inte en press som kom från föräldrarna.

Hon föddes 1974, som dotter till hippierockaren Torbjörn Abelli, en av medlemmarna i det legendariska svenska bandet "Träd, Gräs och Stenar”. Mamman jobbade som art director. 

Själv valde Tuva Palm en annan, egen, väg i livet. 

Bristen på kvinnliga programmerare är stor än i dag. I mitten av 90-talet var den ännu större. 

Tuva Palm satte sig med KTH:s kursutbud framför sig och försökte hitta den utbildning som var allra mest utmanande. 

”Det var teknisk fysik. Men när jag började tänka på vad jag skulle få jobba med efter skolan verkade det så mossigt”. 

Istället föll valet på datateknik. När Tuva Palm väl började på KTH stod det snart klart att i stort sett hela klassen redan kunde programmera. 

”Många hade gjort det sedan barnsben. Jag kunde inte programmera alls”, säger hon.

Det var ett dilemma. 

Tuva Palm och en klasskamrat behövde fixa den biten snabbt. De satte upp en lapp på skolans anslagstavla, där duon erbjöd 200 kronor i timmen till den som snabbt kunde lära dem att koda. 

”Vi fick två svar. Den ena var Joakim Dahlstedt, som senare skulle bli min första chef. Den andre var Tommy Palm, som senare skulle bli min man”, säger Tuva Palm och tillägger:

”Mitt liv hade sett ganska annorlunda ut om jag inte hade satt upp den där lappen”. 

***

14 år efter att lappen hängdes upp på anslagstavlan hamnade Tuva Palm på Klarna.

Samtidigt som fintechjätten växte och vann investerarnas förtroende kom den hårda kritiken. Våren 2014 publicerade Svenska Dagbladet sin omtalade granskning av det hajpade svenska betalbolaget, en granskning som ska ha fått grundaren Sebastian Siemiatkowski att gråta. 

Bara några månader senare blev Tuva Palm produktchef på Klarna. 

”Jag började mitt i den mediestormen. På ett sätt var det otroligt tacksamt att börja då. Kundnöjdheten var just då låg, men den började snabbt att öka”, säger hon. 

Egentligen värvades Tuva Palm för att byta ut Klarnas daterade tekniska plattform, den som sköter transaktionerna. Snart skulle hon komma att jobba med den mer publika delen av bolaget. 

”Klarna hade fokuserat väldigt mycket på e-handlarna, men mindre på själva slutkunden. Vi satsade hårt på att förbättra kommunikationen med slutkunden och på produkter som skulle göra att konsumenterna själva ville välja Klarna”. 

Fakturabetalning med ett klick var en av innovationerna som sjösattes. Tuva Palm jobbade nära Sebastian Siemiatkowski. 

”Han är en av de personer som jag lärt mig allra mest av. Han är oerhört kreativ, kan förutse trender och vart världen är på väg”. 

Tuva Palms karriär, som nu har tagit henne till rollen som teknisk chef för nätbanken Nordnet, började som java-kodare. Egentligen skulle hon forska.

”Jag satt i en källare i tre månader för att få min PHD, och få vår artikel publicerad. Att sitta instängd där var inte riktigt min grej”. 

Joakim Dahlstedts telefonsamtal klockan 21 en lördagskväll kom precis i rätt läge. Han hade dragit igång it-bolaget Appeal Software Solutions, med målet att konkurrera med jättar som IBM och Sun. 

”Ska du inte börja hos oss”, sade Joakim i telefon där på lördagskvällen.

På måndagen därpå började Tuva Palm sitt nya jobb.

”Jag gjorde mitt ex-jobb för dem, och blev kvar där i 13 år”. 

I början handlade det om att använda det då nya programmeringsspråket java för att på ett enklare sätt få ut mjukvara till hårdvara. Men Tuva Palm skulle snart befinna sig i ett större sammanhang. 

Appeal svaldes av mjukvarubolaget BEA Systems, som i sin tur köptes upp av jätten Oracle våren 2008.

Tuva Palm klättrade, och fann en utmaning som passade hennes fäbless för det andra uppfattar som ogörbart. 

Oracles vd ville bygga en superdator. Kravet var att den skulle vara snabbare än konkurrenternas. 16 gånger snabbare för att vara exakt. 

”Min chef fick uppdraget att genomföra det och frågade folk som var smarta nog att säga nej. Jag sade ja. Jag och mitt team fick ett år på oss till lanseringen”. 

Tuva Palm och chefsarkitekten Patrik "Totte" Torstensson, som senare skulle få ledande roller på Spotify och Google, pendlade mellan Sverige och USA.

Genom att använda redan befintliga komponenter lyckades de ta fram monstermaskinen Exalogic, som fick en prislapp på 4 miljoner dollar – utan mjukvara.

”Vårt säljmål var fyra stycken, och jag trodde att vi kanske skulle sälja en. Vi sålde 19 stycken, det blev en av Oracles storsäljare”, säger Tuva Palm. 

Under den tiden jobbade hon jämt. Kvällar ägnades åt möten med USA, och resorna var många. Det hade sitt pris. 

