Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz har jobbat i två år med att utveckla och förfina sitt odlingssystem. Nu är bolaget Grönskas första produkt klar för försäljning i butik. Med start under fredagen kommer deras “vertikalt odlade” basilika att säljas i matbutiken Paradiset på Södermalm i Stockholm.
Det hela började med att Petter Olsson och Robin Lee läste en artikel på Reddit om vertikala odlingar i Japan.
“De tyckte det lät så spännande så de bestämde sig för att testa. De är doers”.
“Själv skrev jag en uppsats på Handelshögskolan om stadsodling. Jag var i New York för tre-fyra år sedan och upptäckte att det fanns mycket mat som var stadsodlad där. Jag fastnade för den vertikala odlingen eftersom den var så yteffektiv och fungerar året om”, säger Natalie de Brun Skantz.
Vertikal odling innebär att växterna odlas i ett hyllsystem försett med lysdioder, som ger ljus till plantorna, och en näringslösning där plantorna växer.
Just nu sker Grönskas odling i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden söder om Stockholm.
Enligt grundarna finns det flera fördelar med deras sätt att odla. Det är mer yteffektivt än traditionella odlingar. Det i sin tur gör att odlingarna kan förläggas i städernas närhet vilket minskar transporter. Förpackningarna är också av papp istället för plast och grödorna odlas giftfritt.
Projektet har de tre grundarna till stor del finansierat själva, de har samtliga andra jobb vid sidan om.
“Vår vision på lång sikt är att slippa importen och odla så mycket som möjligt i Stockholm. Målet till 2020 är att få företaget att gå runt ekonomiskt, vi tänker oss en anläggning där vi kan odla 50.000 plantor och även anläggningar i andra städer i Sverige och Norden”, säger Natalie de Brun Skantz.
Hon berättar att de har uppvaktats en del av investerare, men ännu inte landat i hur de ska göra.
“Men vi vet att vi vill expandera och absolut odla i större skala. Så nu ska vi börja prata med fler investerare”, säger hon.
Nu kommer Grönska leverera 50-100 basilikaplantor i veckan till Paradiset. Nästa år är planen att introducera ytterligare grödor på marknaden.