Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svensk miljardär är Johan Staël von Holsteins hemliga finansiär

Artikel bild
Stefan Lundell, medgrundare Breakit

Stefan Lundell gräver fram en het nyhet, flaggar för ledningskris i Izettle och avslöjar sina kvällsvanor.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det går att säga mycket om entreprenören Johan Staël von Holstein men en sak är i alla fall säker – hans optimism och fighteranda är det inget fel på.

Jag träffade Johan Staël von Holstein första gången på en middag på Djurgården för snart 20 år sedan. Johan själv minns garanterat inte vårt möte även om vi bara var några stycken runt bordet. Men själv kommer jag aldrig glömma det.

Jag satt mest storögt och lyssnade på hallänningens aldrig sinande ordflöde. Den här mannen skulle ta över världen, det var han själv övertygad om och efter den här middagen var jag lika säker på den saken.

Riktigt så blev det inte vet vi ju nu alla. Men trots hjärtinfarkter, miljardhaveri och journalistbråk – nu är Johan redo att ta världen med storm igen. Fast denna gång som investerare. I en intervju med min reporterkollega Erik Wisterberg berättade Johan att han kickat liv i det avsomnande riskkapitalbolaget Speed Ventures. Den vanligtvis så frispråkige Johan Staël von Holstein ville dock förvånande nog inte avslöja vilka finansiella partners han har bakom sig i satsningen.

Den hemlighetsfullheten triggade så klart igång min nyfikenhet och jag började genast gräva i Bolagsverkets register. Ganska snabbt fick jag upp ett spår. 

I styrelsen för Speed Ventures hittade jag nämligen Caroline Åkerman som tillvardags är chef för det anonyma svenska bolaget Bombicilla Holding. Mannen bakom Bombicilla Holding är – Harald Mix. Ringer ingen bekant klocka kan jag upplysa om att han är en av Sveriges framgångsrikaste riskkapitalister som med god marginal kvalar in på listan över landets miljardärer.

Kort sagt är det Harald Mix som står för kulorna i Johan Staël von Holsteins nya satsning. Det bekräftar Harald Mix själv när jag precis skrivit klart denna text på fredagsmorgonen. Från en flygplats någonstans i världen ringer han upp mig och meddelar:

”Johan har alltid varit tio år före sin tid och vi har känt varandra ganska länge. Nu har vi etablerat ett informellt investeringssamarbete där Johan är den som driver verksamheten och jag är passiv investerare”.

En lite oväntad kombination som ska bli spännande att följa.

Trevlig helg!

Veckans strömhopp: Izettle. I typ 18 månader har jag regelbundet fått tips om att Izettles intäktsmodell aldrig flyger och att bolaget är i gungning. Men likt en katt med åtta liv styr grundaren Jacob de Geer sin skuta vidare och lyckas dessutom plocka in en massa nytt kapital. Sannolikt tvingas han dock slita ännu värre än vanligt nu när Izettle drabbats av något som närmast måste beskrivas som strömhopp i chefskåren. Halva ledningen har redan slutat och det tycks i dagsläget saknas ersättare. Situationen blir inte bättre av att chefslagret under den yttersta Izettle-toppen också är starkt decimerat.

Veckans tech-farfar: Jan Carlzon. Den legendariska SAS-chefen som också skrivit en av världens mest sålda ledarskapsböcker “Riv pyramiderna” har lite otippat seglat upp som en rad svenska techkändisars nya husgud. När det nya nätverket Sthlmtech For Good har sin första träff i nästa vecka är, just det, Jan Carlzon inbjuden som talare. Självklart refererade också Johan Staël von Holstein ett antal gånger till Jan Carlzons tidiga profetior när vi talades vid på fredagsmorgonen. Och som ett tredje tecken på Jan Carlzons återkomst - jag har själv börjat läsa “Riv pyramiderna” som kvällslitteratur de senaste dagarna.

Veckans säljsignal: Epicenter. Den alltid lika trendkänsliga Breakit-krönikören och entreprenören Viggo Cavling övergav i veckan techhubben Epicenter. Istället tog han sitt pick och pack och flyttade några hundra meter bort till ett annat kontorshotell, Norrsken. Är Epicenter-grundaren Ola Ahlvarsson informerad?

Veckans köpsignal: Norrsken. Det är inte bara Viggo Cavling som flyttat in här, startuphuben har nu 220 medlemmar – och över 400 står i kö för att få en plats. Med en sådan efterfrågan finns det nog ändå plats också för Epicenter.

Veckans poddtips: Tim Ferriss podd. Mannen bakom “4-timmarsveckan” gör med jämna mellanrum riktigt vassa poddintervjuer. I veckan dök det upp ett riktigt guldkorn för alla som är intresserade av tech och journalistik. Då djupintervjuade Tim Ferris världens bästa techjournalist, Kara Swisher. Särskilt hennes anekdoter om Steve Jobs var väldigt underhållande.

Veckans guide: Camilla Björkman. Kvinnan bakom Breakits ny satsning på guidande, redaktionellt material. Vi har fått riktigt bra respons från både läsare och annonsörer vilket såklart är superkul. Tvingas jag rekommendera en enda av alla de guider som vi pumpat ut i veckan så får det bli denna.

Veckans techstad: Umeå. Den västerbottniska metropolen formligen sprutar ur sig heta techbolag för närvarande. För någon vecka sedan köpte Google Limes Audio och i veckan var det dags igen – Telia köper Umeå-baserade Fält Communications. Prislappen hålls hemlig men jag själv gissar på runt 100 miljoner kronor.

Veckans spindel i nätet: Mikael Långström. Han är inte bara vd och delägare i Fält Communications, som alltså köps av Telia. Dessutom sitter Mikael Långström i styrelsen för snillebolaget Limes Audio som slukades av Google för en bra bit över 100 miljoner kronor. Hyfsad utdelning.

Veckans styckare: Peter Lindell. Huvudägaren bakom investmentbolaget Rite Ventures flaggade på fredagen upp sitt ägande i e-handelskoncernen Qliro och äger nu över 5 procent av aktierna. Redan efter Qliros försäljning av Tretti.se i våras pekades Peter Lindell ut som den drivande i processen att få till en styckning av koncernen. För någon vecka sedan sattes både Nelly och Gymgrossisten upp på ledningens säljlista och när Rite nu stärker greppet så kommer den processen sannolikt snabbas upp.

Veckans förseningsavgift: Spotify. På torsdagskvällen kom uppgifter om att börsnoteringen skjuts fram ett år. Den förseningen kostar Daniel Ek och de andra på Spotify runt en halv miljard kronor, enligt min kollega Olle Aronssons beräkningar. Hårda bud.

Läs mer