***

Lunginflammationen varade i tre månader. Det är en sjukdom som annars friska personer ofta drar på sig till följd av att de jobbar trots att de är sjuka. Så var det även för Tuva Palm.

”Det var ett hysteriskt år. Jag jobbade i stort sett hela tiden”. 

Hon kom tillbaka till jobbet för att snart drabbas av nästa tunga bakslag. Hennes pappa insjuknade, hamnade på intensiven och föll i koma. Efter tre månader gick han bort, i sviterna av borelia.

Kort efter begravningen kom nästa chock. 

En av Tuva Palms två döttrar fick ett provsvar som tydde på att hon drabbats av en mycket allvarlig sjukdom, med potentiellt dödlig utgång.

I samma veva skilde sig Tuva och Tommy Palm, som idag är känd som grundare av Resolution Games och en av utvecklarna bakom ”Candy Crush”. 

Det var ett riktigt skitår, på ren svenska. 

”Hela världen rasade samman. Samtidigt hade jag världens karriär på Oracle och hade det superbra på jobbet. Men då kände jag att energin tog slut, att jag inte kunde jobba fem kvällar i veckan längre”, säger Tuva Palm.

Det låter som en situation som man lätt kan bli knäckt av?

”Jag tänkte inte den tanken, utan fortsatte att kriga. Jag blev oerhört trött under den tiden, men jag blev också oerhört tuff av det". 

Dottern fick snart ett lugnande besked. Provsvaret var så kallat ”falskt positivt”. Tuva Palm började söka en mer balanserad men fortsatt utmanande tillvaro. 

***

Uppdraget som teknisk chef på Nordnet har hon nu haft i drygt ett år. Uppdraget påminner om det hon kom till Klarna för att genomföra. Nordnet ses i dag främst som en plats där privatpersoner enkelt och digitalt kan handla med aktier. 

Nu leder Tuva Palm arbetet med att göra om plattformen från grunden. Visionen är att skapa en helt ny tjänst – där kunderna kan ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi. 

Under våren ska nya Nordnet gå ut i beta-version. Den hårda lanseringen är planerad till hösten. 

”Vi bygger ett verktyg som ska göra kunden finansiellt smartare, oavsett om du vill lägga mycket eller lite tid på din privatekonomi”. 

Tuva Palm tar ett konkret exempel. 

”Tanken är att du ska logga in och direkt kunna se om din ekonomi ser bra ut, eller om det finns ett område som du behöver ta tag i. Säg att Breakit skulle ha betalat in alldeles för lite pension åt dig, då kan vi identifiera det".

Mycket handlar om maskininlärning och smarta algoritmer, som gör att tjänsten följer med kunden under olika livsfaser.

Nordnet startades som en utmanare till de traditionella bankerna. Nu verkar Nordnet, grundat 1996, på en marknad där man själv utmanas av nya snabbfotade startups inom fintech.

Tink vill bli samlingsplatsen för bankernas alla spar- och låneprodukter och Sigmastocks satsar på att erbjuda smart fondsparande, billigare än bankerna. Den senare samarbetar med både Nordnet och konkurrenten Avanza. 

”Vi har kontakt med många av bubblarna, och samarbetar med några av dem. Det finns många med stora ambitioner på olika områden, men det behöver inte vara en enskild som nailar det”, säger Tuva Palm. 

Hon menar dock att aktörer som Nordnet har en stor fördel. 

”Uppstickarna är kreativa, men behöver köpa in sig i någon annans bankplattform. Vi har en upparbetad bankplattform in house vilket gör att vi kan konkurrera med pris på ett helt annat sätt. Men vår största tillgång är att vi har ett fantastiskt bra team på plats”.

Vad drivs du själv av i ditt jobb just nu?

”Att få kontroll över sin ekonomi är att skapa frihet för sig själv. Jag vill skapa produkter som hjälper människor med det”.

Hur intresserad är du av din egen privatekonomi?

”Jag är otroligt anal kring den, och har ett stort kontrollbehov. Jag tycker i stort sett alltid att den är på glid, men i själva verket är det ofta tvärtom”. 

Varför tror du själv att du gillar att ta på dig svåra uppdrag?

”Dels är det mer okej att misslyckas om du har ett uppdrag som är nästan omöjligt”.

”Dels är jag väldigt tävlingsinriktad, och trivs i utmaningar. Det är lite som att hoppa bungy jump, man känner att man lever, och det känns så otroligt bra när du klarar det”. 

Varför tar du inte själv klivet och startar något eget?

"Jag tror att jag är för feg, mest på grund av den ekonomiska risken. Men det är inte uteslutet, ibland kan jag känna suget". 

Tuva Palm

Ålder: 42 år

Bor: Karlaplan, Stockholm.

Intressen: ”Jag jobbar nästa bara. Men jag älskar att gå ut och äta middag, och umgås med mina barn". 

Gör: Är CTO på Nordnet. Är engagerad i Sthlm Tech och sitter i styrelsen för den danska bankutmanaren Lunar Way.

Tål inte: ”Folk som snackar utan att leverera”.

Favoritinnovation: ”Smartphonen, har det gjort mig så mycket mer effektiv”.

Läs mer