Sök ikon

Lista: Här är 11 heta startups inom edtech – och så går det för dem

Artikel bild
Foto: Pressbild

De är bolagen som digitaliserar utbildningen - som du bör ha koll på.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Snart är det skolstart. Och det saknas inte startups som försöker revolutionera utbildningen både i och utanför skolan. Här är några bolag att hålla koll på.

Digiexam

Hjälper skolor att göra pappersprov digitala. Finns i Stockholm och New York, och har nyligen börjat ta sig in på den brittiska marknaden.

Omsättning: 6 miljoner kronor 2015

Årets resultat: - 2 miljoner kronor

Investerare: Tog under våren 2016 in 30 miljoner kronor i en runda som leddes av Calvin Zhang från investmentbanken JP Morgan i Asien. Även Joen Bonnier och Sophia Bendz finns med bland investerarna.

Digilär

Bolaget tar fram digitala läromedel för grundskolan och gymnasiet. Läromedlen är interaktiva och innehåller frågeställningar, filmer med mera.

Omsättning: 6,9 miljoner kronor 2015  

Årets resultat: -2,4 miljoner kronor

Investerare:  2015 investerade riskkapitalbolaget Spiltan, som även investerat i bland annat spelbolaget Paradox och crowdfundingplattformen Pepins, närmare 10 miljoner kronor i Digilär och fick därmed ett innehav på 49,9 procent i bolaget.

Edqu

Har tagit fram en plattform som lärare kan använda för att ta fram prov. Från en databas kalibreras frågor fram baserat på lärarens önskemål. När eleven sedan börjar besvara frågorna modifieras provet efter hand baserat på vilken kunskapsnivå personen befinner sig på.

Omsättning: 2,5 miljoner kronor 2015

Årets resultat: - 229.000 kronor

Investerare: I början av 2016 tog bolaget in 6 miljoner kronor från bland annat Gullspång invest och affärsänglarna Ludvig Linge och Johan Lenander. En del av summan bestod av ett lån från Almi Invest.

Eeducation Albert

Har tagit fram en virtuell elevassistent, Albert, som med hjälp av artificiell intelligens skräddarsyr läxhjälp i matematik för skolelever och som ska hjälpa dem att öka förståelsen för ämnet.

Omsättning: Bolaget har inte lämnat sin första årsredovisning

Årets resultat: - 

Investerare: Tog under våren in 7 miljoner kronor från en rad affärsänglar, bland annat Collector-grundaren Lena Apler.

Coursio

Bolaget har byggt en utbildningssajt där till exempel kända profiler inom trädgårdsodling kan lära ut sina bästa knep till den som är intresserad. Bolaget tar ut en procentandel av kurskostnaden.

Omsättning: 8,2 miljoner kronor 2015

Årets resultat: 281.000 kronor

Investerare: Har tagit in 10 miljoner kronor från familjen Brandbergs investmentbolag Gullspång invest.

Schoolido

Schoolido är ett digitalt lärverktyg för lärare och elever på högstadiet. Med hjälp av Schoolidos plattform kan eleverna ta till sig kursplanen i sin egen takt, med hjälp av bland annat filmer och quiz.

Omsättning: 27.000 för det brutna räkenskapsåret 2015 (det senaste bokslutet kom innan tjänsten hade lanserats)

Årets resultat: - 3 miljoner kronor

Investerare: Tog in 14 miljoner förra sommaren från bland annat Aggregate media, och tog i somras in 8 miljoner kronor från bland annat skolföretaget Academedia.

Sensavis

Har tagit fram ett verktyg för att hjälpa lärare att förklara, och elever att förstå, tekniska ämnen genom visualiseringar i bland annat 3D. Har avtal med bland annat Motala kommun och Ekerö. Högskolan i Jönköping, college i USA och Singapores utbildningsdepartement finns också på kundlistan.

Omsättning: 12,6 miljoner 2015.

Årets resultat: - 14 miljoner kronor

Investerare: Tog under sommaren in drygt 9 miljoner genom en nyemission riktad mot befintliga ägare. Har tidigare även fått in kapital från Jeremias Andersson, grundare av Academic work, via hans bolag Nära hjärtat.

My Academy

Från början ett traditionellt läxhjälpsbolag, alltså ett sådant där eleven och den som hjälper till träffas fysiskt. Sedan årsskiftet satsar bolaget allt mer på läxhjälp digitalt där man tror på en stor tillväxt.

Omsättning: 49 miljoner kronor 2015

Årets resultat: 4,9 miljoner kronor

Investerare: Har bland annat Gullspång invest och H&M-chefen Karl-Johan Persson på ägarlistan (via bolaget 41:an invest)

Studi/Komplementskolan

Har tagit fram en plattform för högstadiet som framförallt riktar ins ig på att hjälpa nyanlända elever att snabbare komma in i den svenska skolan, genom att de kan fortsätta sin utbildning från det ställe där de lämnade skolan i sitt hemland, och samtidigt lära sig både ämneskunskaper och svenska samtidigt. Har en rad kommuner på kundlistan, som Stockholm, Solelntuna och Linköping. 

Omsättning: 11,2 miloner kronor 2015

Årets resultat: 500.000

Investerare: Har tagit in drygt 16 miljoner kronor i kapital.

Teoriappar Sverige

Tar fram appar för den som vill plugga till högskoleprovet eller till körkortet.

Omsättning: 871.000 för 2015, men räknar med att omsätta 8 miljoner under 2016.

Årets resultat: 40.000 för 2015.

Investerare: Bolaget uppger att de inte behövt ta in något kapital eftersom den enda kostnaden hittills varit lönekostnader.

Daily bits of

Tar fram korta, webbaserade kurser inom vitt skilda ämnen som fotografering, relationer och klimatförändringar. Kursavsnitten kommer i mejlen dagligen och tanken är att användaren ska kunna ta till sig kurserna under motsvarande en lunchrast. Bygger just nu en chatbot som ska fungera som en privatlärare i bland annat Messenger och Slack. 

Omsättning: 400.000

Årets resultat: - 45.000 

Investerare: Tog sommaren 2016 in 2 miljoner kronor från affärsänglarna Nils-Robert Persson och Fredrik Olofsson

Har vi glömt något viktigt bolag? Mejla på tips@breakit.se

Läs mer