Hajpen kring generativ AI har inte lämnat ett enda företag oberört. Men trots en tämligen stor konsensus bland svenska företag om vikten av att ta tillvara på möjligheter som erbjuds av den “nya tekniken” ligger svenska företag efter sina amerikanska konkurrenter. Organisationer inom EU beräknas nämligen ligga mellan 45 och 70 procent efter sina amerikanska motsvarigheter gällande integration av AI i den egna verksamheten, allt enligt McKinsey.
Eurostat rapporterade för bara några månader sedan att 13,5 procent av företagen i EU (med 10 eller fler anställda) använder AI för att bedriva sin verksamhet. Detta är visserligen en ökning från föregående år – men att 7 av 8 företag inte kommit längre är illavarslande. De goda nyheterna är att än finns det hopp för svenska och europeiska organisationer – och lösningen finns till stor del hos företagen själva.
Historien visar oss att transformativa teknologier nästan aldrig ger omedelbara resultat. Införandet av elektricitet, till exempel, revolutionerade inte omedelbart tillverkningsindustrin. Det var först när fabrikerna vågade omforma arbetsflöden och investerade i kompletterande infrastruktur som produktiviteten tog fart. AI följer en liknande utvecklingsbana.
Teknik och AI verktyg ska inte vara företags fokus, istället bör man identifiera vart i de egna processerna som AI kan skapa värde. Samt vad vi människor gör bäst. Just här hittar vi den stora möjligheten för företagsledare att påverka sin organisations framtid. En möjlighet men även ett ansvar.
Svenska företagsledare och deras ledningsgrupper ska inte tänka att det är kört
Organisationer som idag ligger långt fram inom AI adaption har visat att resultaten till stor del är en effekt av en företagsledning som förstår teknikens förmågor och begränsningar. Ledare som fokuserar på att identifiera synergier mellan AI och människor lyckas bättre än de som enbart ser tekniken som ett verktyg för kostnadsbesparingar. Företagsledare som fokuserar på människor- och processrelaterade frågor i kombination med en klar vision samt tydliga syften är bäst rustade för att skapa värde genom AI. Iallafall enligt en omfattande undersökning från BCG. 2025 bör fokus hamna på förändringsledning och en genuin förståelse för de faktorer som faktiskt spelar roll när AI tar en större plats i våra liv.
Svenska företagsledare och deras ledningsgrupper ska inte tänka att det är kört. Det finns fina möjligheter för företag som vågar utmana existerande processer, utbilda medarbetare och, med ett tydligt syfte, integrera AI verktyg i sin verksamhet.
Det finns inget facit över hur företag bör agera i förhållande till AI, och det är en ovisshet vi får leva med. Kanske får AI skeptikerna, som menar att vi är inne i en stor bubbla. Eller så kommer utvecklingen bara ta lite längre tid än vad många först trodde? AI kommer inte försvinna ut våra liv och därför är det klokt att börja anpassa sig redan nu. Hitta områden där AI kan tillföra värde, investera i lämplig infrastruktur och viktigast av allt - skapa en intern kultur där experimenterande och lärande är en självklarhet.
AI:s verkliga löfte ligger inte i att ersätta jobb eller att automatisera processer, utan i att ge företag möjlighet att skapa värde genom nya verktyg och processer. Kundens behov ska alltid vara i fokus och AI hjälper dig att skapa bättre lösningar som stärker din konkurrenskraft. Frågan är: kommer din organisation att vara redo när hajpen övergår i en ny verklighet?
SIMON BEYER, Senior Advisor