Sök ikon

Därför skriver jag om saker jag inte vet är sanna

Artikel bild
Stefan Lundell, innehållschef Breakit.

Stefan Lundell talar ut om sin entreprenörsmage, avslöjar techprofilernas nya spelhåla och är ytterligare en stor börsnotering på spåren.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I veckan har jag haft flitig SMS-kontakt med entreprenören Daniel Hasselberg. Orsak - jag fick ett tips om att han är på väg att ta sin spelutvecklare Mag Interactive till börsen. På finansmarknaden florerar det ständigt en massa rykten om potentiella börsintroduktioner, ganska sällan finns det något större substans bakom.

Men i det här fallet var uppgifterna så pass initierade att det var värt att gräva vidare. Enligt min uppgiftslämnare hade gänget bakom Mag Interactive (som gjort spelsuccén Ruzzle) redan börjat träffa investmentbanker för att undersöka förutsättningarna för en börsintroduktion. Mitt intresse blev inte precis svalare när jag fick ut företagets färska årsredovisning från Bolagsverket. Då visade sig att man valt att snäppa upp sin redovisning till så kallad IFRS-standard. En standard som krävs ifall du ska sätta ett bolag på en större börs, till exempel Stockholmsbörsen.

Nu var jag redo att konfrontera Daniel Hasselberg med mina uppgifter. Min raka fråga – hur ser era börsplaner ut? Svaret jag fick var dock en smula svävande:

“Vi har inte tagit något beslut om börsnotering. Förstår dock att frågan kommer upp eftersom vi växer så kraftigt”, skrev han i sitt SMS.

På en uppföljande fråga bekräftade Daniel Hasselberg att han hade träffat potentiella finansiella rådgivare men spelade sedan direkt ned denna bekräftelse:

“Därmed inte sagt att det har något som helst nyhetsvärde eftersom man alltid har diverse förutsättningslösa möten”.

Så, varför skriver jag då alls om uppgifterna? Daniel Hasselberg har ju vare sig bekräftat eller dementerat att en börsintroduktion är på gång. För mig är det ganska enkelt.

Vi på Breakit ska alltid så långt det går försöka få nyheter bekräftade. Men i själva affärslivets natur ligger att en rad händelser, till exempel en börsintroduktion, steg för steg blir mer konkreta. Inte förrän allt i minsta detalj är klubbat och klart går bolagen själva ut och berättar om saken.

Men långt innan dess är det intressant för många av våra läsare att få veta att tankarna på, i detta fall, en börsintroduktion finns. Självklart med förbehållet att alla planer kan revideras eller rent av slängas i papperskorgen.

Det är därför jag skriver att Mag interactive ska gå till börsen – även om jag inte vet om det är sant. Bara nästan.

Trevlig helg!

Veckans mest omotiverade: Kursrallyt i Videoburst. Det svenska onlinevideobolagets aktiekurs rusade likt en skållade råtta efter nyheten att de inlett ett “samarbete” med Google. Plus 200 procent på några timmar – innan Videobursts vd John Goliats medgav att något skriftligt avtal inte existerade. Då gick luften snabbt ur kursen. Seriöst?

Veckans styrkebesked: Mag Interactive. Oavsett om börsplanerna som jag spekulerar i här ovan så är de nuvarande aktieägarna i spelstudion att gratulera. I årsredovisningen som blev offentlig i veckan framgår att Mag Interactive gjorde en ett rörelseresultat före avskrivningar på 52 miljoner kronor samtidigt som omsättningen lyfte med över 70 procent till 263 miljoner kronor. I min värld indikerar det ett bolagsvärde på runt 1 miljard.

Veckans matchmaker: Olle Aronsson. Breakits medgrundare såg till att ljuv musik uppstod mellan entreprenören Alexander Widegren och affärsängeln Lena Apler. Nåja, nästan sant i alla fall – Alexander pitchade sitt bolag Lånbyte på vår Fintech-konferens i höstas där Lena Apler satt i panelen. Hon tände på alla cylindrar på Lånbytes affärsidé och i veckan investerade hon 10 miljoner kronor i bolaget. Borde väl kunna motivera en liten förmedlingsavgift för den eminenta moderatorn Olle Aronsson, eller vad säger du Lena?

Veckans exit: Yubico. Jag spekulerade nyligen att entreprenörsparet Stina och Jakob Ehrensvärds skapelse Yubico skulle bli nästa svenska unicorn och alltså bli värt 1 miljard dollar. I torsdags köpte investmentbolaget Bure 20 procent av aktierna från några av Yubico-ägarna. Köpeskillingen var hemlig men personligen skulle jag bli förvånad om säljarna inte kunde dela på åtminstone 1 miljard kronor. Det är bara att lyfta på kepsen för den fantastiska värdeutvecklingen.

Veckans copycat: Grundarpokern. Jag har själv åtskilliga gånger försökt snacka in mig på denna mytomspunna tillställning. Tre gånger per år samlas några av Sveriges vassaste entreprenörer och spelar poker och skvallrar. Det är på grund av det sistnämnda (skvallret!) som jag inte släpps in, uppger normalt välunderrättade källor. Nästa pokerträff är planerad till i maj men redan nu på fredagskvällen samlas ett gäng svenska techprofiler för att spela poker - i London. Det är riskkapitalbolaget Northzones partner Hans Otterling som bland annat står bakom initiativet och uppslutningen rapporteras bli god. Kul idé – nu väntar jag bara på inbjudan som aldrig lär komma.

Veckans fetmabomb: Jonas Nordlander. Grundaren av en av Sveriges största techsuccér, Avito, släppte en mindre bomb till mig när vi talades vid i veckan. Jag beklagade mig då över min växande mage som jag skyllde på mitt rätt osunda entreprenörsliv. Det visade sig att jag inte var ensam om min svällande buk, fenomenet hade till och med ett namn – “entreprenörsmage”. Själv vittnade Jonas om sina fettfyllda dagar som chef för auktionssajten Tradera. “Jag käkade frukost, lunch, middag på McDonalds. Då spelar det ingen roll hur bra gener du har - du blir fet till sist”, konstaterade han. Lyckligtvis har Jonas Nordlander idag “cashat in big time” och är i bättre form än på länge.

Läs mer