“Alla älskar true crime.”
Med den tesen – och en egen fascination av genren – bestämde sig Elin Ångström och Adam Vikström för att starta Unsolved. Tillsammans skapar paret sällskapsspel, eller rättare sagt mordgåtor, som presenterades för världen under början av 2024.
Idag säljs spelen främst genom den egna e-handeln men även hos ett fåtal återförsäljare, däribland Adlibris. Under verksamhetens första försäljningsår, 2024, uppgick nettoomsättningen till 25,6 miljoner kronor, rörelseresultat till 4 miljoner kronor och årets resultat till 4,8 miljoner kronor.
“Kvällar och helger ägnades åt att knåpa och fila på våra idéer. Det första spelet höll vi på med i nästan ett halvår och det lanserades i januari förra året”, säger Elin Ångström till Breakit.
Paret fick idén till bolaget under mitten av 2023. I och med att de fortfarande behövde en inkomst till att företaget gav lön för mödan utvecklades bolaget under kvällar och helger.
“Jag sa upp mig från mitt jobb under sommaren och förra året, alltså ett halvår efter att vi lanserade det första spelet, och Adam slutade på sitt jobb vid årsskiftet i år för att fokusera på vårt företag”, säger Elin Ångström, som har en bakgrund som socionom, medan hennes sambo har erfarenhet som entreprenör, och var tidigare mångårig vd och medgrundare på SaaS-bolaget Deligate.
Startup och småbarnsår
I bakgrunden hörs joller från parets tre månader gamla son, den yngsta av deras tre småbarn.
Hur har ni pusslat ihop livet för att kunna driva ett bolag tillsammans samtidigt som ni har småbarn?
“Ganska ofta har vi packat ordrar när barnen har gått och lagt sig. Men vi insåg ganska snabbt att det inte är hållbart i längden, för när vi var klara med allt som skulle göras och precis gått och lagt oss vaknade barnen och det var dags för frukost”, säger Elin Ångström.
Under det gångna året inleddes ett samarbete med en logistikpartner som packar och skickar varor till kunder.
“Det fungerar mycket bättre nu. För nu när barnen har somnat kan vi sitta och brainstorma nya mordgåtor istället för att packa varor. Så nu jobbar vi egentligen bara med annonsering och att skriva fler spel”, säger hon.
Adam Vikström tar vid.
“Tack vare att vi delegerade ut mycket av det logistiska – det som tog mest tid – till en extern aktör har vi kunnat skala upp snabbare”, säger han.
Strategin framåt
Så här långt har företaget finansierats genom egna medel och det har utvecklats genom ett holdingbolag som Adam Vikström hade sedan tidigare.
“En av de sakerna vi verkligen behövde när vi började var en riktigt bra skrivare, som vi köpte in. Vi har hela tiden legat rätt likviditetsmässigt. Vi har inga lån och inga externa ägare utan det är bara vi, och vi har byggt bolaget bit för bit”, säger han.
Vad är strategin i år?
“Förra året fokuserade vi på snabb tillväxt. I år kommer vi att fortsätta växa och vi siktar på en omsättning på 40 miljoner. Men främst kommer vi att fokusera på att bygga varumärket, bolagets identitet och skapa starka kundrelationer”, säger Adam Vikström.
“Samtidigt utvecklar vi nya spel. Förhoppningsvis kan vi lansera ett spel som passar lite yngre personer också, så att familjer kan spela tillsammans."
Vad är er långsiktiga plan? Vill ni driva bolaget eller hoppas ni på att göra exit och sälja verksamheten till en större aktör?
“Vi älskar det här företaget och den här resan. Det är väldigt roligt, särskilt för att det är ett analogt spel. Mobilskärmar tar extremt mycket av vår tid men det här spelet bjuder in till diskussion”, säger Adam Vikström.
“Sedan starten har vi sålt 120.000 spel och vi vill få företaget att växa ännu mer. Tiden får utvisa om vi är de som gör det bäst, eller om det finns någon annan som kan göra det ännu bättre. Men just nu kör vi på i egen regi.”
Så ska de nå ut
Åter till Elin Ångström.
Hur ser ni på konkurrensen?
“Det finns några aktörer som också nischat in sig på mordgåtor, och som gör det väldigt bra. Vi märker att vi når ut och till en annan typ av målgrupp. Våra spel når snarare personer som har dejtnights, par- och familjemiddagar, och inte den traditionella spelfantasten”, säger Elin Ångström.
Vad är er största utmaning just nu?
“Det är nog att skapa nya spel som är intressanta och spännande. I och med att det är analoga spel betyder det att människor måste lägga ifrån sig mobiltelefoner och det digitala. Och då måste det vara spel som verkligen engagerar”, säger Elin Ångström.
Tillbaka till Adam Vikström.
Hur ska ni göra för att nå ut bredare?
“Vi kommer att satsa mer på återförsäljarleden i år, både på nätet och i butik. Vi ska även fortsätta bygga identitet och relation till varumärket”, säger Adam Vikström.