Sök ikon

Är Natural Cycles säkert? “Nu har vi grönt ljus att kalla oss preventivmedel”

Artikel bild
Elina Berglund är medgrundare till Natural Cycles. Foto: Sara Lindh.

Den svenska appen förbjöds av Läkemedelsverket att marknadsföra sig som preventivmedel - och har sedan satsat på egen forskning för att bevisa motsatsen.
Nu ger en internationell organisation bolaget rätt.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

När äkta makarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl lanserade sin app 2014 som ett hormonfritt alternativ till preventivmedel fick de mycket uppmärksamhet. Dels för att appen låg rätt i tiden - sjukvårdspersonal vittnade om att allt fler kvinnor började ifrågasätta hormonerna i p-piller. Och dels för att bolaget använde sig flitigt av marknadsföring i sociala medier med hjälp av olika kändisar.

En som investerat i bolaget och som är dess ambassadör är till exempel Sveriges största bloggare Isabella Löwengrip. 

Men appen har också fått kritik från olika experter, där dess säkerhet har ifrågasatts. Det största bakslaget kom i slutet av 2015 när även Läkemedelsverket sällade sig till kritikerna, och förbjöd Natural Cycles från att marknadsföra sig som preventivmedel.

Sedan dess har bolaget istället kallat sig för en fertilitetsapp, som alltså istället för att skydda från graviditet visar när möjligheten att bli gravid är som störst.

Efter Läkemedelsverkets beslut har bolaget själva satsat på att ta fram forskning kring appen, genom att anlita ett team av forskare. I våras kom den första delrapporten, som visade att bolagets metod är nästan lika säker som p-piller. Studien väntas vara klar i sin helhet under 2017.

Nu kommer ännu en framgång för bolaget. Det är det tyskbaserade certifieringsorganisationen Tüv Süd som godkänt dem som preventivmedel, skriver Dagens Nyheter. Organisationen baserar sin certifiering på EU:s medicindirektiv, vilket alltså innebär att den gäller i hela EU. Raoul Scherwitzl bekräftar även för tidningen att appen kommer att uppdateras i och med godkännandet. 

Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, säger till DN att certifieringen troligtvis innebär att myndighetens beslut kommer att falla - men betonar att det i slutändan är Läkemedelsverket som avgör hur appen får marknadsföras.

“Men det mesta talar för att allt är frid och fröjd”, säger han till tidningen.  

Sommaren 2016 tog Natural Cycles in 50 miljoner kronor, bland annat från Bonnier Growth Media, med siktet inställt på att expandera internationellt.

Tjänsten går ut på att den som använder den mäter sin temperatur under tungan varje dag och för in resultatet i appen. Sedan läser Natural Cycles algoritm med hjälp av informationen av om du är fertil eller ej just den dagen. Affärsmodellen bygger på att användarna tecknar ett abonnemang på tjänsten.

Läs mer