Dagens Nyheter, och Breakit, har tidigare rapporterat om hur det blivit vilda västern med avgifter i Stockholm efter att staden skrotat den egna parkeringsappen Betala P.
När Stockholms stad lät appar som Easypark, Epark, Mobill och Parkster ta över parkeringen, ställde man som krav att det också skulle finnas gratisalternativ.
Easypark och Mobill fick efter det kritik för att ha rundat kravet genom att lägga det avgiftsfria upplägget i en särskild webblösning, samtidigt som kunderna uppmanas att använda apparna – där extra kostnaden tillkom.
Efter att detta uppmärksammats var beskedet från kommunen att krav på förbättring skulle ställas till bolagen.
Nu rapporterar DN att 97 procent av Easyparks användare betalar en extra avgift när de betalar, trots kravet på ett kostnadsfritt alternativ. Det visar statistik från Stockholms stad. För Easypark innebär de extra avgifterna årliga intäkter på över 100 miljoner kronor, enligt tidningen.
Konkurrenten Parkster har valt att sköta alla parkeringar i samma app och har 70 procent avgiftsfria parkeringar, enligt DN.
“För den enskilde konsumenten gör det inte så mycket, men sammantaget tillskansar sig Easypark pengar på ett sätt som Stockholms stad inte tänkt att man skulle göra”, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare och expert på konsumenträtt på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter, till DN.
Koncernen Easypark Group ägs av investmentbolagen Verdane, Vitruvian Partners och Searchlight Capital.
Det svenska dotterbolaget Easypark AB omsatte under 2023, enligt det senast tillgängliga bokslutet, drygt 466 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på 373 miljoner kronor det året.
LÄS MER: Betala P skrotades – nu jublar Parkster: “Vuxit mycket kraftigt”