Sök ikon

Han sålde Videoplaza för en halv miljard – nu ska han ta över NY

Artikel bild
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Sorosh Tavakoli sålde tidigare i år sitt videoannonsbolag Videoplaza för en halv miljard kronor. Nu fortsätter resan i New York – men frågan är hur lång den blir?

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

En bil tutar så högt och ilsket att det låter som att Sorosh Tavakoli precis har blivit påkörd.

Det blev han lyckligtvis inte.

Det högljudda tutandet är bara en del av den ljudkuliss som Sorosh Tavakoli befinner sig i när han promenerar genom centrala New York, på väg till sitt nya kontor vid den ikoniska Flatiron-byggnaden på Manhattan.

Två veckor har hunnit gå sedan han flyttade hit med sin familj och tutande bilar är numera en del av hans vardag.

”Det är hur kul som helst att vara här. Men jag är inte helt van vid att det händer så mycket där jag bor”, säger han.

Tidigare i år stod det klart att Sorosh Tavakolis videoannonsbolag Videoplaza, som han drog igång 2007 tillsammans med Alfred Ruth och Dante Buhay, skulle köpas upp av den australiensiska telejätten Telstras dotterbolag Ooyala.

Förutom att uppskattningsvis en halv miljard kronor tillföll Sorosh Tavakoli och de andra ägarna så innebar försäljningen att han lämnat posten som vd och huvudägare i bolaget. Istället är han numera ansvarig för affärsområdet Adtech – och tanken är att han ska hjälpa bolaget växa i USA.

”För mig är det sjuk spännande att vara här och bygga bolag och träffa kunder. Det är lite back to basics. Jag har inte nödvändigtvis samma vikt på axlarna som jag hade innan. Sedan kan man fråga sig hur länge det här är kul? Vem vet, men just nu är det hur kul som helst! Och om inte så kan man faktiskt sluta, vilket inte riktigt var ett alternativ förut när jag ägde bolaget. Det är ett lite annat mindset nu”, säger han.

Sorosh Tavakoli är född i Iran och kom till Sverige som femåring. Han studerade på KTH och Handelshögskolan i Stockholm, vilket i sin tur ledde till att han skrev sitt examensarbete för bolaget MMS, som mäter, analyserar och levererar tv-tittarsiffror.

Det var där och då idén om en digitala annonsplattform för video, det som sedermera blev Videoplaza, föddes.

”Vi insåg att det skulle bli mindre och mindre linjär tv, men ingen visste hur man skulle tjäna pengar på skiftet. Det fanns inga lagliga sätt att titta digitalt, och det var rätt tydligt att det kommer uppstå ett stort problem – med således också en stor möjlighet att bygga någonting. Så vi drog igång Videoplaza och har kört gasen i botten sedan dess.”

Till en början var det långt ifrån självklart hur han och hans medgrundare skulle gå tillväga för att kapitalisera på videoformatet. På den tiden fanns det ingen etablerad teknik för digital videoannonsering och grundidén om att använda så kallade pre-rolls, reklamannonser innan ett videoklipp startar, bedömdes inte vara hållbar.

”Hela vår första pitch var att den typen av annonser suger och att man borde använda andra format. Men sedan visade det sig att, nope, that’s the only thing that works”, säger han med ett skratt.

De såg därefter till att ta fram en teknik som gör det möjligt att mäta och kvantifiera effekten av en videoannons. Hur lång tid en reklamsnutt spelas, hur många som faktiskt klickar på annonsen samt andra, liknande, mätinstrument var nya och attraktiva funktioner som fick mediebolag som Kanal 5, TV4 och Aftonbladet att hoppa på tåget.

För att expandera verksamheten internationellt tog bolaget senare in 26 miljoner dollar i finansiering från bland annat de svenska riskkapitalisthusen Northzone och Creandum.

”I grund och botten handlade det om att ge mediebolagen kontroll över hur deras annonser distribueras. Hur hanterar jag så att en Telia-annons inte efterföljs av en Tele2-reklam när de har betalat för en exklusiv sponsring? Lite så.”

