Han är 22 år gammal, självlärd programmerare och hoppade av både gymnasiet och KTH. Idag har Noah Löfquist grundat flera AI-startups, tagit in mångmiljonbelopp – och bygger nu ett eget labb för att utmana några av världens mest kapitalstarka AI-bolag.
”Jag började koda när jag var 15 eller 16. Skolan passade mig aldrig – jag gick ut gymnasiet med fjorton F. Men jag fastnade för maskininlärning, satt hemma och lärde mig allt själv.”
Efter gymnasiet började han på folkhögskola, tog igen kurserna med toppbetyg och blev antagen till KTH – men hoppade av efter ett par månader.
”Jag kände direkt att jag lär mig snabbare på egen hand. Så jag började bygga projekt. För mig har det alltid handlat om att förstå hur saker fungerar på djupet – det får man inte alltid i ett klassrum.”
Han startade först AI Safety Collab, som tränade unga i AI-säkerhet. Sedan kom Detectica – ett AI-verktyg som skulle skilja mellan mänsklig och maskinskriven text.
”Vi lanserade bara några veckor efter att Chat GPT släpptes. Första veckan hade vi fjorton pilotkunder, mest skolor och universitet. Men efter två-tre månader la vi ner. Vi insåg att problemet i sig var nästan omöjligt att lösa tillförlitligt – jag tror inte det kommer gå att skilja AI-skriven och människoskriven text.”
Våren 2023 startade han istället det nu hajpade Talentium tillsammans med Sebastian Hjärne, som idag backas av investerare som EQT Ventures och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.
”Jag var teknisk chef i ungefär tio månader. Men samtidigt ville jag fokusera mer på forskning, på maskininlärning – det jag verkligen brinner för. Så jag började göra olika projekt, testade runt med olika startup-projekt, och ett av dessa blev sen Tzafon.”
AI-labb
Bolaget grundades så sent som i december tillsammans med Simon Koser och israeliske Mark Rogers. Idag är bolaget ett team på elva personer med kontor i San Francisco (där Löfquist och Koser håller till) och Tel Aviv.
Noah Löfquist beskriver Tzafon som ett nytt AI-labb, som ska bygga egna AI-modeller.
”Vi ska bygga AI-modeller som kan automatisera verkliga, ekonomiskt värdefulla arbetsuppgifter. Mycket av AI just nu handlar om att hjälpa människor med research eller assistera med informationssökning. Vi fokuserar istället på att bygga modeller som faktiskt ersätter delar av jobb – det som gör konkret skillnad.”
För att möjliggöra det har teamet tagit fram sin första produkt, Waypoint, som är ett system för att hantera massiva mängder webbläsare i molnet, vilket underlättar datainsamling. Det byggdes ursprungligen för att skala upp Tzafons egen datainsamling, men blev snabbt något större.
”Vi insåg att det vi byggt kunde användas av många fler. Vi kunde starta tusentals webbläsare på bara några sekunder – så vi släppte det som öppen källkod.”
Waypoint vänder sig till AI-bolag, datainsamlare och test- eller säkerhetsteam – alla som behöver skala upp automatisering till nivåer som tidigare varit nästintill omöjliga.
”Vi vill göra det superenkelt att bygga det som tidigare varit svårt att skala. Vår affärsmodell bygger på en gratis öppen kärna och en kommersiell molntjänst runt omkring. Vi erbjuder även integrationer, support och högre säkerhetsnivåer för företag.”
Kapitalrundan på 4 miljoner dollar, motsvarande 40 miljoner kronor, stängdes i februari efter fem intensiva dagar i San Francisco. Sista dagen var rundan i hamn – med Streamlined Ventures som ledande investerare. Vad värderingen uppgår till avslöjar de inte.
Bland investerarna finns också bland andra AI-profilen Oliver Molanders nya VC-fond Inception och Wave Ventures.
”De kändes helt rätt direkt med Streamlined. Väldigt snabba, extremt skarpa. Vi klickade med dem från första mötet.”
”För oss var det viktigt att ta in människor vi faktiskt vill jobba med långsiktigt. Det här är människor vi litar på.”
“Ett av de starkaste teamen i startup-världen”
Tzafon kommer att ha sitt huvudkontor i San Francisco – ett beslut som enligt Noah Löfquist var långt ifrån självklart, men som blev nödvändigt.
”Det var ju väldigt svårt i början att resonera om var vi skulle vara någonstans. Vi övervägde att vara kvar i Europa, men till slut landade vi i att åka till USA och sätta oss i San Francisco. Det är väldigt svårt att bygga någonting som vi gör i Europa, på grund av saker som EU:s AI Act och GDPR. Regleringen gör det svårare att växa.”
Samtidigt betonar han att bolaget inte släpper taget om Sverige – planen är att ta in öppna ett Stockholmskontor inom sex månader.
Tanken är att ta in nya pengar om allt från några några månader till ett år. Och det lär behövas – ambitionen är indirekt att ta upp kampen direkt med AI-jättar som Open AI, Anthropic och Google.
Pengarna från rundan ska främst gå till att bygga ett toppklassigt forsknings- och ingenjörsteam samt att skala den tekniska infrastrukturen.
Noah Löfquist menar att ett litet, fokuserat team har fördelar som inte går att köpa för pengar.
”De stora labben är ofta splittrade. Vi har ett mål, ett team och en riktning. Det är så man vinner.”
När Breakit ringer befinner sig Noah Löfquist i Tokyo, just för att göra en rekrytering.
"Vi sätter ihop vad som förmodligen är ett av de starkaste teamen i startup-världen med IMO och IOI-medaljister (Internationella matematik- och informatikolympiaden) från Google, Jane Street och Paypal.”
”Det spelar ingen roll om de är 3000 personer och vi är femton. Om vi är snabbare och mer fokuserade – då kommer vi före.”
LÄS MER: AI-bibeln – 109 heta bolag som ska förändra världen (vertikal för vertikal)