Ni har alla hört om dem. Duktiga, välutbildade och välbetalda utvecklare som utvisas från Sverige.
Tayyab Shabab och Justin Phelps är två fall som vi på Breakit har uppmärksammat. Så sent som i dag blev det känt att 15 Spotify-anställda hotas av utvisning.
I Eskilstuna rapporteras det nu om en mjukvaruutvecklare på Volvo CE som går samma öde till mötes.
Varför?
Migrationsverket följer lagen, samt rådande rättspraxis. De måste utvisa.
I korthet fungerar det såhär. För att en person från ett tredjeland (utanför EU) ska beviljas arbetstillstånd i Sverige krävs att hen får kollektivavtalsenliga villkor. Det ska motverka lönedumpning och allmänt risiga villkor.
Om det framkommer att arbetsgivaren inte uppfyllt kraven blir det problem. Seriösa problem.
Beskedet från Migrationsverkets jurister är att även små misstag – som i efterhand har rättats till – leder till utvisning. Det finns inget utrymme för något annat beslut.
Just gällande utvecklare, kodare och programmerare har många pekat på absurditeten i lagens tillämpning. Eftersom det är sådan brist på kompetens inom detta område torde risken vara mycket liten att de utnyttjas till slavlöner.
Många, bland andra Tayyab Shabab, har överklagat sina utvisningsbeslut.
Nu verkar det som att framtiden för techbolagens krisfråga kan avgöras av ett helt annat fall.
Danyar Mohammed har bott i Jokkmokk i åtta år. Han jobbar som pizzabagare.
I våras fick Danyar Mohammed sitt utvisningsbeslut. Orsak? När kollektivavtalet ändrades så att lönerna höjdes fallerade hans arbetsgivare. Danyar Mohammed skulle fått 460 kronor mer i månaden. Det fick han inte.
Likt Tayyab Shababs fall drivs Danyar Mohammeds överklagan av ideella Centrum för rättvisa. Och i dag kom ett besked som hans jurist Fredrik Bergman har väntat på.
Migrationsöverdomstolen, högsta instans i migrationsärenden och den instans som kommer med prejudikat, meddelar nu prövningstillstånd.
Så vad har en pizzabagare i Jokkmokk med techbolagens framtid att göra?
Målet gäller konkret Danyar Mohammeds sista chans att få stanna i Sverige. På en högre nivå prövas Migrationsverkets stenhårda tolkning av lagen när det gäller till att uppfylla villkoren i kollektivavtalet.
”Det fall som nu ska prövas kommer sannolikt att påverka alla andra fall som gäller brister mot kollektivavtalet”, säger Fredrik Bergman och fortsätter:
"Det har aldrig tidigare prövats av Migrationsöverdomstolen”.
Rättsprocessen väntas inledas inom ett par månader. Därefter vet vi om Migrationsverkets hårda linje kommer att ligga fast – eller om undantag kan medges för fall som Tayyab Shababs, där uppenbara misstag lett till utvisningsbeslut.
”Sannolikt kommer vi att en gång för alla få ett svar på detta”, säger Fredrik Bergman.