Sök ikon

Kristin Hars bolag Sisterly Tribe hårt drabbat av tullarna – förlust på varje order

Artikel bild
Kristin Hars, grundare av Sisterly Tribe. Foto: Press/Faksimil Sisterly Tribes Instagram/Montage.

Börser skakar och regeringar kallar till krismöten. Donalds Trumps handelstullar har skapat svallvågor – även hos mindre varumärken som siktar på internationell expansion.

Sisterly Tribe, med techprofilen Kristin Hars i spetsen, är ett av bolagen som påverkas. Nu måste grundaren agera.

“Med nuvarande setup kommer vi att gå med förlust varje gång vi skickar iväg en order”, säger entreprenören som menar att spelplanen är på väg att ritas om.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Under onsdagen trädde de i kraft. Tullarna som signerats av USA:s president Donald Trump. 

Efter att beskedet kom förra veckan har världen kastats in i ovisshet. Kina svarade snabbt med att höja tullarna på all import från USA. Börser skakar. 

Zoomar vi in på mindre bolag märks svallvågor även där. Inte minst hos varumärken som siktar på att växa internationellt. Sisterly Tribe, en e-handel och ett livsstilsvarumärke som säljer yoga- och träningskläder, är ett exempel. 

Samma dag som beskedet om tullarna kom befann sig bolagets grundare Kristin Hars i Los Angeles, Kalifornien. Den egna verksamheten arrangerade ett event för amerikanska kunder. I samma veva passade entreprenören på att träffa potentiella återförsäljare. 

Bolaget, med bas i Göteborg, har nämligen fått se försäljningen skjuta i höjden på den amerikanska marknaden under det senaste halvåret. 30 procent av intäkterna kommer nu från USA. 

“Vi växer extremt mycket just nu, vilket är jätteroligt. Men efter förra veckan har det plötsligt blivit mycket mer utmanande än innan”, säger Kristin Hars till Breakit.

Så påverkas bolaget

Sisterly Tribe drabbas av flera tullavgifter. Dels på grund av att de importerar produkter till Sverige, som sedan packas och skickas från bolagets lager. Dels på grund av att delar av sortimentet tillverkas i Kina, och att varor tillverkade i landet inte kommer att omfattas av så kallade “de minimis” från början av maj, som tidigare har gjort att amerikanska kunder kunnat klicka hem varor utan att betala tull, så länge ordern understigit 800 dollar, enligt Kristin Hars.

Hon beskriver situationen som extrem. 

“Med nuvarande setup kommer vi att gå med förlust på varje gång vi skickar iväg en order när de 'minimis' tas bort med de nya tullarna”, säger hon.

“Vi ser över hela vår logistikkedja nu. Kortsiktigt har vi förhandlat fram lite bättre priser hos våra leverantörer. Initialt planerar vi att skicka ordrarna DDP (Delivered Duty Paid, redaktionens anmärkning), som innebär att det är vi som står för tullavgiften och inte kunderna, så att de får en bättre kundupplevelse. Men det betyder att kostnaderna ökar markant för oss och vi måste höja priserna.”

Långsiktigt behövs en annan plan, menar hon. 

“USA har blivit en väldigt viktig marknad för oss och vi ser att det finns stor potential. Nu undersöker vi möjligheterna att starta ett amerikanskt bolag. Men det är väldigt komplext när vi är så små, även om vi växer”, säger Kristin Hars, som innan hon startade bolaget 2021 titulerades försäljningschef på Bubbleroom.

Hur mycket kommer era kostnader att öka?

“Det är svårt att säga exakt för det är så mycket som förändras löpande. Men utifrån hur det ser ut nu kommer den amerikanska marknaden att gå från en lönsam till en olönsam affär, baserat på vår nuvarande setup och att vi skickar alla ordrar från vårt lager i Sverige.” 

Har ni övervägt att lämna den amerikanska marknaden?

“Det är klart att jag har funderat på det. Men just nu har vi ett väldigt bra momentum i USA – varumärket börjar verkligen ta fart och det är bra att ta chansen att rida på vågen.”

“Samtidigt växer vi mycket i Storbritannien och snart ska vi lansera i Mellanöstern. Fortsätter den utvecklingen enligt plan kanske vi överväger att inte gå lika ‘all in’ i USA.”

Hur upplever du att branschen påverkas?

“Spelplanen ritas om med tanke på att det blir svårare för aktörer som inte är amerikanska att ta sig in i och expandera i USA. Amerikanska konsumenter kommer sannolikt att köpa färre utländska varor också, men det är väl det som är hela poängen.”

Ett starkt år i ryggen

Hon tystnar ett ögonblick. 

“Det är inte konstigt att få panik av sånt här och vilja agera direkt, men jag tror att de bolag som drabbas av det här måste försöka sitta lite still i båten och göra en långsiktig plan.”

“När kriget i Ukraina kom drog räntorna iväg och konsumenter blev mycket mer försiktiga, särskilt i Sverige. Men vi har klarat oss igenom det och det måste finnas en lösning på den här nya situationen också.”

När Breakit senast rapporterade om Sisterly Tribe berättade grundaren att preliminära siffror pekade på att nettoomsättningen för 2024 väntades landa på lite drygt 7 miljoner kronor. Nu säger hon att det blev betydligt bättre än så, och att nettoomsättningen uppgick till närmare 8,5 miljoner kronor. Än så länge är bolaget inte lönsamt och det är ännu inte klart vad rörelseresultatet för fjolåret blev. Grundaren kan däremot berätta att det är “i linje med plan” och en förbättring från 2023, då rörelseresultatet uppgick till minus 2,6 miljoner kronor. 

“Vi hade en jättestark höst och det har gått lika bra hittills i år. Men nu får vi se vad som händer i USA.”

Sisterly Tribe har sedan starten tagit in 8 miljoner kronor från bland annat grundarens bror, serieentreprenören Alexander Hars, och från riskkapitalbolaget Wellstreet. 

Läs mer: Så säger e-handlarna om Trumps tullpaket: “Har redan tagit höjd”

Läs mer: 53 konkreta åtgärder – så har Sveriges främsta e-handlare optimerat sina bolag

Läs mer