Tillsammans med sin fru – elitfotbollsspelaren Frida Lundblad – och kusinen Viktor Sellman byggde Matilda Lundblad en digital vårdtjänst som fyllde ett tydligt hål på marknaden. Kollarna.se låter kvinnor få snabb hjälp med diagnoser som inte kräver en fysisk undersökning, exempelvis urinvägsinfektion.
I ett specialavsnitt av Breakit Podcast – med fokus på vägen mot exit – berättar hon för Breakits Stefan Lundell om responsen när tjänsten började få fäste.
"Vi fick mejl från kvinnor som grät av lättnad för att det gick så snabbt. Många trodde inte ens att det var på riktigt”, säger Matilda Lundblad.
”Jag kände att jag inte var klar”
Succén var given, omsättningen växte på ett par år till 118 miljoner kronor – och snart förstod trion att det började bli läge att sälja.
”Vi kände att vi hade byggt vårdtjänster i moduler som skulle passa bra inom en större vårdkoncern. Vid det tillfället var vi underleverantör till en annan vårdgivare, men det blev aldrig något som vi kunde utnyttja, det var mer som att vi tog hand om patienter åt dem.”
Vilka andra digitala och fysiska vårdgivare fanns det som Kollarna.se kunde skapa värde åt? De började se sig omkring både internationellt och inom landet. Snart fanns det ett par intressenter på kartan, och den långa exit-processen inleddes.
Men det stod tidigt klart att Matilda och de andra skulle finnas kvar i bolaget även efter försäljningen.
”Jag kände att jag inte var klar. Och det var en del i förhandlingen. Om du börjar prata om att du ska göra något annat redan dagen efter du signerat kontraktet så sänker du bolagets värde. Vi fick bra energi av vissa bolag, och förstod att vi med dem skulle ha ett stort mandat med roliga jobb även efter försäljningen. De bolagen närmade vi oss mer, eftersom vi såg ett större sammanhang och en win-win för båda parterna”, berättar Matilda Lundblad.
Därför delade grundarna upp sina ansvarsområden
Under de sex månader som due diligence-processen pågick hade grundartrion en medveten och tydlig strategi.
”Under processen ska man flyga flygplanet samtidigt som du ska besiktiga det och sälja det. En känd taktik från de som förvärvar är att de tynger bolaget med en due diligence och administration så att man inte orkar växa. Därför delade vi upp våra ansvarsområden.”
Frida Lundblad fick hela ansvaret för den administrativa biten, med alla dokument som skulle färdigställas för att visa att bolaget var i ordning.
Viktor Sellman förhandlade transaktionsavtalet.
Och Matilda Lundblad själv fick – enligt henne själv – den roliga uppgiften: Att driva affären.
”Vi ville ha ett säljläge, inte att det förvandlades till ett köpläge. Därför hade vi fokus på att öka våra volymer och utveckla produkten genom hela processen.”
Fick mörka försäljningen under överraskningsfest
Under sex månader smusslade de med vad som var på gång. Varken nära, kära eller anställda skulle få nys om den stundande försäljningen. Något som bland annat ledde till en dråplig födelsedagsfest. Mitt under brinnande exit-arbete stod plötsligt vännerna utanför kontoret, och Matilda Lundblad fick släppa arbetet en kväll för att inte avslöja vad som var på gång.
BISARR SITUATION: ”Allt jag tänkte på var att det måste se fläckfritt ut på måndag”
Efter trions ihärdiga slit under ett halvår gick affären till slut i lås. Grundarna bakom Kollarna.se är i dag ekonomiskt oberoende, men jobbar trots det kvar och utvecklar verksamheten. När Matilda Lundblad blickar tillbaka vill hon ge ett råd till andra som går i exit-tankar:
”Om någon är intresserad av att betala mycket pengar kan du fundera på att vänta lite till med försäljningen. Bolaget kan vara värt mer än du förstår. Man kan bli charmad av att en aktör vill betala mycket pengar, men möjligheten finns att bolaget kan vara värderat till det tredubbla eller femdubbla inom kort. Fokusera på att utveckla affären så att köparen inte får ett köpläge.”
LYSSNA HÄR: Hör hela samtalet mellan Stefan Lundell och Matilda Lundblad
”Man får inte tappa koncentrationen på verksamheten under processen”
I podcasten får lyssnarna även ta del av eftersnacket med Breakits Stefan Lundell och Ulf Skarin på Swedbanks ägarplaneringsgrupp. Under 20 års tid har Ulf Skarin träffat uppskattningsvis 5000–6000 entreprenörer som närmat sig en exit, och Matilda Lundblads resa står för allt som han gillar med uppdraget:
”När man lyssnar på henne förstår man varför det här är så roligt, man får en sådan energi. Hon är urtypen av en klassisk och framgångsrik serieentreprenör”, säger han i inledningen av samtalet.
Enligt Ulf Skarin belyste Matilda Lundblad något väldigt viktigt för andra entreprenörer i samma fas av bolagsbyggandet: Att fortsätta bygga bolaget även när en försäljning närmar sig.
”En exitprocess tar väldigt mycket kraft, men man får inte tappa koncentrationen på själva verksamheten när den pågår. Sedan måste man också planera för att fortsätta bygga värde efter en exit. Antingen ska man vara kvar ett tag, men man måste också få köparen att förstå vart man är på väg och att man är engagerad i det”, säger han.
Viktigt att se objektivt på det man skapar
Ulf Skarin lyfter också vikten av att kunna observera sitt bolag från den andra sidan bordet. Utvecklar man produkter som en köpare faktiskt är intresserad av att betala för?
”När bolaget växer är det lätt att det operativa arbetet, att släcka bränder, äter upp arbetet med att bygga en struktur. Då är det lätt att missa strategiska beslut, som huruvida man får rätt kunder eller tar rätt betalt för produkten. Att mentalt sätta sig på den andra sidan kan vara nyttigt. Om jag köpte bolaget och inte var mitt uppe i det, vad vill jag se i bolaget då?”

Kollarna.se tog aldrig in något riskkapital, och grundarna lyckades ändå göra en fin exit efter en tillväxtresa. Där menar Ulf Skarin att man måste göra en avvägning från fall till fall. Är det extra kapital man behöver till bolaget?
”Om de hade tagit in kapital kanske de hade kunnat växa snabbare och blivit större, men å andra sidan hade de då släppt på sin kontroll och fått färre procent vid försäljningen. Om det var rätt beslut är svårt att svara på”, säger han.
HÖR HELA SAMTALET: Stefan Lundell möter Matilda Lundblad – och pratar exit