Du har ägnat i princip varje vaken stund åt att bygga ditt livsverk, och nu är det dags att sälja verksamheten. Helt plötsligt ställs du inför frågor som kan kännas väldigt långt från den dagliga driften av bolaget – men för din ekonomiska framtid är de minst lika viktiga.
Lara Hemming, skattejurist inom Swedbank Private Banking, möter dagligen entreprenörer som ska göra en exit. En stor del av hennes jobb är att ställa rätt frågor för att kunderna ska kunna göra välgrundade beslut, anpassade efter deras unika behov och mål när de står inför en betydande företagsaffär som en bolagsförsäljning.
Här är några av frågorna hon brukar ställa:
- Var i livet befinner du dig just nu?
”Är det här en exit som ger dig möjlighet att gå i pension, eller kommer du att fortsätta driva andra bolag och göra nya investeringar? Har du ett omedelbart behov att få ut kapitalet privat eller kan du vänta på pengarna och sälja via ett holdingbolag? Beroende på om du är en entreprenör i 30-årsåldern eller någon som närmar sig pensionsåldern så finns det flera saker att ta hänsyn till ur en skatteaspekt. En privat försäljning utlöser direkt beskattning medan en försäljning via bolag skjuter fram beskattningen tills att vinsten tas ut från bolagssektorn. Det är viktigt att reflektera över den egna situationen och framtidsplanerna”, säger Lara Hemming.
- Vill du ha pengarna direkt – eller kan de ligga orörda?
Beroende på vart man är i sitt bolagsbyggande kanske man vill ta kapitalet, starta en ny bolagsresa – eller investera i något annat efter en bra exit. I vissa fall kan det då vara lika bra att göra det enkelt för sig och skatta fram vinsten direkt. Andra väljer att lägga vinsten i ett holdingbolag och återinvestera den i nya projekt. Om du redan har hus, bil, båt och allt annat du kan tänkas behöva så kan det vara mer fördelaktigt att lägga pengarna i ett holdingbolag som du sätter i träda, alltså låter holdingbolaget bli passivt och i princip bara förvalta kapitalet. Förväntas du vara kvar i bolaget efter försäljningen under en övergångsperiod kan det exempelvis påverka din träda.
När du har signerat kontraktet är det för sent att börja fundera på skatteeffekterna.
”Skatteområdet för småbolagsägare är lite av en djungel. Det är därför avgörande att ha koll på reglerna kring ett trädaupplägg och de så kallade fåmansbolagsreglerna eller 3:12 reglerna för att undvika att fatta felaktiga beslut”, säger Lara Hemming.
LÄS MER: Så kan experterna på Swedbank Private Banking hjälpa dig inför en exit
- Har du ”byggt ditt hus” så attraktivt som möjligt?
”Få vill köpa en bostad som upplevs som rörig, och samma sak gäller med ett bolag. Inför en bolagsförsäljning är det viktigt med ordning och reda i bolaget för att bolaget ska göras attraktivt för en köpare och stärka din position i förhandlingarna. För att säkerställa en lyckad försäljning och exit är det viktigt att betrakta situationen ur köparens perspektiv. Det är därför väsentligt att så tidigt som möjligt gå igenom bolagsformalia och dokumentation, bolagets avtalsrelationer och regelefterlevnad, affärsrisker och rutiner. Om bolaget har immateriella tillgångar är det viktigt att identifiera och skydda värden såsom exempelvis varumärken och kunskap som används i verksamheten, om detta inte redan har genomförts”, säger Lara Hemming.
- Har du byggt upp en bra struktur inför den kommande försäljningen?
Oavsett planen för framtiden är det viktigt med en noga planerad exitstrategi. Genom att i god tid före försäljningen diskutera behov och möjligheter kan du undvika onödiga kostnader som annars kan uppstå vid en oplanerad exit med oåterkalleliga transaktioner. Om du befinner dig för nära en transaktion kan det finnas åtgärder som inte hinner genomföras i tid.
”Hur överlåtelsen struktureras kan påverka den skattemässiga hanteringen. Det är därför viktigt att se över bolagsstrukturen för att kunna ta ställning till om den behöver förändras inför försäljningen. När du har signerat kontraktet är det för sent att börja fundera på skatteeffekterna. Sådant måste övervägas noggrant innan en exit”, säger Lara Hemming.
- Behöver du se över avtal?
Har du och din partner kanske ett äktenskapsförord som är bundet till företaget? Hur kommer det att påverkas när du säljer bolaget och det endast finns pengar kvar? När du får en större summa pengar kan det vara bra att se över äktenskapsförordet så att allt är i sin ordning. Inom familjerätten kan det finnas många minfält som du vill undvika för alla parters skull.
”Om det finns flera aktieägare i bolaget och det finns ett aktieägaravtal, är det viktigt att avtalet reglerar aktieägarnas gemensamma exit. Avtalet bör innehålla klausuler som säkerställer att aktieägarna har rätt att sälja sina aktier i bolaget vid ett marknadsmässigt bud från tredje part”, säger Lara Hemming.
”Vi jobbar holistiskt kring företagsförsäljningen”
Är du på väg att göra exit? Då är det en god idé att söka upp specialisthjälp med frågorna vi har gått igenom i den här artikeln.
”Inom Swedbank Private Banking gör vi just detta. Vi gör en grundlig översyn och identifierar de viktigaste frågorna samt hur de ska prioriteras. Vi följer våra kunder och kundernas familjer från ’ax till limpa’, och jobbar på ett holistiskt sätt kring allt som har med företagsförsäljning och förmögenhetsförvaltning att göra. Vi lägger stor vikt vid att tillgodose kundernas individuella behov. Vi vill att våra kunder känner en stor trygghet med Swedbank och har förtroende för vår förmåga att hjälpa dem att förverkliga sina långsiktiga mål och visioner”, avslutar Lara Hemming.
BLI KONTAKTAD: Ta reda på mer som Swedbank Private Banking kan hjälpa dig med