Sök ikon

AI-bolaget Magma har knäckt mattekoden – nu tar de USA med storm

Artikel bild
Henrik Appert och Arvid Gilljam, grundare Magma. Foto: Press

Svenska Magma har vuxit från en doldis i klassrummen till en AI‑raket som nyligen säkrat över 400 miljoner kronor, öppnat kontor i New York – och lockat Bill & Melinda Gates Foundation att skriva en check.

Om detta och mycket mer berättar grundaren och vd:n Henrik Appert i en exklusiv Breakit-intervju.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Traditionellt har matematikundervisning präglats av pappersböcker och manuella rättningar, vilket enligt Henrik Appert ger lärare begränsad insyn i elevernas faktiska förståelse. Med Magma sker all rättning digitalt med AI-teknik, vilket ger lärarna omedelbar och kontinuerlig feedback på elevernas utveckling.

Bolaget använder AI för att tolka elevernas handskrivna uträkningar steg för steg. När eleverna löser uppgifter direkt i appen analyserar AI:n inte bara slutresultatet, utan även elevens resonemang och metodik längs vägen. 

AI-systemet identifierar specifika kunskapsluckor genom att upptäcka missförstånd, metodfel eller begreppsförvirring. Resultaten sammanställs automatiskt och ger läraren en överblick av varje elevs styrkor och svagheter. Lärare kan då anpassa undervisningen direkt baserat på denna data.

"Magma skiljer sig från andra lösningar eftersom den låter elever visa varje steg i uträkningarna, precis som med penna och papper. AI:n tolkar elevernas handskrivna lösningar och förstår exakt var missförstånden ligger," förklarar Appert.

Han beskriver det som ett avgörande skifte – från att enbart konstatera rätt eller fel svar, till att faktiskt förstå elevens tankegång.

Sedan början av 2024 har hela Stockholms stad en kommunlicens på Magma, vilket innebär att alla elever och lärare har tillgång till appen. 

Ett exempel som lyfts fram är Hjulstaskolan. År 2015 misslyckades hela 57 procent av eleverna på Hjulstaskolan med nationella provet i matematik för årskurs nio, jämfört med ett nationellt snitt på 19 procent. 

Idag, bara två år efter att skolan systematiskt började använda matteappen Magma, är situationen annorlunda: endast fem procent av eleverna får underkänt – tio procentenheter bättre än det svenska genomsnittet.

Henrik Appert menar att förbättringen åtminstone delvis beror på skolans målmedvetna användning av appen.

"Skillnaden är att lärarna kontinuerligt får tydliga analyser av elevernas kunskapsluckor. Magma gör det möjligt att snabbt förstå vad varje elev behöver hjälp med. Utan detta blir det svårt att fånga upp elever som halkar efter tidigt."

Magma når idag över 60 procent av svenska grundskoleelever. Henrik Appert säger att det inte finns någon entydig siffra på hur mycket resultaten ökar i genomsnitt, men vissa skolor har redovisat förbättringar på upp emot 50 procent efter införandet.

"Utmaningen är att det är svårt att isolera Magmas påverkan från andra insatser. Men att appen är ett effektivt verktyg råder det inga tvivel om, särskilt om lärarna verkligen använder insikterna i undervisningen".

Tung uppbackning

Bolaget startades redan 2015, och leds sedan starten av Henrik Appert. Medgrundare är också Arvid Gilljam. Trots dess förhållandevis långa historia men har till stor del seglat under radarn fram tills nyligen.

Bolaget är idag marknadsledande i Sverige med kontor även i New York, London och Warszawa. De finns i mer än 38 amerikanska delstater, där intresset enligt Henrik Appert är stort bland lokala skolmyndigheter som ser näringslivet som en viktig partner i skolutvecklingen.

Den generella AI-hajpen sedan Chat GPT-släppet 2022, har enligt Henrik Appert ökat både investerares och skolors intresse för Magma.

"Vi har använt AI sedan starten 2015, så tekniken är inget nytt för oss. Men AI-trenden har gjort att fler blivit nyfikna, vilket är positivt även för oss."

I höstas gjorde bolaget en riktigt rejäl kapitalrunda för att driva på USA-expansionen ytterligare. Där deltog bland annat amerikanska Five Elms Capital, när Magma fick in 40 miljoner dollar, motsvarande 430 miljoner svenska kronor i en runda där värderingen snuddade på miljarden.

På ägarlistan finns enligt datatjänsten Eivora sedan tidigare bland annat investerare som Sätila Impact Investment, Evolution-grundaren Fredrik Österberg och en lång rad andra affärsänglar.

Under hösten fick de även ett stipendium på 8 miljoner kronor från Bill & Melinda Gates Foundation, som enligt Henrik Appert är ett tydligt tecken på att de sticker ut från konkurrenterna i USA. 

"Jag tycker det säger en del. De såg att det inte finns någon annan lösning som är precis som Magmas lösning. De möjligheter som vår AI-teknik medför är något som de tycker är jättespännande", säger han.

Med kassan välfylld, fortsätter Magma nu att expandera, främst på den amerikanska marknaden, där tillväxten är snabbast. Företaget närmar sig lönsamhet men utesluter inte ytterligare kapitalanskaffningar.

"Vi växer kraftigt och investerar mycket för att förbättra vår tjänst ytterligare. Om vi fortsätter expandera i den här takten kan det absolut bli aktuellt att ta in mer pengar i framtiden."

I det senaste redovisade bokslutet 2023 omsatte bolaget 19,5 miljoner med en rörelseförlust på 15 miljoner kronor. I år är prognosen intäkter på över 100 miljoner kronor, men han vill inte kommentera resultatbiten.

Är planen att sätta bolaget på börsen längre fram?

"Vi har inga målsättningar att vi ska till börsen ‘any time soon’. Min personliga åsikt är att många av de bästa bolagen är väldigt sena med att gå till börsen, och vi tänker likadant. Vi har ingen stress. Fullt fokus är på expansionen och produktutveckling".

Läs mer