Sök ikon

Xlash var skyldig staten 17 miljoner – så går det för skönhets-bolaget

Artikel bild
Svante Gabrán, medgrundare och vd på Xlash. Foto: Press.

En berg- och dalbana. Så skulle man kunna beskriva de senaste åren för skönhetsbolaget Xlash. Försäljningen har rasat och bolaget har haft en skuld till staten på nästan 17 miljoner kronor.

Men nu har bolaget, som bland annat har stor försäljning av ögonfransar, fått fast mark under fötterna.

Det visar färska räkenskaper som Breakit kommit över.

“Vi har en ödmjuk inställning till året med världsläget i åtanke”, skriver vd:n och medgrundaren Svante Gabrán till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

En efter en dyker de upp, skönhetsbolagen som vill utmana branschen. Men det finns såklart också aktörer som varit med ett tag. Xlash, som startades av Svante Gabrán år 2018, är ett av dem. 

Mycket har hänt sedan dess. 

För tre år sedan rapporterade Breakit att bolaget, som nischat in sig på skönhetsprodukter för fransar, bryn och ögon, växte så kraftigt att det tvingades byta ut sin sajt för att palla trycket. I samma veva avslöjades även att nettoomsättningen hade rusat till 170 miljoner under 2021.

Men det var då. Bolaget, som främst säljer sina produkter genom den egna e-handeln men även hos några återförsäljare, fick kort därefter se nettoomsättningen falla och landa på 110 miljoner kronor år 2022. Rörelseresultatet uppgick då till minus 18,7 miljoner kronor.

Så går det nu

Nu, några år senare, ligger försäljningen på en något lägre nivå medan rörelseresultatet har vänt till plus, kan Breakit berätta.

Under 2024 uppgick nettoomsättningen till 107 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 6,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med året innan, då nettoomsättningen landade på närmare 106,7 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 6,2 miljoner kronor. 

Ägarna tycks vara nöjda, då de unnar sig en utdelning på 500.000 kronor. 

“Året 2022 satte vi en strategi för tydlig ekonomistyrning. Det har resulterat i att vi behåller en stabil lönsamhet och har kunnat utveckla vårt varumärke och produktsortiment, ett arbete som vi ämnar att fortsätta med”, skriver vd:n och medgrundaren Svante Gabrán i ett mejl till Breakit.

“Vår strategi för året är att behålla ett starkt fokus på de nordiska marknaderna, samtidigt som vi fortsätter att driva produktutveckling och förbättra vår fysiska och digitala kundresa.”

Hur ser prognosen ut – kommer nettoomsättning och rörelseresultat att öka även i år?

“Vi har en ödmjuk inställning till året med världsläget i åtanke. Vi kommer att prioritera en stabil omsättning samtidigt som vi ska nå våra lönsamhetsmål. Vilket vi hittills har uppnått.”

Hur har det gått för er så här långt under 2025?

“Vi är nöjda med starten och trots en skakig omvärldssituation följer vi våra mål inom både D2C (direkt till konsument, redaktionens anmärkning) och B2B (försäljning till företag, redaktionens anmärkning), samt ser positivt på expansion på den nordiska marknaden.”

Vilka är era största utmaningar just nu?

“Att skynda långsamt. För närvarande fokuserar vi på att säkerställa en hög kvalitet i alla led samtidigt som vi strävar efter att driva innovation inom både marknadsföring och produktutveckling.”

Var skyldiga staten miljoner

Breakit har tidigare rapporterat om pandemistödet – och att hundratals techbolag för så lite som ett år sedan hade en skatteskuld till staten på över 1 miljard kronor. Pengar som skulle betalas tillbaka. Xlash var ett av de bolagen – som skulle betala tillbaka hela 16,8 miljoner kronor. 

“Skatteanstånden under och efter coronapandemin har varit föremål för debatt – med all rätt, då det rör sig om skattemedel. För oss som ett mindre bolag utan extern finansiering har dessa anstånd varit helt avgörande”, skriver vd:n nu.

“Efter ett mycket utmanande år 2022 kunde vi genomföra en nödvändig omställning, möjliggjord tack vare det tillfälliga stödet. Vi har nu haft två lönsamma år i rad och betalar tillbaka i enlighet med avbetalningsplanen som sträcker sig till och med 2027.”

Bolaget bakom varumärket Xlash, ​​Beauty Generation, ägs i sin tur av House of Beautiful Brands Holding, som ägs av Svante Gabrán och Daniel Korhonen.

Läs mer: Kristin Hars bolag Sisterly Tribe hårt drabbat av tullarna – förlust på varje order

Läs mer: Wilma och Emil Holmqvists Hickap lämnar ännu ett rekordår bakom sig – och unnar sig miljonutdelning

Läs mer