Sök ikon

Idén föddes på Nasa – nu ska Sofie Woge ge superkrafter till världens sjuka

Artikel bild
Sofie Woge, grundare av Tendo. Foto: Privat.

Strokedrabbade, reumatiker och äldre. Tekniklöftet Sofie Woges dröm är att ge dem friheten tillbaka – med hjälp av en egenutvecklad robothandske.
”Jag har alltid velat jobba med något som gör skillnad”, säger hon.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vad gjorde du på nyårsafton? För de flesta av oss – även arbetsnarkomaner inom startup-klicken – är det en av få dagar på året då jobbet får vila helt. 

Så var det inte för Sofie Woge, det 26-årige tekniklöftet från Lund. Hennes startup Tendo hade en viktig deadline att hålla innan 2016 var över: att få fram en fungerande prototyp av sin robothandske. Den ska ge kraft åt reumatiker, strokepatienter och äldre som tappat förmågan att greppa saker. 

Långt in på kvällen under nyårsafton satt Sofie Woge och hennes närmaste team och finjusterade vad som är Tendos första fullt fungerande prototyp. 

”Vi hade deadline inför ett viktigt möte, så vi var tvungna att bli klara. Som tur var hade vi några snälla människor som lagade nyårsmiddag åt oss”, säger Sofie Woge som haft en hektisk jul- och nyårshelg. 

För första gången har hennes Tendo nu möjlighet att demonstrera sin innovation på riktigt. Själv är Sofie Woge nöjd, även om ytterligare funktionalitet ska utvecklas framöver. 

”Det är en mäktig och häftig känsla att ta på sig den. Du behöver bara röra dina fingrar litegrann för att få mycket styrka”, säger hon och fortsätter: 

”Det är lite som att flyga. Det är svårt att förstå hur det känns innan man har provat”. 

Exakt hur Tendos robothandske fungerar får vi inte veta. Patenten ska säkras under 2017 – efter att den har testats på en grupp verkliga människor. 

Men helt kort fungerar det såhär:

• Det finmotoriska ”pincettgreppet” (att greppa något mellan tummen och pekfringret) är något vi lär oss redan som bebisar. Förmågan testas redan vid ettårskontrollen på BVC. 

• Människor som blir drabbade av sjukdom, eller svaghet relaterat till ålder, kan tappa denna förmåga.

• Tendos handske fångar via sensorer upp svaga rörelser i handen. Med hjälp av artificiella senor, samt elektriska komponenter på underarmen, ger handsken användaren åter förmågan att greppa saker.

Målet är att ge sjuka friheten tillbaka.

”Vi vill hjälpa människor att våga sig ut i världen. Många som är drabbade av dessa sjukdomar har svårt att hålla i nycklar, låsa sin dörr, använda betalkort eller skruva korken av en flaska”, säger Sofie Woge.

I dag är hon 26 år – och nyligen utsedd till ”årets tekniklöfte” av sydsvenska Handelskammaren. Sofie Woge, uppvuxen i Lund, var under sin ungdom ett målvaktslöfte i Lunds BK. Hon hade då inga tankar på att bli vare sig entreprenör eller uppfinnare. I slutet av 00-talet jobbade hon som passhandläggare hos Skånepolisen.

Några år senare började Sofie Woge plugga industridesign på Lunds tekniska högskola. En delkurs innehöll ett annorlunda moment. Under två veckor skulle studenterna vara på Nasa i Houston, för att göra research inför ett projekt.

Det övergripande uppdraget var att ta människan till mars. Sofie Woge såg att tekniken för att lyckas med det i stort sett redan fanns på plats, och snöade istället in med vad som händer med människokroppen för långväga rymdresenärer. En tråkig bieffekt av tyngdlöshet är att musklerna förtvinar. För att motverka det tränar astronauter i rymden.

”Min idé blev en handske som via ett motstånd kan träna händerna hela tiden, och som när du väl landat på mars kan ställas om till att istället förstärka dina rörelser”. 

Väl hemma i Lund började Sofie Woge skruva om idéen mot en mer reell marknad än framtida rymdfärder till mars. Hon har själv nära släktingar med reumatism. 

”De som finns i min närhet har inte kommit dit än att de behöver min produkt, och förhoppningsvis gör de aldrig det. Men man börjar se vilka begränsningar som kommer snabbt av den sjukdomen, och vilka som kan komma på sikt”. 

Under den korta tid som Tendo, hittills finansierat av bidrag och stiftelsepengar, existerat har projektet fått mycket uppmärksamhet. Det har i sin tur lett till att bolaget fått kontakt med en bas av testpersoner. Under våren ska robothandsken, eller greppverktyget, prövas av dem. Sedan väntar mer ordentliga kliniska tester innan handsken kan lanseras skarpt mot marknaden. Tendo siktar på ett slutpris mot konsument på högst 25.000 kronor.

”Det är dags av ta nästa kliv”, konstaterar Sofie Woge. 

Konkret innebär det att bolaget, formellt bildat som aktiebolag under mellandagarna, ska flytta ut från VentureLab på Lunds Universitet. Tendo för också samtal med investerare om att ta in riskkapital för att finansiera bolagets ambitioner. Möjligen var det ett sådant mötes som tvingade Sofie Woge att jobba medan resten av Sverige sippade Champagne på nyårskvällen.

Samtidigt håller en betydligt mer välfinansierad spelare på med ungefär samma sak. Svenska Bioservo, som nyligen fick in 22 miljoner kronor i riskkapital, utvecklar "Servohandsken". Likt Tendos kommande produkt känner handsken känner av vad användaren vill göra, till exempel att greppa en hammare, och förstärker greppet automatiskt.

Enligt Sofie Woge finns dock skillnader. Dels är Tendos variant mer inriktad på finmotorik än ren kraft. Dels kan Tendo-hansken även användas som träningsredskap – via motstånd likt i grundidén för astronauter.

”Det är ingen annan aktör som har träningsaspekten med”, säger Sofi Woge. 

Hur kommer det sig att du beslutade dig för att satsa allt på att bli uppfinnare och entreprenör?

”Helt ärligt hade det tanken aldrig slagit mig. Det var när jag kom på min idé som jag kände att det var så viktigt att jag verkligen måste göra det. Nu är jag väldigt glad att jag gjorde det”. 

Från tiden på Nasa tar Sofi Woge med sig en viktig insikt – som går stick i stäv med Nasas egen payoff. 

”Deras slogan är ’Failure Is Not An Option’, men innan jag åkte dit sade min föreläsare tvärtom ’Failure is an option’. Tänker man så vågar man mer”, säger hon och fortsätter: 

”Jag har alltid varit perfektionism, men då bestämde jag mig för att ändra mitt sätt att tänka: att våga testa och göra fel”. 

Läs mer