Det var på onsdagskvällen, ledd av KTH Innovation, sju svenska startups fick veta att de hade valts in till KTH:s nya entreprenörsprogram.
Progammet bildades efter att Bicky Chakraborty, grundare av hotellkedjan Elite Hotel, donerade 5 miljoner kronor till högskolan. Programmet heter kort och gott "Bicky Chakraborty entreprenörsprogram". Syftet är att lyfta KTH-anknutna studenter och forskares innovationer som vill skapa tillväxt i Sverige.
Programmet kan ses som acceleratorprogram där fokus kommer att ligga på affärs– och innovationsutvecklingen. Varje startup kommer bland annat få sin egen mentor, delta i workshop och få 70.000 kronor.
"Programmet kommer att löpa över ett år. Kort och gott är syftet med programmet att ge dessa entreprenörer optimala förutsättningar för att växa snabbt, men även långsiktigt hållbara metoder så att det kan skapas fler svenskbaserade innovativa produkter och tjänster", sa Nicole Forsberg, projektledare för entreprenörsprogrammet i ett uttalande.
Bicky Chakraborty fanns själv på plats för att träffa de sju utvalda, men också för att berätta om sin entreprenörsresa.
Kvällens jurymedlemmar var Paradox Interactive vd Fredrik Wester, affärsängeln Jacob Key, som bland annat jobbat med affärsutveckling på Spotify och Tidal, Industrifondens Åsa Knutsson, ansvarig för Portföljsutvecklingsteamet och Magnus Bergman, investeringspartner på Bootstrap Labs.
Här är de sju som valts in:
Capitainer: Forskare från KTH och Karolinska institutet har utvecklat en teknik där patienter tar blodprov på sig själva i hemmet. Blodprovstekniken går under namnet Microfluidic DBS Card. Vid blodanlys använder tekniken sig av ett chip som kapslar in blodet istället för pappret som används i DBS-tester.
Cling: använder delningsekonomi för att förändra och bygga om centrala delar av dagens finansiella industri. Startupen vill förbättra vardagen för företag och privatpersoner genom "lönsamma och transparanta" finansiella tjänster. Grundarna är Rang Ali, Oskar Andersson, Johan Sandmark och Emelie Nordstrand Lindgren.
Vellby: är en plattform och en app som hjälper äldre och deras anhöriga att hitta pålitliga vårdare till hemmet. Bakom tjänsten står Sriram Elango och Göran Janson.
Finecell: Forskarna Dongfang Li, Jonatan Henschen och Monica Ek har utvecklat en ny process för tillverkning av nanocrystalline cellulose (NCC) genom vattenfri reaktion. Metoden ger billigare och effektivare tillverkning av NCC, vilket är ett material som lämpar sig för en mängd olika användningsområden.
Maqab: är ett bolag som erbjuder olika lösningar att skära metaller. Målgruppen är bland annat Scania och Saab. Med Maqabs teknik slipper man de kraftiga vibrationerna som uppstår när man ska skära metall. Qilin Fu, Cornel Mihai Nicolescu och Amir Rashid är medgrundarna av Maqab.
Cheffle: Här har Emil Karlsson, Max Dyrhage och Håkan Dyrhage skapat Linkedin för hotell- och restaurangbranschen. Med Cheffles sociala plattform blir rekrytering av personal en aning lättare.
Playitfair: går ut på att man använder sig av spel som ett rekryteringsinstrument och för kompetensutveckling i företag och organisationer. Grundaren är Birgitta Forsberg som också antogs till Stings spelinkubator.