Och nu är bolaget sålt. Varför?

”Det är en väldigt bra fråga faktiskt. I den här branschen vi är i så handlar det väldigt mycket om att go big or go home. Med den produkt vi har och i den marknad vi spelar i så kan man inte längre operera independent. Vi hade inte ett litet bolag, men det kommer att finnas en handfull gigantiska spelare, och då behöver man hitta synergier för att skala sin business. För att existera på bästa sätt så behövde vi vara en del av någonting större större, och det här blev det absolut bästa sättet.”

Han menar att det är mer eller mindre omöjlig att stå emot en konsolidering i samband med att en teknikmarknad mognar.

”Först är det en massa småbolag som löser små problem med innovationer, men sedan blir problemen större. Marknaden mognar och kunderna vill ha en helhetslösning. Det är ingen slump att hela vår branschen blev konsoliderad", säger han och fortsätter:

”Det var därför lite tråkigt när exempelvis Dagens industri skrev att ”grundarna cashar ut” när vi sålde. Fine, det gör vi, men det är inte vad det här handlar om. Och det är sällan vad det handlar om.”

Hur känns det att inte vara entreprenör längre?

”Fast det är jag. Vi bygger ju en ny business här i USA, och jag äger fortfarande en del av bolaget. Att Creandum och Northzone inte är ägare längre förändrar inte så mycket som man kan tro. Jag vet faktiskt inte hur motiverande det är att hjälpa Creandum tjäna mer pengar än att hjälpa Telstra tjäna pengar. Faktum är att båda ägarna vill samma sak: de vill maximera sin investering.”

Men det är väl annorlunda?

”Det är klart att det sker en mental förändring i och med att jag inte är vd längre. Den saken är klar, det är en väldigt stor förändring för mig. Jag har inte längre sista ordet och jag är inte längre den som ska hålla i varje möte, på gott och ont. Det är lite skönt att få ett break från det efter 7 år, samtidigt som man kan sakna det."

I dag arbetar drygt 100 personer inom det som tidigare hette Videoplaza och i koncernen som helhet är de drygt 500 stycken medarbetare. Hälften av de europeiska tv-husen är idag deras kunder.

Och bolaget fortsätter att gasa på. Just nu utvecklar man sin annonsplattform så att det ska bli möjligt för annonsköpare och säljare att kopplas ihop automatiskt. Tanken är att en medieaktör bara ska behöva fylla i vilken målgrupp deras tv-program riktar sig till, så kommer systemet automatiskt koppla ihop dem med annonsörer som vill nå just den målgruppen. 

”Det är en revolution som sker", säger han och fortsätter:

"Vi har haft ett klassiskt innovationsdilemma där vår core business har tagit upp mycket av fokuset i bolaget på ett sätt som gör att man inte tillåts prova någonting nytt. Jag kan tänka mig att det har varit lika dant på Spotify. De har säkert velat göra video i många år, men corebusinessen har alltid varit viktigare. Men nu är det kanske dags.”

Hur ser planerna ut för "Videoplaza" i Sverige?

”Sverige går inte miste om någonting bara för att vi får nya ägare. Riskkapitalisterna har fått bra return och många av de anställda och grundarna gjorde lite pengar. Det är pengar som kommer komma tillbaka i rullning i det svenska systemet. Vi kommer att fortsätta anställa i Sverige och betala mer och mer skatt i Sverige, och ur det kommer det ytterligare innovation. Det är väldigt, väldigt roligt.”

Är det viktigt?

”Det är sekundärt, men det är viktigt. Det driver inte några affärsbeslut, men på ett personligt plan känns det rolig att det är så.”

Du nämnde tidigare att du numera kan sluta om du inte skulle trivas, eftersom du inte längre är ägare. Har du redan planer på det?

”Nej, det har jag inte. Det vore helt destruktivt. speciellt när jag precis flyttat ill NY. Vi är fortfarande små här."

"Jag har unfinnished business här i USA.”

Läs mer