Sök ikon

OLLE ARONSSON: Skräckläge för tech – hot om permanent lägre riskvilja

Artikel bild
Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Att betrakta finansmarknaden just nu är som att stirra ner i ett mörkt hål där man inte ser någon botten.

Synen på risk och aktier kan komma att omvärderas för många år framöver.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det globala börsraset fortsätter i spåren av Donald Trumps tullar. 

I skrivande stund har Stockholmsbörsens breda index fallit med över 20 procent sedan slutet av februari. 

Samtidigt oroar sig allt fler marknadsaktörer för att amerikanska statsobligationer med 10 års löptid nu handlas till en kurs som motsvarar cirka 4,4 procents ränta – efter ett kraftigt prisras (när priset på obligationen faller stiger räntan).

Detta samtidigt som exempelvis tyska och svenska räntepapper rör sig i motsatt riktning.

Placerarna betraktar alltså USA som allt mindre tryggt.

Den stora farhågan är att amerikanska statspapper snart inte längre ska anses vara en särskilt säker tillgång. Kanske får Donald Trump för sig att sluta betala räntorna?

Det vore förstås en makalöst drastisk åtgärd av den amerikanska presidenten, som skulle skapa finansiellt kaos i världen.

Där är vi inte än.

Snarare är det nuvarande scenariot ett slags kaotiskt tillstånd där vi får ny potentiellt avgörande information så snabbt att vi inte hinner processa den innan nästa nyhet kommer.

Det enda vi vet är att risken har gått upp. Så låt oss utgå från det.

Vi kan då anta att den nya världsordningen, eller snarare avsaknaden av ordning, har ett pris.

Mer instabila relationer mellan världsdelar i kombination med minskad internationell handel kommer att kosta pengar.

Priset på risk går upp. Jag hugger till helt vilt och säger 20 procent. Ni kan skratta men eftersom ingen ändå vet någonting kan vi lika gärna gissa.

Det är inga problem att föreställa sig en värld där en riskfylld tillgång som aktier (även onoterade) generellt värderas 20 procent lägre än idag.

Kanske blir den globala tillväxten också 20 procent lägre framöver (alltså som i en minskning från exempelvis 2,5 procents tillväxt till 2,0 procent).

I så fall har börsen så att säga “rätt” som hittills rasat runt 20 procent från toppen. Ju längre kaoset på finansmarknaderna pågår desto fler marknadsaktörer kommer att vilja ta ner sin risk betydligt.

För entreprenörer och investerare i startups vore en sådan försämring förmodligen ännu värre än för resten av näringslivet.

De flesta mogna bolag kommer trots allt kunna hanka sig fram i den nya världen. Men för förlustdrivande startups kan en kapitalmarknad utan riskvilja innebära slutet.

Inget vet hur framtiden blir men jag tror oavsett att det är viktigt att också försöka föreställa sig hur ett nytt, långsiktigt sämre scenario skulle kunna se ut. 

Ett “20 procent lägre än idag”-scenario.

Det må kännas tunt och flyktigt att hålla fast vid. Men det är i varje fall bättre än att stirra ner i ett svart hål.

Läs mer