I veckan fyllde Breakit två år. Först tänkte jag skriva en lagom skrytsam text om hur vi gått från ingenting till nästan 150.000 besökare på sajten och blivit en röst att räkna med i det svenska medielandskapet.
Men sen insåg jag att nog är betydligt mer intressant att läsa om de värsta bakslagen jag drabbats av under min nu två år långa entreprenörsresa. I alla fall läser jag själv hellre den typen av berättelse i stället för äppelkäcka framgångshistorier. Så, i sann dokusåpa-anda, tänkte jag bjuda på min topp 3-lista över de jobbigaste ögonblicken för mig på min Breakit-resa – häng med!
Dagens industri startar en Breakit-dödare. Jag och min medgrundare Olle Aronsson hade precis sagt upp oss när vi på omvägar fick reda på det. Dagens Industri skulle dra igång en rak konkurrent till vår sajt. Vår sajt som i det skedet bara var en idé. Vi hade inga pengar, ingen personal, ingen sajt, inte ens en lokal att jobba i. Att i det läget få beskedet att Dagens industri med sina stora ekonomiska muskler skulle starta en sajt för att formligen krossa oss var tungt. Idag är jag faktiskt enbart glad över konkurrenten Di Digital som triggar oss att göra ett bra jobb varje dag. Men då, för dryga två år sedan, var det ren och skär ångest.
Vi tvingas byta namn efter 24 timmar. Med nästan 500 personer i publiken och bara några veckor kvar till premiären lanserade vi namnet på vår sajt: Diggit. Mottagandet på eventet, (Sthlm Tech Meetup) var entusiastiskt och alla verkade gilla namnet nu kunde väl inget gå fel? Men morgonen efter kom kallduschen. Den amerikanska mediejätten IDG hade redan registrerat ett snarlikt varumärke - Digit - i hela EU. Efter ett kortare krismöte på redaktionen bestämde vi att byta spår helt och spåna fram ett nytt namn. Några ångestfyllda dagar senare föddes Breakit. Namnkrisen var över.
Stämningshot från Dagens industri. Okej, jag ska direkt erkänna att hotet om stämning nog mest fanns i min egen hjärna. Men bara att mina tidigare chefer, innan vi sagt upp oss, antydningsvis tog upp möjligheten att Dagens industri skulle vidta juridiska åtgärder gjorde mig kallsvettig. Under hela den känsliga processen innan vi gjort upp och skakat hand med DI-cheferna hade jag hjälp av en riktigt vass jurist. Det var ovärderligt men samtidigt har jurister en tendens att lyfta fram högst eventuella risker som reella hot. Det var inget som påverkade min nattsömn i positiv riktning.
Att titta bakåt ger alltid perspektiv och lärdomar. Men nu blickar vi framåt igen!
Trevlig helg!
Veckans upprensare: Eva Stoppel. Mediejätten Bonniers techinvesteringar har fram till nu spretat betänkligt. Mellanchefer har lite efter eget huvud gjort diverse investeringar, utan större samordning. Men nu ska Eva Stoppel, tidigare finanschef på Bonnier News, ta ett samlat grepp på hela klabbet, enligt Breakits uppgiftslämnare. På sin egen Linkedin-sida bekräftar Eva Stoppel att hon numera är “director of investments” på Bonnier. Men vi vill gärna ha mer detaljer. Ring när du är redo att snacka, Eva!
Veckans kluvna tunga: Grammis-galan. De svenska musikbolagens egen lobbyorganisation IFPI kämpar ivrigt för att deras uppdragsgivare ska få in så mycket pengar som möjligt på sina musikrättigheter. Men när IFPI nyligen arrangerade Grammis-galan valde de i stället att använda techbolaget Epidemic Sounds musik mellan nomineringar och samtliga övergångar. Därmed slapp Ifpi betala STIM-ersättning för musiken som spelades. Bra för IFPI:s ekonomi, kanske. Men visst sänder det dubbla signaler?
Veckans "ingen rök utan eld" 1: Trustly. Helt oprovocerat gick spelbranschens eget Klarna (det annars ganska hemlighetsfulla betalbolaget Trustly har merparten av sina kunder där) i onsdags ut med ett pressmeddelande där bolaget skröt om en tillväxt på 125 procent under fjolåret. Kalla mig gärna konspiratorisk men jag väljer att tolka det som ett tydligt tecken på att de nuvarande ägarna inlett en försäljningsprocess. Trustlys huvudägare är riskkapitalister och de brukar vara experter på att sälja på toppen. Mitt tips: En börsnotering under året till en miljardvärdering för det höglönsamma techbolaget.
Veckans "ingen rök utan eld" 2: Linas matkasse. Redan i förra veckan skvallrade jag ju om att vd:n Niklas Aronsson talade på investmentbanken Carnegies event där börskandidater brukar delta. I veckan träffade jag en person som brukar ha järnkoll. Hen var säker: Linas matkasse ska noteras innan sommaren. Och rådgivare är (inte helt oväntat kanske?) investmentbanken Carnegie. Jag lovar att gräva vidare efter mer detaljer!
Veckans tuppfäktare: Alexander Pärleros och Claes Hemberg. Bägge älskar att stå i rampljuset och i veckan har de råkat i luven på varandra publikt. Avanzas sparekonom är minst sagt kritisk mot Pärleros nya startup Pensionera som han kallar “dyr och klumpig” i ett blogginlägg. Pärleros reagerade genom att ringa upp Hemberg - som refererade samtalet i en ny bloggpost. Klart underhållande läsning, jag väntar med spänning på fortsättningen.
Veckans hausse: Paradox. En grupp storägare med investmentbolaget Spiltan i spetsen sålde för en vecka sedan ut aktier i spelsuccén Paradox, för i runda slängar en halv miljard. Affären gjordes i en så kallad placing till större investerare efter börsens stängning. Det innebär konkret att mäklare ringer runt till sina kunder under kvällstid för att sälja in större aktieposter. En person med insyn i själva försäljningsprocessen berättade för mig i veckan att det tog mindre än en timme för mäklarna att få sålt rubbet. Det säger en del om hur hett intresset är just nu för bolag som Paradox.
Veckans jobb: Breakit. Nu gasar vi igen och anställer ytterligare en reporter. Fasta jobb i mediebranschen växer inte på träd – tipsa någon du känner eller sök själv här!
Veckans klippare: Stefan Lundell. Jag väljer som vanligt bort Stockholmsveckan på sportlovet – och kan åka skidor en vecka till halva priset. Dessutom har jag odlat startup-myten under veckan genom att ringa upp en massa techprofiler i skidbacken och indirekt flaggat för att jag minsann jobbar, trots att det är sportlov. Nästa vecka kommer dock bluffen att genomskådas. Då tar nämligen Lundells vecka sportlov.